Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak hluboké základy na sloupky

Od: kubinec® odpovědí: 13 změna:

jak by měly být minimálně hluboké základy na sloupky pergoly,když sloupky/trámy budou cca 220 cm vysoké?

nebo jestli nevíte o nějaké odkazu na postup k zhotovení jednoduché pergoly od základu až po střechu

děkuji

P.S. rozměry pergoly budou cca 3x3 metry

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

3x

Na Vašich dodazech je krásně patrné, jak postupují roční období, je tu jaro už jste se přesunul s pracemi ven...

Na takovou malou pergolku stačí jen takové ocelové trny s hlavou pro trámky. Nedávno jsem to viděl někde v nějakém OBI nebo Baumaxu Ten trn je dlouhý asi tak 600mm a hlava je tvořena ploškou s plátu navařenou kolmo na ten trn a na rozích je opatřena L profily pro stabilitu sloupků. Tyto trny bych ale použil jen tam kde je rostlý terén. Kdysi si to pergoláři nechávali dělat u kováře, dnes se to dá koupit. Jinak betonové základy pro pergolu by měli být minimálně 600mm hluboko. Jestli budu mít čas tak najdu snad i obrázek toho trnu

doplněno 13.03.09 12:32:

našel jsem právě ... a to úplně náhou stránku která se Vám bude jistě hodit... podle mě je to dobrý návod...

ceskykutil.cz/...

hodnocení

Práce je doma hotova(moje práce díky vašim radám je zdokumentována na fotografiích :))

Tu pergolku si přeje tchýně :(

"packy" na usazení trámku si udělám, nějaký matroš se vždy sežene

šlo mě jen o tu hloubku na vybetonování, a šířka by mohla stačit tak 20x20cm nebo raději širší?

doplněno 13.03.09 14:47:

na místě kdy by měla stát pergolka byl záhon brambor

to se předloni jen srovnalo navezenou hlínou a zatravněno, takže za ten rok je to místo dobře "usazené", si myslím teda

technikjirik*

20x20 cm určitě stačí

jabraka*
hodnocení

0x

Kubo,já bych ti doporučil zemní vruty Krinner.Našel jsem to v jednom odborném časopisu.Odkaz jsem našel u pana Google.

JABRAKA

apleg-zemnivruty.cz/...

hodnocení

ty vruty, to je věc! *palec*

ale když bych řekl tchýni co ty vruty stojí a kolik jich budeme potřebovat, tak by se rozhodla tam opět "zprovoznit" ten záhon na brambory *smich*

Ikdyž, mě by to vůbec nevadilo*smich*

stafan*
hodnocení

0x

Pánové, brambořiště za rok určitě usazené dobře nebude, tak bych tam žádné trny nedoporučoval. Nejednodušší způsob (dle mého názoru) jest : použit plotový vrták o průměru cca 20 cm a navrtat do země díry -až do jílu. Namíchat kolečka betonu, a teď použit buď Vámi doporučované trny, džáky atd. anebo obyčejný úhelnik (český řečeno vinkl) většího rozměru a toto řádně zabetonovát. Tam bude jistota, že silnější vítr nednese pergolu i s tchýni. (Teď záleží ale co by bylo pro pana kubince vyhodnější.)

hodnocení

na druhou stranu... je zase moje tchýně *palec*

nikdy nebyl žádný problém,a vždy mně vyšla vsříc se vším

takže budou betonové základy;)

díky za tipy

stafan*

Dobrý den. Včera jsem byl v časové tísní, tak bych dnes ještě rád dodal nějakou radu. Odkaz např. zde: kouzelnazahrada.com/... Vyhledavač Vám jich najde víc. Ale ze zkušeností doporučují hned zvažit možnost zpevnění plochy v pergoli. Když tchýně end kompeny zjistí, že se jím boří židle do hlíny, stejně to budete řešit. Dále vnikne otázka nějakého krbu, ohniště, uzáčku atd. A nakonec budete řešit zastřešení pergoly. Proto doporučují tyto alternativy zvážit hned, před zahajením stavby. Znám to ze svých zkušeností. PS. Já jsem měl taký hodnou tchýni. Zdraví Stafan.

hodnocení

bude to jen posezeníčko, žádny krb,uďák atd.

a zastřešit taky bude chtít, ať jí/nám nekape na hlavu :)

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry den mi treba vrtame pasovym minibagrem diry na pergoly o prumeru 20 -30 m a hloubku podle terenu takze nekdy i 120cm jak tady psal jeden pan uz tak podobne zalejva se to betonem a v tom betnu je roxor na tery se neco navari a nebo nechavame delat primo patky z pozinku ktery maji dolu do betonu trny ktery se privari podle potreby a delky do kterych se vsazuji tramy a pak uz se jen stavi na nebo jak tady psali vypujcit si zahradni vrtak jinak zemni vruty asi vam moc nepomuzou na tuhle savbu bude to neco vazit a povetrnostni vliv bude delat taky sve

hodnocení

tak změna , tu pergolu si tchýně rozmyslela, koupila si skleník(hliníková konstrukce + polykarb. skla) 2.5 x 3 metry

takže místo sloupků se bude dělat základ betonový na který se skleník pak připevní aby "neuletěl"

pouze položit ho na zem nechce,ach jo:(

technikjirik*

Asi má rada "teplejší prostředí". V létě ve skleníku... to může být príma.*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]