Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis dekretu obecního bytu na syna

Od: sofie* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chtěla bych se odstěhovat s manželem do rodinného domu. Mám obecní byt, ve kterém bydlíme společně se synem již 20 let. Syn je již dospělý a chtěl by zůstat v bytě, ale slyšela jsem, že když se odstěhuji já, stratí nárok na byt i syn. Dekret na něj obec nepřepíše. Je nějaká možnost, jak toto řešit? Není přece povinností, aby syn bydlel se mnou a proč by se musel z bytu vastěhovat, když v něm bydlí 20 let?

Děkuji za odpoveď

Staáňa

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Doporučuji využít § 2270 obč. zák., ve kterém se praví: (1) Uzavře-li nájemní smlouvu s pronajímatelem více osob, stanou se společnými nájemci bytu; společným nájemcem bytu se stane i osoba, která se souhlasem stran přistoupí ke smlouvě.

Požádejte příslušný bytový odbor, aby rozšířil nájemní smlouvu i na vašeho syna. Poté se můžete odstěhovat, nájemcem bytu pak bude syn. Kdybyste se odstěhovali před tímto úkonem, váš syn by užíval byt bez právního důvodu.

hodnocení

0x

Problém je v tom, že nemáte "dekret na byt". Ty byly po filcáku jednostranně zrušeny a nahraženy nájemními smlouvami.

lidus*
hodnocení

0x

Jakmile majitel OB zjistí, že vlastníte nemovitost určenou k trvalému bydlení, může vám byt i odebrat. Po smrti majitele dekretu u OB tam druhý partner může dožít ale zletilé děti už dostanou dekret jen na 2 roky a pak by se měly vystěhovat. To, že si babička nahlásí vnuka a on pak byt dostane už neplatí. Jestli se to nějak obchází?, ano, v našem státě kde pučí korupce, lze obejít úplně všechno.Ale žádný právní nárok syn nemá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]