Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mam takový problem se sousedy.
Už od doby co jsme se nastehovali si neustale chodi stezovat kvuli každemu šustnuti. Pred dva roky se nám narodila dcera. A hned začly problemy. Ignorovali jsme stižnosti souseda pod námi, že nesmí dítě jezdit s odrážedlem v 14:00. Ignorovali 2krat propichle kolo u kočárku, vpichnutí odrážedla špinavymi koly dovnítř fusaku, 5krat zlomené zpětné zrcatko u auta.. No a mynulý týden ten pan vyhodil náše odrážedlo do popelnice. Navíc nám řek, že náše odrážedlo to je bordel a jsme bydlime v českém baraku a jelikož jsme ukrajinci, tak ať jedeme do Ukrajiny dělat tam bordel a že musime mazat odsud co nejdřiv. Moja pani po těchto slovech dokonce i brečela. Nahlasil jsem tuto údalost na policii a o vikendu byl policajt, který zeptal jenom jestli já pracuji, jestli existuje domovní řad a jestli jezdí mimino ve 2 přes noc s tim odražedlem doma. Já mu na teto dotázy odpověděl a pak on mně řek, že žadný přestupek v tomto nevidí a že brzo pošle zamitnutí této zpravy. Tak že: já jsem inženýr úznavane strategické česke fy musil se hrabat v popelnici, dostal úražky o své narodnosti, a navíc je to v pohodě? Kám dal? Kde je spravedlivost? Mám nahraný audiozaznam o tom, jak můj soused mně řiká kam vyhodil odražedlo (Má to i policie). Samozřejmě, když jsem ho poprosil opakovat slova o narodnosti, tak všiml a zavřel dveře. Předseda o tom ví a řešit to nebude.
Poraďte, panove! Co můžu udělat dál? Nechcí to nechavat libit. Jsem schopen i do soudu. Vím, že zákon č.200/1990 měl by fungovat.
Útok na vaši osobu bych předala policii ale pokud bydlíte v paneláku, nemá odrážedlo a kočárek co dělat na chodbě. U nás někteří nájemníci dávali věci do společné chodby u sklepů, dávali a už nedávají neb o ně přišli, domovní důvěrník napsal papír aby je vyklidili a když se tak nestalo, přijel kontejner a chodby jsou čisté. Máte byt a v něm chodbu, kočár a odrážedlo dát za dveře a nemůže vám ho soused vyhodit.
doplněno 20.01.14 12:41:Máte jistě domovní řád a podle našeho, nemá co dělat u dveří do bytu ani rohožka (požární předpisy), rovněž osoba co uklízí nebude každou rohož zvedat a nebo ve vašem případě popojíždět s odrážedlem. Pokud jsou krámy ve společných prostorách chodeb a po upozornění se k nim nikdo nehlásí, uklidí se, bohužel ten kontejner zaplatí celý dům. A pokud dítě jezdí v bytě po plovoucí podlaze, neumíte si ten hluk o patro níž představit, jednou to přejdu ale denně rozhodně ne. Parkovat kolo na chodbě, opřené o skříně s rozvaděči a představte si, že nesvítí světlo nebo nejede výtah a nebo vyjedete na inv. vozíku z výtahu a první co se stane je, že vrazíte do toho zavazejícího kola. Nic z toho ovšem není důvod aby vám soused nadával.
Podívejte, barák má mít nějaká pravidla, vlastníka, pokud nemá, ignorují i příslušné normy (požární...) je to jejich problém,ale to neznamená, že někdo cizí věc vyhodí, včetně nějakého "domovního důvěrníka". Projděte si činžáky.
S předsedou vchodu jsme byli domluveni, že pokud to nepřekaži, tak tam stat může. Vedle stoji kočárek předsedy a ten problem nemá i když měl cca měsic uloženu krabičku s hrazdou u svých dveři... Každopadně jsem si jistý, že i vtomto připadě jak jste popisujete nikdo nesmí vyhodit Váši věc. To je samosoud! Vždycky to musí řešit policie na základě stižnosti obyvatelů. Je to jak s autem: Zaparkujete auto v nepovolenem mistě a Vám ho smí pokutovat nebo odvizt pouze policie. Pokud to udělá někdo ze sousedu, tak je to třestní čin podle mého.
Podobné dotazy jsou tu neustále. Mě by opravdu zajímalo, proč to ti lidi dělají. Co mají z toho, když takhle škodí sousedům, ničí jim věci, vyhrožují/nadávají jim, tráví jim rostliny nebo dokonce i zvířata... Proč? To vážně nechápu. Všude se ale stejně nakonec došlo k tomu, že se má člověk prostě odstěhovat. Tohle už fakt není možný... Spíš by měl soud nařídit nápravu souseda, náhradu škody a výhružku, že se bude muset odstěhovat on, pokud s tím nepřestane.
Ptal jste se,z jakého důvodu nemůže dcera jezdit ve 14hod.?Já třeba dělám noční 12.Než ráno nakoupím a navařím,tak jdu spát tak kolem půl 11hod. a je na mašli,když si třeba některý soused pravidelně kolem 15hod.navrtá v bytě jednu díru.Myslím,že to odrážedlo má stejný efekt.mamina
A kdy jindy má navrtávat? Většina lidí je ve tři odpoledne vzůru. To má jako vrtat v osm ráno (to bych třeba vraždila já)?
je a není... pokud je to "to" odrážedlo co myslím - s tvrdými plastovými kolečky a dítě s ním po bytě (třeba s plovoučkou nebo dlažbou) drandí dvě hodiny, taky by mi to lezlo na nervy. Nicméně bych se snažila se s dotyčnými domluvit...
Oba pánové by se měli "chytit za nos" a uznat, že na tom mají svůj díl viny. Domluvit se spolu, že na odrážedle bude dítě jezdit venku a je to!
To je celkem těžké - také nemáme moc tolerantní sousedy (naštěstí jen z "jednoho směru"). Bohužel každý víme, jak to u nás chodí po právní stránce - člověk nemá zastání... Sám nevím, co bych ve Vašem případě dělal. Na některé takové sousedy funguje, když dostanou "pár facek". Jenže některý může podat trestní oznámení a jako na potvoru se tím najednou někdo zabývat začne a obrátí se to proti tomu poškozovanému...
z vlastní zkušenosti vám mohu říct,že ačkoliv nemám jinou národnost než naše sousedka,tak toto zažíváme také...neustálé naschvály a výpady,vymýšlení,stěžování...jediná vaše obrana bude se odstěhovat,nebo se soudit.Mohu říct,že pokud to vaše oznámení dojde k přestupkové komisi,tak to zastaví pro nedostatek důkazů,aby se v tom nemuseli vrtat a nepoštvali si proti sobě jednu nebo druhou stranu.Nevěřím už ve spravedlnost...a pokud by soused nerespektoval,že se má začít slušně chovat,tak bych to oplácel stejně
Je to opravdu těžké. Věřte že všichni Češi nejsou takový. Já mám Ukrajince náhodou rád. Jsou pracovití a slušní. Moc možností ale asi nemáte. Buď oplácet stejnou mincí /škodit mu kde se dá/, ale to asi nebude na váš žaludek. Vzdělaní lidé toto nezvládají. A nebo stále tlačit krůček po krůčku cestou práva. Napadnout důvod zamítnutí zprávy policie, najít si české přátele, kteří vám pomůžou, filmovat, nahrávat atd. Bohužel tyhle problémy má spousta lidí a nezáleží na občanství nebo národnosti.
O slušnosti ukrajinců bysme toho mohli napsat moc, jen ne asi, že jsou slušní! Ale i vyjímky se najdou, takže i slušní ukrajinci existují!
Zaznamenat, vymáhat způsobenou škodu. Policii musíte vypovědět tak, aby to musela řešit. Např. písemně oznámit krádež odrážedla, případně jeho úmyslné zničení (poškození majetku) Nebo nebezpečné vyhrožování, rasistické urážky atd. Toto policie řešit musí, Pokud jsou důkazy i doklad že byly předány policii (písemná výpověď), tak to řešit bude.
Když vás šikovně navedou tak, aby jste vypovídal nepodstatné věci, tak nic řešit nemusí...
Proč by nemohlo dítě přes den jezdit doma na odrážedle? Co když venku prší, nebo je zima? Klepat řízky chodíte taky na zahradu? A co luxování, praní a jiné činnosti co dělají hluk? Pokud je to přiměřené - a to jízda na odrážedle je - tak to holt musí každý překousnout. Samozřejmně si nebudu přes den na plný kule pouštět AC/DC, nebo v noci luxovat. To už je mimo.
Ringo jak se pouští na plný kule stejnosměrný nebo střídavý proud? Tak aby rušil souseda?
doplněno 20.01.14 14:46:No já jen oko za oko zub za zub ještě nikdy nic dobrého nepřineslo. A už Vám někdy někdo jezdil celý den nad hlavou po podlaze odrážedlem a nebo celý den pral. Určitě v tom bude velký rozdíl.
Podat trestní oznámení proti občanskému soužití..Jinak to že jste inženýr u nás neznamená, že vás bude někdo obcházet, spíš naopak..A ještě by bylo dobré zamyslet se, zdali opravdu vaše mimčo nedělá s tím odrážedlem velký hluk soustavně, který by mohl tomu sousedovi nějak moc vadit a omezovat..
víte, jak jste to napsal, tak to samozřejmě vzbuzuje (jak je vidno i z reakcí přispěvatelů) dojem, jak vy, jen protože jste Ukrajinec, jste soustavně nějakým vyšinutým xenofobem šikanovaný (mimochodem, pár vyšinutců se tu vyrojilo mezi rádci - viz ty radikální rady...);
pokud vše, včetně těch zlomených zrcátek, je pravda, je to samozřejmě neobhajitelné, ale přesto zas viděno z druhé strany: jsem upřímně rád, že vás nemám za souseda (nad svým bytem) - a věřte, že ne proto, že jste z Ukrajiny, ale protože bydlet pod vámi je nejspíš otrava... - soused si od začátku stěžuje na hluk (víte, skoro nikdo si nestěžuje úpně bez příčiny, nějaký hluk jste už dřív tedy nejspíš dělali) - načež klidně necháte dceru jezdit po bytě na odrážedle, a když si soused výslovně stěžuje na to, tak to ignorujete - takhle si tedy VY představujete ideální sousedské vztahy? (dcera ovšem jezdí necelých 20 minut denně! - pane nedejte se vysmát, a přestaňte si tu upravovat skutečnost podle sebe; jestli jezdí dcera tak málo, no tak to už nemusí jezdit po bytě vůbec, to nijak postrádat nebude...);
a dál: dcera tedy jezdí po bytě, protože venku to moc nejde, ale odrážedlo se přesto musí skladovat na chodbě (ano, jiní si tam dají kočárek, tak proč vy byste si tam nemohli nechávat odrážedlo?, jenže ve skutečnosti tam nemá co dělat ani jedno ani druhé, chodba opravdu není od toho, aby si tam partaje skladovaly věci, co se jim překáží v bytě);
soustavné obtěžování hlukem je jedna z nejhorších věcí, které můžete sousedům dělat, tohle ovšem podle všeho neřešíte, na žádosti o zklidnění odpovídáte ještě větším hlukem, tak to se pak nedivte, že začnou konflikty a že při tom dojde i na to, že jste cizinci - což je špatně, jenže zamyslet byste se měl nad tím, co jste konkrétně udělal pro to, abyste souseda hlukem neobtěžovali (např. to s tím pořádným kobercem vůbec není špatná rada - jen měla napadnout už dávno vás);
Ukrajinci jsou tady sice občas trochu přezíraní, ale nálada proti nim nejenže není nepřátelská, ale myslím, že docela tolerantní až vysloveně příznivá - mám ale pocit, že vy jste zrovna maximum (tedy aspoň v domě kde bydlíte) pro přátelské soužití neudělal, a podle vašeho příspěvku vidím, že ani nadále udělat nechcete, naopak, konflikt chcete hnát dál..., vy jste ten zcela v právu, co bude sousedovy stížnosti ignorovat, a soused je ten zlý primitivní rasista, se kterým není třeba snažit se dobře vycházet, se kterým je třeba zatočit...,
no jak už jsem napsal, jsem rád že my dva sousedi nejsme, a věřte, ne kvůli tomu, že bych měl předsudky proti Ukrajincům
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.