Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
nezkoušel jste někdo co rychleji uvaří 1l vody?
Jestli klasická rychlovarná konvice nebo indukční varná deska?
Už z principu musí při stejném příkonu vyhrát konvice. Proč? Protože má topnou spirálu přímo ve vodě, takže má menší tepelné ztráty.
v rychlovarné konvici
Právě že varná konvice má většinou topné těleso zabudované ve dně, takže nejprve musí ohřát dno a pak teprve vodu.
Dle mě by tedy měla vyhrát indukční deska s co nejširší konvicí.
doplněno 26.01.14 13:57:tak už jsem to našel na youtube... elektrická konvice opravdu vede
Ale i pokud máš konvici s takovýmto provedením, tak pravděpodobně bude i tak rychlejší právě kvůli ztrátám (plast vyzáří do okolí méně tepla než kov). Za chvíli to zkusím.
Jen doplním, že zároveň vede i co se týče spotřeby elektřiny. Dokonce čím vyšší výkon konvice má, tím menší je výsledná spotřeba (hádej proč).
v rychlovarné konvici
Ale u indukční desky se ti také ohřívá kovová nádoba a až z té nádoby ta voda. Takže to bych jako argument neuváděl. A podle mě, rychlovarná konvice všechno protopí a to jde do vody a samozdřejmě něco do okolí. Ale indukční deska vytváří elektromagnetické pole ve svém okolí, a aby to vyšlo nastejno s rychlovarkou, tak by to pole muselo být celé pokryté tím kovovým hrncem a to není.
Konvice se spirálou uprostřed je v průběho uhřevu teplejší uvnitř a na povrchu chladnější. A chladnější povrch znamená nižší ztráty. Všechny "hrncové" metody nejdřív ohřejí povrch, který způsobuje ztráty.
Věřím že vyhrává konvice i když na hrnce bych dal poklice ale měl jsem na montáži indukční vařič a teplo šlo jen do dna malého hrnce a zbytek plotny?na ten jsem klidně dal ruku.
Vyhraje indukční deska. Mám to vyzkoušené
doplněno 22.02.15 10:20:Dělal jsem test. Dal stejně studenou vodu (1L) do rychlovarky a do indukční konvice a indukce začla pískat že je uvařeno a za cca minutu dokončila práci rychlovarka, takže asi tak
čistě teoreticky pro ohřátí 1l vody, je potřeba dodat stejné množství tepelné energie jak konvicí tak hrncem na indukci, potud fizyka, takže to bude spíš o účinnosti.
Opět, pokud neupřesníš výkon konvice a indukce, nelze dělat žádné závěry. Pokud máš 1kW konvici a 2+kW indukci, výsledek je víceméně jasný předem.
Asi dost záleží na příkonu konvice a na příkonu indukční plotýnky. Pokud budou příkony srovnatelné, bude podobná i doba ohřevu. Ale nezkoušel jsem to...
doplněno 26.01.14 13:43:...také bude záležet na konvici, jestli má "varné dno" nebo spirálu...
Rychlovarná konvice je nejrychlejší a nejúspornější způsob ohřevu vody. V kuchyni bych byl bez ní nemožný.
Nejrychlejší asi ano.
Ale nejlevnější? Jen tehdy, když ohříváte jen nejmenší potřebné množství vody. Každá ohřátá a nevyužitá a posléze v konvici vychladlá voda, jsou ztráty a tím neekonomičnost. Ruku na srdce. Kdo to dokáže důsledně dělat takto? Zdaleka ne každý. I já mezi ně patřím. Nevím kolik to dělá % celkově, ale nevyužitá decka z litru ohřáté vody je podle mně 10%. To není zrovna málo.
Vzhledem k tomu, že v koncici ohřívám vodu na vaření nebo na několik hrnků kávy či čaje, tenhle problém nemám.
Po pravdě řečeno, je celý problém ekonomičnosti ohřevu vody na kafe poněkud o ničem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.