Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řeším aktuálně parapety v RD. Mezi cihlou a spodní hranou rámu okna je cca 4,5cm. Takže potřebuji asi ty 2cm udělat betonový podklad a na to pak položit parapet (pokud jsem postup správně pochopil)
a zajímá mě, zda na tu vyzdívku má přijít ještě nějaká parozábrana proti kondenzaci vody nebo se parapet lepí přímo na beton. Díky za odpověď. Vašek
Neznám Váší stavbu, ale udělat si takový tepelný most je na pováženou. Pod parapet se dává izolant, podle orientace na slunce a barva parapetu se dává polyš či vata. Osobně jsem pro polyš a světlý parapet.
Parapet se lepí vždy bez parozábrany.
doplněno 23.01.14 11:20:samuraji, vy jste to zkoušel?
...a na to parapet, vždyť to přece nemůže držet...
zkuste to a uvidíte, jak to drží..
...nevyplní ty 2cm montážní pěna? ...
vyplní, ale velice pracné uržet rovina a spád..snažší je dát polyš a pěnu..naráz.
na sucho se vše napasuje, zkontroluje. Pěna se nanese na cihly, položí polyš, poté pěna, parapet, urovnat, popřípadě zatížit a hotovo..
doplněno 23.01.14 12:04:mám na rozích ty kovové lišty a tudíž nemůžu parapet zaseknout do boku
nepochopil jsem, máte foto?
Pokud to tedy jse takhle jen s tím polyšem, tak by to byla paráda, páč zdít všechna okna se mi nechce. Ještě se zeptám na jednu věc, mám na rozích ty kovové lišty a tudíž nemůžu parapet zaseknout do boku, je možné tu lištičku dole uříznout nebo to mám radši nechat tak jak to je a parapet holt nezasekávat do boků? Díky moc všem za odpovědi.
Sice tam žádné "lišty" nevidím,ale běžně používáme na okna (do špalet) "půlky či tříčtvrtky", které mají ve dvou třetinách vybrání do kterého lepíme pás polystyrenu (extrudovaný ) cca 10cm o tl.2 cm na výšku špalety,totéž pod okno,(rám) a zbytek vypění (po klíncích.Parapet "betonujeme" (zevnitř ) ještě zateplenou maltou!
opravdu tuto fotku jste chtěl ukázat?
doplněno 23.01.14 19:46:schválně, zdali jsem Vás pochopil.
Vy chcete zasekávat parapet do boků? Proč? Šířka parapetu bude i 2-4mm menší, nežli šířka od zdi ke zdi, tuto spáru vyplníte akrylovým tmelem.
pochopil jsem?
doplněno 23.01.14 20:06:samuraji, překřtím Vás na nevěřícího Tomáše. ,
doporučuji si udělat model parapetu, slepit a odzkoušet pevnost. Vůbec nevím, co zasekáním zpevníte...
Chápu Vaše obavy, ale když uděláte co radím, parapet neutrhnete..
Ano pocjopil jste to dobře. To zaseknutí do boku jsem myslel kvůli tomu, aby parapet pořádně držel. Mám dvě malé děti a víte jak je to s dětma. Všude vlezou na všechno se budou sápat, tak jsem myslel pro jistotu. Samozřejmě, že se nebráním jiným variantám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.