Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Prosím Vás, ráda bych se zeptala, jak je to u e-on se samoodečty spotřeby elektriky a plynu. (dělám si je pravidelně ke konci měsíce - mám to napsané na papíře v tabulce).
Chtěla jsem se zeptat, jestli když jim pošlu odečty každý měsíc za elektriku i plyn, zda-li je E-on zohlední. U RWE to problém nebyl (přepočítali i faktury zpětně a odečty zohlednili), ale jak je to u E-on to nemůžu nikde najít. Jedině co mi napsali je, že mají legislativní termíny (nenapsali konkrétní datum) a že odečet lze poslat do 14. dnů po tomto termínu (nechápu proč?)
Nemáte prosím někdo zkušenost?
Děkuji za odpovědi.
Z.
Měření elektřiny se provádí nejméně 1x ročně. Metodu samoodečtu lze použít maximálně 2x po sobě. I kdybyste odeslala 10 měření samoodečtem v průběhu 10 měsíců, nemůže to e-on akceptovat, porušili by vyhlášku č. 82/2011 Sb. Samoodečet se používá zejména při změně ceny energie. I kdyby od vás e-on přijímal údaje každý měsíc, nemůžete tím nic získat ani ztratit, fakturační období je u elektřiny 12měsíční, platíte spotřebovanou elektřinu za rok, nerovnoměrná spotřeba v průběhu roku nemá na nic vliv; u plynu to bude obdobné.
Samoodečet k určitému datu můžete nahlásit do 15 dnů od toho data. Např. odečet k 31. 12. 2013 bylo možné nahlásit do 15. ledna 2014.
---- Odkazy (E-on):
doplněno 25.01.14 02:20:Podle vyhlášky zmíněné v odpovědi výše lze samoodečet provést maximálně třikrát po sobě. Proto by pro Vás bylo lepší samoodečet hlásit vždy k datu změny ceny energií. Jinak dodavatel celkovou roční spotřebu rozvrhne sám.
Např. Pražská energetika umožňuje svým zákazníkům nahlásit samoodečet třikrát ročně a nechat si průběžně vystavit tři faktury.
no tak nevím co vyhláška, ale já posílám samoodečet každého 1/4 roku a akceptují to. Zvláště když jsem zjistil, že nějaký zákon, či vyhláška umožňuje dodavateli účtovat až 70% spotřeby v zimním období, kdy jsou ceny energíí dražší. A s ohledem na to jak se pohybují ceny se to vyplatí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.