Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pilový kotouč

Od: ptacimama odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

prosím poradí mi někdo s výběrem pilového kotouče? Pilu mám na takovou tu domácí práci v dílně, drobná truhlařina + na úly a rámky ke včelám. Pila je starší, bohužel nemám typové označení, je to taková ta stolová, s konstrukcí ze sešroubovaných trubek, kombinovaná se srovnávačkou a 3F motorem. Má možnost nastavení hloubky řezu, takže průměr kotouče volím jako největší nastavitelný (kvůli prořezu), se kterým ještě kotouč zmizí pod úrovní stolu, a to mi vychází cca 32 cm. Takže průměr kotouče asi 300, radši bych s SK plátky, předpokládám že je to lepší? Co ale nevím je značka a počet zubů. Rád bych měl univerzálnější užití, vč. řezání prken po délce ale i poměrně čisté řezy např. na ty úly. Na řezání lamina apod. bych to asi nehrotil a spíš si pak ještě případně koupil menší kotouček s víc zuby. Stačí u toho 300 mm kotouče 30 zubů, nebo je to málo? Pak tam měli 90 zubový, ale to už bych se bál, abych třeba při řezání podél to neřezal hodinu nebo to nedělalo neplechu. Co značka, je v pohodě PROTECO za 500, nebo si mám radši připlatit za Pilanu přes 900? Za tu pilanu bych zas mohl mít dvě proteca, jedno se 30 a jedno s 90 zuby. Pilana má ale i větší povolené otáčky, bohužel nemůžu vyčíst ze štítku motoru kolik točí - stává se často u těchhle továrních pilek, že by točily víc než těch cca 4500 ot./min?. Pardon že jsem to vzal tak zeširoka, ale řezat potřebuju a nejsem zrovna protřelý strojař. Doufám že od toho neočekávám za korunu stokorunu :) rád bych ale něco univerzálnějšího ale nemám přehled jak co řeže.

Díky za radu,

HI

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

4x

Mám mnohaletou praxi a dílnu u domu. Učil jsem se ještě u truhlářů, kteří se vyučili za monarchie nebo první republiky, a od nich se dalo naučit hodně. Vůbec si nelamte hlavu nad otáčkama a počtem zubů. Tabulky platí pro profesionální truhlárny, z výkonů pil se vypočítávají normohodiny a úkolová mzda. Nám, kteří sem tam uřízneme desku, může být jedno, jestli ji budeme řezat 4 vteřiny, nebo 8 vteřin. Kupte si, pokud možno v akci,dva pilové kotouče s SK plátky, jeden s malým počtem zubůˇ= podélný řez, a jeden s větším počtem zubů =příčný řez.Žádnou vědu v tom nehledejte. Pokud budete potřebovat jemný řez, použijete pomalejší posuv do řezu. Pak mám sbírku obyčejných kotoučů s trojůhelníkovitými zuby-ty lze si snadno brousit doma sám. Mám jednoduchou dělanou brusku, kam dám brusný kotouč na pily, a dám nízké otáčky. Předtím si ještě pilu vyšraňkuju. Pokud člověk zvládne základy pilařiny, jeho pilové kotouče jsou "jedovatě ostré". Už se mi stalo, že jeden mladý truhlář si chtěl uřezat akátový špalek. Vida obyčejný kotouč, přitlačil, pila proléta špalkem jak máslem a málem si uřezal prsty. Obyčejné kotouče používám na palivo, nebo použité dřevo, snadno se pak zase vybrousí. Nejlépe by bylo, kdyby Vám to nějaký kutil ze sousedství ukázal. Přejeme Vám mnoho zdaru v dalším kutění.

S touto odpovědí musím jen souhlasit. Kup si kotouče dva, vyplatí se to. Na značce až tak nezáleží,

michalov*
hodnocení

0x
ptacimama
hodnocení

Díky za reakci, ale tyhle obecné věci už mám přečtené vždycky než se zeptám. Nemáte prosím konkrétně zkušenosti s těmi značkami a konkrétními počty zubů na kotoučích? Jestli těch 30 není málo, nebo jestli je to při mém použití v pohodě, jestli proteco radši nebrat, nebo jestli za +- stejné peníze klidně vzít radši 2 různé proteco kotouče než 1 pilanu? Jak se na obdobné pile chová kotouč s otáčkami do 4500/min?

Díky HI

Normální 30 kotouč úplně bez problémů zvládne 4500 otáček. Toho se nemusíš vůbec obávat.

111®

podle mne 90zubů na jemné řezání stačí s tvdrokovem...ono záleží na obvodové rychlosti. naúplně jemné řezání bystačily kotouče co se používají na cirkulku na vrtačku, nějakých 120zubů

praivo*
hodnocení

0x

Ten motor se nejspíš točí rychlostí okolo 3000 ot./min (50 ot./s (50 Hz) * 60 sekund).

humbucker*

Ahoj. Ta pila je HOP 30, hospodářská okružní pila a můj motor v ní točí 2970 ot. S kotoučema neporadím, jen by neměl ten nový rozměrem-průměrem, překročit doporučenou obvodovou rychlost. To se pak mašinka roztřepe jak osika. Až to nahání strach.

ptacimama
hodnocení

Mockrát díky všem za dobré rady, asi tedy sáhnu pro začátek po tom 30 zubovém, a levnějším od Proteca, jestli říkáte že je to jedno. Třeba na kotouč extol s podobnými parametry mi pán v obchodě říkal, že ten je tak na králíkárny a že by do něj nešel. Ale tak snad je Proteco o něco lepší značka a bude to za něco stát. Snad nebudu litovat a nebude to dělat žádnou neplechu.

Ještě jednou díky,

HI

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma řezání lamina

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]