Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení zástrčky - staré dráty

Od: eee odpovědí: 24 změna:

Zdravím, přátelé, potřeboval bych poradit se zapojením zástrčky. Už jsem to dělal, ale překvapilo mě, co jsem pod zástrčkou našel (je to starý barák, panelák z počátku 60. let) - viz obrázek. V zástrčce jsou jen čtyři dráty, dva černé a dva hnědé. Ačkoliv do zástrčky vedou dva kabely, přičemž každý z nich obsahuje jeden černý a jeden hnědý drát, z fotky je vidět, jak to bylo zapojené - tak jak tam dráty vidíte, byly pod šrouby. Tj. z pohledu diváka první černý drát z levého kabelu do horního levého rohu, první hnědý drát z téhož levého kabelu takhle nahý upevněný do dolního, prostředního šroubu, a rovněž do dolního pravého rohu. Druhý černý drát, z druhého, pravého kabelu, vedl do levého dolního rohu a druhý hnědý drát z téhož kabelu pak do pravého horního rohu. Jsem z toho jelen. Chybí mi žlutozelený drát, jinak bych prásknul černý dráty nalevo, hnědý napravo a žluťáka do dolního šroubu, ale s ním se holt nepočítalo:) Je to asi nějaká stará verze, mám to tedy zapojit stejně jak to bylo? Mě se ten hnědý drát pod dvěma šrouby nelíbí, ale natolik tomu nerozumím.

Zapojení zástrčky - staré dráty

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

1x

to je "spíš" zásuvka než zástrčka

hranol*
hodnocení

1x
A jejda.. to vypada na elektro karlik zasuvku... tyhle nemam moc rad. Prvne bych se pokusil pro jistotu ty draty zmerit fazovkou. S nejvetsi pravdepodobnosti to bude ten cerny. Ale co kdyby.. uz jsem byl jednou prekvapen, ze faze byla presne na koliku a prave zdirce. A nikoho to 50 nebo 60 let nekoplo. Taky nebud prekvapen, ze muze byt faze na obou kabelech. Ono se to i tahalo v jednom okruhu a zpatky (v pripade preruseni se "nic nedelo" a fungovalo to dal) Jak vidim tu ostipanou stenu a ty plytke krabice.. nebylo by to lepsi uz panel odvrtat a vyseknout kapsu pro KU nebo KP 68. A mozna i snizit tak az by byl zdravy drat. Pak malinko pretahnout stukem a zamalovat. Ted me asi kolegove ukamenujou, ale u tehle zasuvky bych asi na PEN (jako zelenozluty) pouzil vetsi cokoladku a vytahl si dratky na kolik a pravou zdirku.vim nema se spojovat med a hlina, ale moc moznosti neni. A wagovku vidim na hline fakt nerad i kdyz kde jsem to potkal tak to fungovalo... asi moje paranoia
doplněno 26.01.14 15:48: Ale byly i hluboke bakelitky. Tak by se to mohlo podarit i s touto. Hope nechybi tam sroubek. Ta dalsi dirka je na vrsek zasuvky. Uz jsem mel cest s temato zasuvkama. A preju mnoho stesti u montaze.
doplněno 26.01.14 15:54: @hop jasne, ale ta svorka je tak kratka.. nebude lepsi spoj kdyz to bude pres sebe a stahnuto dvouma sroubkama?
eee
hodnocení

Máte pravdu s tím Karlíkem i šroubkem, ten je na přidělání krytu. Radši si teda pro tu zkoušečku zajdu. Nejsem bohužel odborník a do větších akcí se už nechci pouštět. Už jsem v předchozím bytě likvidoval ty panelákové plastové lišty co vedly ze země až k vypínačům a musel nastavovat dráty přes čokoládu, vrtal díry do zdi a byl to horor, někde to nešlo, někde se to sypalo, pak jsem vrtal díry na tu čokoládu, tu jsem zazdíval lepidlem... oddělal jsem vrtačku i svoje zápěstí...a ještě jsem měl z toho zlej pocit jak to všecko shoří. To se radši zas odstěhuju jinam:)

pavelv*

Raději bych Vám poradil sehnat si známého elektrikáře. S hliníkem to není v dnešní době sranda, snadno se láme, a to značení drátů je také všelijaké. Jestli se nepletu, tak je tam v té druhé zásuvce jako fáze béžový drát. Peníze jsou jedna věc, ale bezpečnost druhá.

eee
hodnocení

Asi mi nic jiného nezbude, po vypnutí elektriky přestala jít lednička:-/ Doufám, že mi přijde někdo říct, že si mám udělat za 40 tisíc novou elektriku a rozsekat všecky zdi v bytě.

Nespadl vám proudový chránič? I když podle zapojení zásuvek by tam být neměl a na ledničku už vůbec, ale třeba kuchyň někdo už předělával...v jiné zásuvce lednička funguje?

eee
hodnocení

Některé zástrčky jsou nové, protože je nové jádro (koupelna) s novou pojistkovou skříní. Proudový chránič na skříni je, v koupelně jsou nové dráty. Ale jednoduše jsem vypnul pojistky a po zapnutí už lednička nenajela. Je zamontovaná v lince, takže uvidíme až ji vyndám.

No a zásuvky v koupelně/kuchyni jdou? On se totiž proudový chránič musí nahodit, po vypnutí a zapnutí hlavního jističe. Proto se správně nemá dávat na zásuvku pro ledničku/mrazák, protože při výpadku a znovu zapnutí proudu, se sám nezapne...

doplněno 26.01.14 17:55:

omlouvám se tedy za nesmysl, ale takhle mi to vysvětlil elektrikář...no jo, holt prostě dneska člověk nemůže všemu věřit...

hop®

@pest: a to je mi zas novinka ! *bzum*

doplněno 26.01.14 17:58:

Váš elektrikář je pravděpodobně odborník, od kterého bych si raději nenechal ani nahodit jistič, sorry...

eee
hodnocení

Jde kompletně všechno kromě ledničky. Proudový chránič vypadá tak, že je normálně páčka a vedle ní ještě tlačítko. Páčka je nahoru jako všechny ostatní. Znamená to, že je mrtvá lednička, nebo to může být jiný zádrhel. Před rozděláním zástrčky vedle v místnosti jsem hodil dolů všechny páčky na skřínce, pak je zas hodil nahoru a lednička se holt nerozjela.

hop®

A nemáte náhodou ledničku připojenou na stejný okruh jako je ta vykuchaná zásuvka - v pořadí za ní?

doplněno 26.01.14 17:54:

Po otevření nebo po vykuchání? ;)

doplněno 26.01.14 18:00:

Můžete místo vykuchané zásuvky provizorně svorkami spojit oba tmavé a oba světlé k sobě. Ale je to fakt jen provizorium, aby Vám do zítra nevytekl mrazák...

doplněno 26.01.14 18:49:

Zásuvky které jdou vesele dál jsou PŘED tou vykuchanou, tedy mezi ní a jističem. Ty co nejdou jsou pravděpodobně ZA ní, a přívod k nim je přerušen právě v té díře místo zásuvky - chápete?

eee
hodnocení

Otevřel jsem zásuvky dvě, jedna je přes stěnu od zásuvky, ve které je lednička, tam jsem ale jen sundal kryt a nepouštěl se do ní. Ta zásuvka, kterou jsem vykuchal, je v jiné místnosti a po jejím otevření lednička ještě šla. Divné.

eee
hodnocení

Chápu, nicméně se mi podařilo uvést ledničku do chodu, což jsem rád... ale bohužel tak, že jsem všude vrátil na místo ty staré jiskřící zásuvky. Díky pánové za rady.

eee
hodnocení

Tak asi máte pravdu, zásuvka ze které jsem jen sundal kryt (ta vyfocená s drátem omotaným na kolíku) nejde, takže je to jasné, vyřadila i zástrčku pro ledničku. Tak to asi sám nevyřeším:)

eee
hodnocení

Právě že jsem jen sundal ten plastový kryt, ještě jsem dotáhl všecky šroubky a vrátil ho zpátky, ale nejdou teď všecky zástrčky v místnosti plus přes stěnu ta v kuchyni, co na ni je připojená lednice. Tam, kde je zástrčka celá vykuchaná, ostatní zástrčky jdou vesele dál.

hop®
hodnocení

0x

Jde o zásuvku, nikoli zástrčku ;)

A nejde o hnědý drát, ten drát byl původně béžový, a jde o vodič PEN, zapojení odpovídá soustavě TN-C, takže to zapojte tak jak to bylo. Pravý kabel by měl být přívodní, béžový přívod by měl jít nejdříve na kolík a pak na zdířku...

eee
hodnocení

Děkuji za reakci, ale zásUVKA házela jiskry a vypadával proud... tak jsem oddělal druhou, vedle v pokoji, a to mě úplně dostalo, viz fotka vedle, tak doufám, že je tedy ta první dobře. Viz foto..

Zapojení zástrčky - staré dráty #2
hop®

Toto zapojení NENÍ správné. přívodní PEN ("nulák") MUSÍ jít nejprve na kolík a z něj teprve na pravou zdířku !

Novou zásuvku lze připojit tak, že přívodní PEN zkrátíte a zapojíte na kolík, náhradním drátkem propojíte kolík s pravou zdířkou, odvodní PEN pak zapojíte na zbylý volný šroubek od pravé zdířky.

P.S.: v zásuvce Vám pravděpodobně chybí druhý šroubek na kolík...

doplněno 26.01.14 15:09:

@pepr: NE "případně", ale zcela JISTĚ !

doplněno 26.01.14 15:12:

...barvy na druhé fotce jsou nejasné, raději pak vše pořádně zkontrolujte, ať se Vám nedostane fáze na kolík, měla by ve všech zásuvkách zůstat pouze v levých zdířkách !

doplněno 26.01.14 15:44:

@pepr: z bezpečnostních důvodů. Aby v případě přerušení tohoto vodiče byla větší pravděpodobnost, že zůstane zachována jeho ochranná funkce a spotřebič přestane fungovat - logicky začneme hledat závadu.
Kdyby to bylo naopak. mohlo by dojít k vyřazení ochrany u jinak fungujícího spotřebiče, což je ta nebezpečnější varianta. Navíc by se mohla v případě poruchy na kolík dostat i nebezpečná fáze, pokud by šlo o zásuvku průběžnou...

doplněno 26.01.14 15:46:

@hranol: pokud do čokolády strčíte z jedné strany hliníky a z druhé strany mědi, je vše OK...

doplněno 26.01.14 15:59:

@hranol: myslím, že to lepší nebude, navíc je to proti předpisům a věřte, některé předpisy nejsou psány pro srandu králíkům, a mají rpzumné důvody... ;)

doplněno 26.01.14 16:03:

Pravda je, že ta zásuvka už je od pohledu nějaká fórová. Asi bych tam dal něco kvalitnějšího, třeba Classic...

eee
hodnocení

Díky za odpovědi, snad to bude šlapat.

Sice to zapojení kolíku obnaženým drátem je prasácké, ale jinak správně. Tedy za předpokladu, že máte vlevo fázi a vpravo nulák. Máte to průběžnou zásuvku, takže vlevo přívod vývod faze, vpravo přívod vývod nuláky a propojení s uzemněním. Jinak se tomu říká překlemování (nevím jestli je to odborně správný výraz). Spojení uzemnění s nulákem se používá tam, kde je staré vedení jen ve dvoulince.

doplněno 26.01.14 15:02:

Zádný problém. Původní kabel zkraťte, dejte jen na nulák a kouskem dalšího drátu propojte s uzemněním.

doplněno 26.01.14 15:04:

Případně teda naopak zem pak nulák jak psal @Hop

doplněno 26.01.14 15:37:

@hop: Tak pardon. I když si elektriku v baráku rekonstruujeme s bráchou sami (po pečlivém promyšlení, případně konzultaci se známým elektrikářem), tak nejsme vzděláni v oboru.

Proč to NESMÍ být naopak?

PS: Každá nová zásuvka nemá dva šroubky na kolíku.

doplněno 26.01.14 15:51:

@hop: Sice mi to vaše vysvětlení nedává smysl (myslím, že je to funkčně stejné zapojení), ale budu vám muset věřit. Vy jste elektrikář ;)

eee
hodnocení

Bohužel, nová zásuvka vypadá takto (viz fotka). Takže tam už ten drát nejde vést "skrz" k dolnímu prostřednímu šroubku, dráty nejdou pod šroubek ale pod ten žlutý kov.

Zapojení zástrčky - staré dráty #3

A nejdou pod ten žlutý kov strčit dva dráty, každý z jedné strany šroubu? Pak by stačilo přivést PEN pod kolík a vedle pod kolík kousek drátu a propojit s pravou zdířkou. Ale chtělo by, aby to byla kombinace hliník-hliník a stejný průřez, když to bude pod jedním šroubem.

hop®

@pepr: zkusil jsem kvůli lepšímu pochopení možného nebezpečí načrtnout modelovou situaci. Jako spotřebič uvažuji třeba obyčejnou lampičku do zásuvky, kterou někdo nezhasl. Pokud žárovka nesvítí, má minimální odpor...

Zapojení zástrčky - staré dráty #4
Zapojení zástrčky - staré dráty #5

brok*
hodnocení

0x

Pokud bych byl u vás já. zkusil bych natáhnut znova chránič páčku zmáčkl napřed dolu a pak zapnul nahoru. Přemněřil co jsou fázové dráty. Koupil 2 zásuvky klask. Levá zdířka černý fázový drát Přemněřil to v druhé zásuvce zda je proud také v levé zdířce. po zmněření který drát je nula:Prvně na nulový kolík a pak na pravou zdířku.Z té pak na druhou zásuvku.To samé v druhé zásuvce. Pro jistotu přemněřit. V panelákách jsem viděl ze staby provedená nejrůznější zvěrstva. K vypínačům taženou fázi po zelením drátě. Použili při montáži co mněli po ruce.Když jsem všechny zelené dráty ve vypálené krabici dal na nulový můstek nesvítila mi světla. Ač se zelený drát nesmí přeznačovat jsem na něj navlékl černou bužírku a vše rozdejchal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]