Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je plynová hadice ke sporáku nebezpečná?

Od: hansschuman* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den.

Rád bych se s Vámi poradil ohledne zrušení pevného připojení plynu ke sporáku a nahrazení tohoto novým plynovým kohoutem a hadicí.

Nejen že je nový kouhout lépe uzavíratelný, když se jede na dovolenou nebo v případe poruchy na sporáku, ale i hadice dovoluje lepší manipulaci se sporákem v případě nutnosti dostat se za něj apod.

Klady bychom měly.

Má toto řešení s hadicí i nějaké zápory?

První bych videl v životnosti hadice, udává se 5-10 let i častější revozní kontroly těsnosti hadice a připojení.

Co se týče statistiky hasičů, tak údajně přibívá požáru způsobených prasklou hadicí u sporáku viz. např. svitavy.5plus2.cz/...

Jaký máte názor? Hadice a kohout nebo jen rekonstrukce pevného připojení (nový plynový kohout, fitinky, a trubky pripojení sporáku)?

Děkuji

S pozdravem.

Hans S.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

3x

Použití hadice je zcela bezpečné a hlavně jednoduché oproti pevnému připojení a rovněž i levnější tak bych problém neviděl a s výměnou sporáku jehož životnost je cca 10 let se hadice vymění také a tak se její životnost bezpečně nevyčerpá.

hansschuman*
hodnocení

Četl jsem, že s hadicí by měla být kontrola připojení minimálně jednou ročně, z důvodu vytšího rizika prasknutí a uníku plynu o proti pevným trubkám.

Co je na tom pravdy?

H.S.

hodnocení

3x

Ještě bych doplnil-pokud jste strašpytlík tak si můžete sám (sama?) dělat kontroly těsnosti.Stačí trocha jaru s vodou a štěteček a tím potříttřeba celou hadici-pkd je někde byť menší únik,tak se budou dělat bublinky a hned víte na čem jste!

Osobně toto připojení máme snad deset let a vše je OK!Takže osobní zkušenost!

hodnocení

2x

Hadici mám už 5 let a jsem velmi spokojená. Zapojení mi prováděl plynař, takže každoroční revize sporáku je bez problémů. O požáru od prasklé hadice jsem nikdy neslyšela. Doporučuji hadici. Je tu možnost kdykoliv uklidit za sporákem, umytí kachliček a pohodlný úklid po malování.

doplněno 21.01.14 18:22:

Bydlím v paneláku, kde kontrola plynového sporáku se dělá jednou za rok.

hansschuman*
hodnocení

Asi máme byt ve špatném paneláku revizáka na sporák nám nikdo do bytu neposílá.

Musím si promluvit se správou domu.. měsíc po revizi elektřiny jsem musel vyměňovat kabel u světla na chodbě...ulomený starý AL vodič, kovový kryt stoupeček...nebýt nového jističe tak to nekoho zabije.

Poslední dobou se mi moc nezdá jak se o náš dům Sprava objektu stará

H.S.

"revizáka na sporák nám nikdo do bytu neposílá"

Samozřejmě, revizáka Vám nikdo posílat nebude, toho si musíte zavolat sám. Za stav spotřebičů v bytě a jejich připojení je odpovědný majitel bytu (případně nájemce, člen družstva...).

tepac
hodnocení

0x

Hadici maji všichni, nevim kdo vam to rekl. Podle me je nebezpecnejsi ridit auto. Dale se po dvou letech provadi kontroly tesnosti, aspon tedy u nas. To take musite cas od casu.

hansschuman*
hodnocení

Děkuji, asi opravdu půjdu do té hadice.

Zítra se seženu plynaře na výmenu připojení.

H.S.

rv*
hodnocení

0x

Vzhledem k velmi nízkému přetlaku je hadice zcela bezpečná. Méně přizpůsobiví občané poté, co jim byl odebrán plynoměr, zcela běžně používali náhradní propojení rozříznutou duší od kola a nic se nestalo.

lidus*
hodnocení

0x

Hadice, jelikož jsem špatná kuchařka a občas mi něco za sporák upadne. Bydlím v panelovém domě a jednou za 2 roky proběhne kontrola, žádá o ni asi obec (byt je obecní), technik si vždy žádá papír od plynové hadice, dočte se co je to za hadici, jak je stará a kdo ji připojil. První kontrolu stím měla spousta nájemníků problém, neměli doklad o hadici, připojili si ji sami a museli si zakoupit novou.

hop®

O dokladu o hadici slyším prvně, pokud někdo přepojuje sporák z pevného připojení na hadicové, tak by to měla dělat pověřená firma a měla by proběhnout revize, ta je důležitá. Nikoli papír o hadici. Pokud si hadici připojí sami, paragon na nákup hadice jim bez revize je na h...

kjanik112*
hodnocení

0x

Hadice je bezpečné spojení, tlak plynu v domě je tak malý, že ho ústy výdechem snadno přetlačíte. Ani v největší fantazii si nedovedu představit prasknutí hadice při tak nepatrném tlaku.

hodnocení

0x

Asi před osmi lety nám všem dělali novou plynovou instalaci. Vyměnili trubky za nějaké bez šroubení. Ke sporákům jsme dostali všichni bílou, umělohmotnou nebo jakou hadici. Po dva poslední roky mi píše revizor plynu, že hadice musí být nerezová. Marně mu vysvětluji, že firma, která hadici namontovala, vyhlášku s normama znala a že nic měnit nehodlám. Navíc, máme všichni stejné hadice, porovnali jsme si to, ale výhrady má plynař jen ke mně. Jen jeden soused hadici nechal vyměnit a stálo ho to 2.000kč. Tak nevím, ale jsem z toho taková nejistá. Na jaro přivolám plynaře, ať mi jinak napojí plynová kamna, vyčistí karmu a teda tu hadici vymění za nerezovou. *plac*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]