Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nářadí použivané při instalaci rádiátorů

Od: jura32* odpovědí: 15 změna:

Zdravím,mám otázku co to jsou za kleště co používá na ty měd.trubky dá se to sehnat,a kolik to stojí děkuji za odpověd.

doplněno 21.01.14 13:07:

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

1x

Lisovací kleště . Jsou na 220v a nebo AKU . Já je používám akorát na plyn . Jinak pájím. To co předvádějí chlapci na videu se mi zdá zbytečně složité a drahé. Já toto připojení dělám z jednoho kusu hydraulickou ohýbačkou.

Kleště si buď můžete koupit za asi něco málo přes 20 000,- a nebo je půjčujou ve velkoskladu , kde si kupuji i fitinky.

jura32*
hodnocení

A kolik stojí metr měděné trubky co se používá na rádiátory,nebo vyjde levněji plast?

doplněno 21.01.14 17:00:

co se řešilo tady:

poradte.cz/...

Plast je určitě levnější. CU 18mm = 120,- a plast = 30,-

jura32*
hodnocení

Takže co budu všechno potřebovat? trubky,pájku na plast.trubky,fitinky a dál?

Pokud to opravdu chcete natahat v PPR, tak Vám stačí ti ci jste napsal + nůžky na trubky.

Jinak plastové potrubí, které se používá na rozvody topení se většinou lisuje a není to běžné PPR ale PEX nebo PEX-AL-PEX. Netrpí takovou roztažností jako PPR.

jura32*
hodnocení

Ok,Ještě jsem se chtěl zeptat dalo by se dodatečně namontovat výměník na krbová kamna máme Magna 2,myslím jako třeba posvařovat nějakou skřínku Cóčkem,ve které bude voda a po ohřátí se požene přes čerpadlo do systému,ta skřínka by se přivařila ze zadu na ty kamna.

Teoreticky by to šlo, ale účinost bude řádově nižší než u vestavěného výměníku.

Navíc pokud si to nevyrobíte sám, tak levnější bude tyto kamna prodat a koupit jiné s výměníkem.

hanher*
hodnocení

0x

Jaké kleště, na co?

doplněno 21.01.14 13:11:

Jo aha, video už došlo.

Myslíte tyto lisovací?

pemtrade.cz/...

volvomen*
hodnocení

0x

Jsou to hydraulické nůžky... obchod.topcentrum.cz/... a dají se sahnat i levněji...

doplněno 21.01.14 13:12:

lis..né nůžky...

hodnocení

0x

Kleště se nekupují, ale půjčují, kde jste koupil ten matroš.

hodnocení

0x

Zatím jsem v lisovacích nenašel žádnou výhodu oproti pájeným spojům.

Spíš mě zaujaly elektrické pájecí kleště.

pavelv*

Výhoda možná čistější práce, není třeba trubky brousit a natírat. Osobně se mi to také ale nelíbí. Použít lisované spoje jsem četl akorát u solárka, kde doporučovali buďto tvrdé pajání, nebo lisování.

Broušené a natřené trubky jsem viděl zatím pouze na jedné instalaci. Takže to jako výhodu moc neberu :)

U těch solárů tomu věřím.

pavelv*

Očistit a namazat pájecí pastou se musí každý svářený spoj.

Jo to jo, tak to jsme se nepochopili...

Ona by se totiž měla i ta pájecí pasta potom umejt a to jsem viděl pouze jednou :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]