Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupili jsme starší domek, který je nalepený rovnou na sousedův. Vetšinu oken máme na východ a na sever. Na východ nám bohužel stíní velký dům od naproti. Zajímalo by mne, jestli náhodou někdo nevíte o možnosti slunce odrazit pomocí zrcadel? Či nějaké návrh, jak do místnoti dostat sluníčko?
Děkuji Petra
U přístavby jsem ze stejného důvodu do pultové střechy vložil vákuové dvojsklo, v sádrokartonovém stropu je přiměřený otvor s dalším sklem, tubus je izolovaný stejně jako prostor mezi krytinou a SDK minerální vlnou. Nad dvojsklem na střeše je o pár centimetrů výše ještě 16 mm polykarbonát, jako ochrana před kroupami, a v létě nepálí slunce dovnitř a mezerou větrá sklo. Bezvadně zároveň rozptýlí světlo...
uvažoval jsem kdysi o světlovodech
solatube.sk/... případně google.sk/...
Zdravím . Pokud máte přízemní domek a volnou půdu , tak je to naprosto ideální k montáži světlovodu. Já jsem si takto na baráčku vyřešil prosvětlení tmavého schodiště a maximální spokojenost za pár korun. Na střeše to vypadá jako malé střešní okno a na stropě jako ploché světlo o průměru asi 40 cm. Přes půdu mne vede tubus asi o průměru 40cm. Byl jsem velice mile překvapen kolik to dá světla a to velice příjemného světla.
Toto se dá i údajně vést přes několik pater.
doplněno 29.01.14 17:08:Pro reguied - není to tak jednoduché. Muselo by se nějak zařídit , aby to kopírovalo dráhu slunce a to by bylo velice nákladné .
V článcích o bydlení jsem párkrát padla na (něco, co nevím, jak se jmenuje) takové světlíky, kdy ze střechy vedly do stropu takové prosvětlovací tubusy, kde se světlo pěkně naodráželo a prý to docela dobře prosvětlovalo interiéry... záleží, jak vysoký ten domek máte. Na zrcadla raději zapomeňte, soupis proti by byl kilometr dlouhý,.
doplněno 29.01.14 15:29:... a jmenuje se to světlovod, jak pravil Hejkal, zkušený to muž.
Zrcadlo by nepomohlo. V první řadě by muselo být pohyblivé podle pohybu a pozice slunce, tak zvaný heliostat, za druhé by muselo být tak velké, jak velké "prasátko" by mělo vrhat - malé zrcadlo malé osvětlení et vice versa a za třetí by při malém úhlu byla i malá osvětlená plocha.
Na některých domech (zvláště přízemních atriových bývají vidět na střeše různé vypouklé skleněné "bubliny" - světlíky, kterými do bytu jde světlo, nebo i rovné prosklené části střechy s tak zvaným "drátěným sklem" aby bylo při své ploše pevné. Dřív měly továrny nebo i sklady na střechách typické šikmé prosklené plochy, kterými šlo i do rozměrných hal světlo, ale zase jimi v zimě utíkalo teplo a v létě bylo v halách vedro.
Nevidím důvod proč nepoužít zrcadlo. Sice to bude pěkně drahá sranda, ale fungovat to bude.
Jen musíte mít dostatek prostoru kam svítí slunce a můžete tam zrcadlo umístit.
Tady ho používají na osvětlení celé vesnice.
Také jsem napsal že je to drahá sranda. Nicméně je to realizovatelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.