Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samoodečty plyn+elektrika e-on

Od: zuhud® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

Prosím Vás, ráda bych se zeptala, jak je to u e-on se samoodečty spotřeby elektriky a plynu. (dělám si je pravidelně ke konci měsíce - mám to napsané na papíře v tabulce).

Chtěla jsem se zeptat, jestli když jim pošlu odečty každý měsíc za elektriku i plyn, zda-li je E-on zohlední. U RWE to problém nebyl (přepočítali i faktury zpětně a odečty zohlednili), ale jak je to u E-on to nemůžu nikde najít. Jedině co mi napsali je, že mají legislativní termíny (nenapsali konkrétní datum) a že odečet lze poslat do 14. dnů po tomto termínu (nechápu proč?)

Nemáte prosím někdo zkušenost?

Děkuji za odpovědi.

Z.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Měření elektřiny se provádí nejméně 1x ročně. Metodu samoodečtu lze použít maximálně 2x po sobě. I kdybyste odeslala 10 měření samoodečtem v průběhu 10 měsíců, nemůže to e-on akceptovat, porušili by vyhlášku č. 82/2011 Sb. Samoodečet se používá zejména při změně ceny energie. I kdyby od vás e-on přijímal údaje každý měsíc, nemůžete tím nic získat ani ztratit, fakturační období je u elektřiny 12měsíční, platíte spotřebovanou elektřinu za rok, nerovnoměrná spotřeba v průběhu roku nemá na nic vliv; u plynu to bude obdobné.

iz*
hodnocení

0x

Samoodečet k určitému datu můžete nahlásit do 15 dnů od toho data. Např. odečet k 31. 12. 2013 bylo možné nahlásit do 15. ledna 2014.

---- Odkazy (E-on):

Samoodečet plynoměru

Samoodečet elektr/...

doplněno 25.01.14 02:20:

Podle vyhlášky zmíněné v odpovědi výše lze samoodečet provést maximálně třikrát po sobě. Proto by pro Vás bylo lepší samoodečet hlásit vždy k datu změny ceny energií. Jinak dodavatel celkovou roční spotřebu rozvrhne sám.

Např. Pražská energetika umožňuje svým zákazníkům nahlásit samoodečet třikrát ročně a nechat si průběžně vystavit tři faktury.

111®
hodnocení

0x

no tak nevím co vyhláška, ale já posílám samoodečet každého 1/4 roku a akceptují to. Zvláště když jsem zjistil, že nějaký zákon, či vyhláška umožňuje dodavateli účtovat až 70% spotřeby v zimním období, kdy jsou ceny energíí dražší. A s ohledem na to jak se pohybují ceny se to vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]