Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám následující dotaz. V dnešní době jsou prakticky všechny RD s TZ kolem 7kw. Když se dívám na nabídku plynových kotlů, tak jediný Genimox 0,9-10kw splňuje podmínky pro prakticky stálé topení bez většího cyklování, ale za nehorázné peníze. Jiní výrobci začínají na cca 3-4kW což znamená že kotle poměrně často cyklují. Dotaz tedy zní - jak cyklování zvyšuje spotřebu? Je lepší kotel nechat cyklovat, neustále zkoušet teplotu vody nebo pomocí ho odstavit a nechat zase topit až v místnosti poklesne teplota - což podle mě vede ke značnému pocitovému nekomfortu - u velkých místností toto chladnutí může trvat poměrně dlouho, ale chlad od okna či změna cyrkulace může být pocitově znát podstatně dříve. Jak to řešíte?
Díky za názory
Brambor
Co uvadice jsou vypoctove ztraty, ktere nemusi za topnou sezonu vubec nastat. Cyklovani nema na spotrebu zas tak velky vliv. Ale da se poresit treba vlozenim akumulacni nadoby, ktera muze mit i funkci ohrevu TUV.
Ta akumulační nádrž - je to standart? Zajímalo by mě více - velikost nádrže, jak pak funguje regulace atd.. dá se najít více informací? Přesto si myslím, že většina domácností jete tak, že cykluje.
Brambor
jj, tak se projevuje negativní vliv moderních trendů, dělat trubky a topná tělesa s co možná nejmenší tepelnou kapacitou, kdy celá soustava se mnohem rychleji zahřeje, ale taky mnohem rychleji vychladne. Jestli chcete tento problém omezit, potom potřebujete hutnější a hmotnější trubky a otopná tělesa nebo akumulační nádrž. Obojí řešení vám citelně vleze do peněz. Takže radím, kupte normální kotel přiměřené velikosti a výkonu, nastavte teplotu na termostatu a nechte kotel cyklovat.
Na každám plynovým kotli se dá poladit výkonová křivka na diagramu. Aby kotel šel pomaleji-topil déle-s menším výkonem a tak se ubralo na počtu cyklů. V návodu by to mělo být k nalezení.
To jste napsal ovšem velmi nepřesně.
Nastavit topná křivka jistě jde..nicméně strejně ji nenastavíte pod minimální výkon kotle a ten při dosažení nejmenšího výkonu (a přesto vzrůstající teplotě topné vody nad hodnotu která je potřeba) musí vypnout.
A přes toto všechno je hodně lidí "schopno" si dát do domu kotel s výkonem 24-32kW..
Pro většinu dnešních zateplených nebo nově postavených domů (běžné velikosti cca 5+1) stačí po drtivou většinu topného období výkon kotle kolem 5kW.
Jasně Martine. Vybrat vhodný kotel podle výkonu, je ta hlavní a zásadní věc. To případné poladění se musí udělat podle místní situace a možností toho systému.
Ano Geminox ano, ale peníze co za to chtějí, to je teda palba a myslím že ne každý na to má, proto jsem se ptal jak to řeší jiní. Jak tak koukám, tak asi neřeší a cyklují.
Doporučíte nějaký el.kotel? Max. 7kW, ale nevím jak bych řešil ohřev TUV, když používám solární ohřev, takže nemohu nahřát přes noc, abych ráno neměl zásobník nahřátý.
mail : karel.krajak@email.cz
docela by mne zajímal vhodný elektrokotel + jak se reší TUV do zásobníku se solárem a jestli se dá teoreticky spočítat rozdíl v nákladech u baráku s TZ : 6,8kW
Díky
Brambor
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.