Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím napustit pálenou cihlu a jak pokládat

Od: cica* odpovědí: 5 změna:

zdravím,

budu pokládat ven pod pergolu na podlahu starou kvalitní pálenou cihlu.Obrousím ocelovým kartáčem na vrtačku.

Pak ale nevím čím to napustit a do čeho nejlépe pokládat?do jemného štěrku a spáru prosipat jemným pískem a nebo vkádat rovnou do písku? díky za rady

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud máte cihly opravdu staré (> 60 let), tak zvaně přepalované (když se Vám jí povede rozseknout, je uvnitř tmavě červená, až černá), nemusíte je napouštět ničím. Měl jsem na dvoře dlažbu z takových cihel, položenou přímo na hlínu. Na dvoře se kdysi běžně pohybovala hospodářská zvířata. Skoro po 100 letech byly cihly mírně ošlapané, ale kladívkem je prakticky neroseknete. Je s nimi také vyzděná stará studna, cihly jsou řadu desetiletí pod vodou a stále drží.

doplněno 21.01.14 12:16:

Ve vašem případě bych asi použil zachovalé cihly tak, jak jsou. Asi nic nezkazíte, když je napustíte nějakou penetrací, ale myslím, že je to zbytečné. Pokládal bych je do slabé vrstvy kopaného písku beze spár. Je to jen můj názor, možná Vám tu někdo poradí jinak. Nejsem odborník, ale určité zkušenosti mám.

cica*
hodnocení

ano jsou staré myslím tak 70-80let,původně byli pod starou kůlnou taky na podlaze (tam se dost pracovalo)

když jsem kůlnu boural tak i cihly vyndával 70% jich je dobrých a značených značkou C.B ,zbytek s erozpadlo nebo ulomilo .cb byla údajně velká kvalitný firma na cihly

cica*
hodnocení

díky za odpověd, jo taky se mi tak líbí.no mám ještě písek s vápnem nebo co to je včem byli původně položené, tak že bych to použil.ale pod se nemá dát třeba jemný štěrk?spáry chci udělat a vysypat světlým pískem..?

bruk600*
hodnocení

0x

O vlastnostech cihly rozhoduje hlavně teplota vypálení. Při nižší teplotě výpalu je cihla víc pórovitá a tím i nasákavá. Když pak bude mít v sobě napito víc vody, tak jí může roztrhat mráz. Ovšem zas má ve zdivu lepší izolační vlastnosti. Více vypálená cihla je i více spečená a tak už jí tolik voda a mráz neuškodí. Dříve se pálilo na vyšší teploty a nehledělo se až tak na tepelnou izolaci a tak bych z takové podlahy neměl strach. Taky píšete, že to je na pergolu a tam ještě určitě budou trochu kryté od povětrnosti. Dále se dotazujete na podklad, ten bych neřešil. Klidně použijte to co máte k dispozici, jen bych to ničím nepenetroval. Cihly jsou odolné samy dostatečně a penetrací právě můžete uzavřít přirozené odvětráváný a i kvalitní cihla se pak může rozsypat.

cica*
hodnocení

takže jak myslíte vložit na jemný štěrk jako podklad a do písku?

původně tam byl písek s vápnem či co to je nebo i jíl v tom byl..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]