Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uniká tlak v expance

Od: janmega* odpovědí: 11 změna:

Mám 10 let plynový kotel - samotíž - ,vedle je cca 130 L rezervár na teplou vodu,taky na plyn, k tomu je připojená expanska o průměru asi 40 cm, ale tlak v expance se tak za měsíc musí dofouknout. Už jsem 4 x měnil expansku, německou, asi čínskou a taky české. Pořád se tlak ztrácí. Byla hlavou dolů, nyní je hlavou nahoru, ale pořád to dlouho nevydrží. Prostě to za měsíc uteče.

Tlak ve vodovodu je 5 ATM, dofukuji na 4 až 5 ATM i když každí instalatér říká něco jného.

Nedá se s tím něco udělat? Nebo je to normální?

Díky Honza

doplněno 21.01.14 10:09:

topic to říká dobře.

Expanska není na topení, pouze na ohřev teplé vody v rezervoáru.Junkers topí i přepíná automaticky na ohřev teplé vody.Topení je na samotíž.

Samozřejmě ventilek a všechno okolo je dobré, bez úniku, jen ubývá tlak vzduchu.

Honza

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Je to všechno takové zmatečné. Zeptám se. Nepozoruješ, že ti přestávají topit některé radiátory a je zapotřebí je občas odvzdušnit? Expanze řeší topný systém, ne ohřev TUV. Vizuálně si projdi celý systém topení. Hlavně spoje co nejsou na očích. Hodily by se fotky z pod kotle až k ,,rezervoáru,,- je to samostatný plynový boiler. Nejspíš.

topic

Přečti si zadání - expanzka je na boileru a řeší změnu objemu vody při ohřevu TUV...

hujer123*
hodnocení

0x

měl bys to trochu upřesnit. Jak souvisí expanze s kotlem bojlerem a vodovodem?

hodnocení

0x

Natlakování expanzky pro topení na 4 - 5 atm, jak uvádíte, odpovídá pro dům vysoký více jak 40 - 50 metrů. -miro

hodnocení

0x

Je třeba zjistit, zda v expanzomatu ubývá vzduch nebo voda. Pokud je třeba dopouštět vodu, tak asi je topný systém někde netěsný. U 10 let starého kotle může být netěsný výměník v kotli a voda se odpařuje do spalinovodu.

janmega*
hodnocení

1 /.Já myslel,že je to jasné. Expanska je tam zapojena na zásobník teplé vody, když se ohřívá tak se voda roztahuje, a samozřejmě nepřetlačí tlak v řadu, těch 5 ATM a tudíž stoupá tlak v potrubí v domě. To musí ztlumit expansní nádoba.

Už to jednou prasklo.

/.Voda nejde do expansky, prostě se ztrácí vzduch.

Už to jednou prasklo.

JM

hujer123*

Tak proč píšeš o plynovém kotli, když se ho to v podstatě netýká. Já jsem měl tušení, že to tak bude, proto jsem se ptal, ale ostatní odpovídající jsi dokonale zmátl. Na tom zásobníku bys měl mít pojišťovací ventil, který ti "přebytečnou" vodu odpustí a tlak nestoupne. Při tlaku jaký máš v řadu bych asi instaloval na vstupu redukční ventil.

Jinak k té expanzi. Buď je vadná membrána, což vylučuješ, nebo je vadný plášť expanzky, to bys někde viděl, nebo je špatný ventilek.

janmega*
hodnocení

Asi tomu nerozumíš a radíš.

Počkám na někoho chytřejšího..

Ten plynový kotel ohřívá totiž i vodu, přetlakový ventil tam je, ale nevím proč by měl pouštět vodu pryč, když ten přetlak má zvládnout expanska.

Čau Honza

hujer123*

Tak jaK bys ty rozuměl tvému popisu? Cituji : "vedle je cca 130 L rezervár na teplou vodu,taky na plyn". Já tomu tedy rozuměl do tvého upřesnění, že se jedná o plynový akumulační ohřívač.

A že si počkáš na někoho chytřejšího, to je samozřejmě tvé právo. Ale alespoň mám dobrý pocit, že jsem tomu chytřejšímu svými hloupými dotazy ulehčil orientaci ve tvém původním dotazu.

topic
hodnocení

0x

Normální to není. Tlak 4-5 pro vodu 5 je v pořádku, i když ideální je 3-4 bar (jde o tvar vaku tak aby nešoupal o stěnu, nebyl zdeformovaný ani moc nafouklý). Ucházet může buď přes prasklou membránu resp. vak, nebo ventilkem. Pokud je v záruce tak reklamujte.

Tlak se nastaveje u exp. bez vody = uzavřít přívod k boileru, otevřít kohoutek a pak dofukovat.

hodnocení

0x

Když ubývá tlak vzduchu, tak je poškozena membrána a vzduch se rozpouští ve vodě. Nakonec tam není žádný a voda nemá kam expandovat, tlak stoupá až na hodnotu, kterou nevydrží materiál a praskne v nejslabším místě:)) Ovšem pojistný ventil by měl na tom ohříváku TUV být !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]