Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Vyměnila jsem sklokeramickou desku za indukční, z důvodů úspory energie. V tom případě jsem plně spokojena, ale! Vyskytl se mi problém. Předem upozorňuji, že používám pouze adekvátní nádobí, takže v tom můj problém netkví. Jenomže i přesto se mi velice často stává, že musím hrncem na plotýnce posunovat, než se jakoby "chytí" , neboli "přicucne" k energii vysílané tou magnetickou indukcí. prostě musím hrnec posunovat, až se chytne nějaké té magmegnetické zóny a přestane mi blikat, že je nádobí nevhodné. netrvá to dlouho, ale štve mě to. Koupila jsem si značku "Brandt - booster". Nebyla zrovna levná.
Máte někdo zkušenosti s indukcí? A máte stejné problémy? Je to normální? Jinak jsem maximálně spokojena, nevyměnila bych ji, ale to pošupování hrnců a hledání kontaktu mě s...
doplněno 19.01.14 22:09:Indukční deskou...
Na ty podložky velký pozor - když už pominu, že tím vlastně degradujete indukci na obyčený plotýnkový vařič je tu ještě poměrně velké nebezpečí poškození indukční desky tím, že se podložka přehřeje! Už jsem to několikrát zažil, zákazník si takto zmršil drahou indukční desku a reklamace nebyla uznána!
Promon, však já vím a nikdy bych to neudělala. Ale ocenila jsem upřímnou snahu pomoci a zároveň jsem rádkyni vysvělila, proč její rady nevyužiji.
Panejo, tady je vidět, jak jsou fajn diskuse. Hned se člověk dozví i zápory.
Udělala bych asi totéž, jen jsem myslela, že je lepší napřed vyzkoušet podložku za pár korun, a když se ukáže, že je to nádobím, pak teprve koupit nové. My teď pátráme po lívanečníku na indukci, to je taky dobrá bojovka.
Ahoj Matyldo, vážím si Vaší rady a děkuji Vám. jenomže když už jsem inestovala do té indukční desky takové peníze, vadilo by mi, kdybych na ni musela používat nějaké podložky. To by mi to celé vaření úplně znechutilo. Já už jsem ty hrnce vytřídila a koupila dva jiné. Už to jede tak jak má, a jsem spokojena. byla to má chyba, ne té desky. Ale znovu opakuji, že jsem Vám vděčna za zájem o můj problém, dala jste si práci s vyhledáváním řešení mého problému a za to Vám dávám bod. S.
Zjistěte kde je bývalý opravář Tv, nebo amater elektrotechnik. Závadu způsobují vyschlé SMD elektrolytické kondenzátory.
Ty at Vám vymění v řídící jednotce, Bývají: jeden 47mikrof. a dva 10 mikrof. v SMD provedení. Cena materiálu okolo 20kč a práce toho, kdo Vám je vymění. Doporučují mikropájku s řízenou teplotou. Kondenzátory doporučuji na 105 stupňů.
Josefe, vy srandisto, ta deska byla úplně nová, když jsem otázku pokládala, takže nevím kdy by jí tam mohlo něco vyschnout. Leda v tom obchodě. Ale mám ji pořád a funguje. Ale nápad, že si mám shánět nějakého starého opraváře televizorů, na opravu indukční varné desky, mne fakt pobavila. Nápad fakt za všechny prachy. Ale děkuji za snahu.
já bych to taky rád pochopil, jak to souvisí..
každopádně v čem byl tedy problém? v tom nádobí, nevhodnym? teďka právě přemejšlim, že vyměnim sporák a čtu , že někomu nefungovala 14 set nádobí indukčního a prodejce nechce uznat reklamaci (kyselý)
Vitecku, představte si, že na té desce vařím doteď. Tu sadu nádobí, o které jsem mluvila, jsem se naučila používat tak, že prostě první minutku dám hrnec trochu stranou, ne úplně doprostřed a pak se chytí sám a už ho mohu posumout doprostřed plotýnky. Proč se to tak děje zrovna u těchto hrnců nevím, a přestala jsem nad tím bádat. Sice jsem si ještě přikoupila jiné kousky nádobí, u kterých tohle dělat nemusím, ale kvůli takové maličkosti přece nevyhodím krásné hrnce, které mi vyhovují velikostí.
Dobrý den Suzymon. Před půl rokem jsem si indukční desku zakoupil. Ten problém co vy popisujete nemám. Položím nádobí, nastavím rychlost a začne ,, btučet,,. Akorát když jsem ji zakoupil, tak jsme prvně chtěl vařit, položil hrnec a ono vůbec nic Nevěděl jsem, že je třeba magnetické nádobí. Den mi trvalo, než jsem na to přišel :D Také bych ji neměnil, vyhovuje mi, líbí se mi, jak rychle se vše uvaří.
Já mám indukční desku AEG
Jako já zkušenosti s podobnými věcmi nemám, i jsem zastánce technologického pokroku, ale myslím, že v tomto případě není nad kvalitní hořák po hrncem i za cenu tepelných ztrát - ony to vyváží požitky z vaření i jídla samotného...
Bez ohledu na nějakou úsporu mohu jako dřívější dlouholetý uživatel plynu potvrdit, že indukční deska je jediný druh ohřívače, který s ním snese srovnání z hlediska způsobu a komfortu obsluhy a stojí za úvahu v okamžiku, kdy nemáte v kuchyni plyn. Nehledě k tomu, že uvést obsah hrnce k varu lze za čas srovnatelný s rychlovarnou konvicí.
kovis, to máte pravdu, ale pak mohu snížit příkon na minimum, a plotýnka se v intervalech dohřívá podle zvolené teploty. Tudíž neběží proud non-stop. Za druhé, mohu si naprogramovat dobu vaření a plotýnka se sama vypne, když na to zapomenu. Mám kuchyň samostanou, v jiné místnosti. Tudíž se mi častokráte stalo, že jsem pracovala v jiné místnosti a zabraná do práce, jsem si to uvědomila, až když se zápach spáleného jídla dostal až tam. Předtím jsem měla sklokeramickou a nepřejte si vědět, kolikrát mi přetekly těstoviny, protože jsem od toho odešla a bylo to. To se mi už nikdy nestalo od té doby, co používám indukci. Navíc vím přesně, jak dlouho se vaří. Plyn jsem také měla, ale není tu přípojka a tak jsem měla sporák na tu velikou bombu. Tam byl zase problém ten, že když docházela, plamen byl slabý a všechno trvalo děsnou dobu, protože mi bylo líto ji vyměnit, když tam ještě nějaký plyn byl. A pak, to tahání té těžké bomby.
Takže suma-sumárum, s tou deskou jsem opravdu velice spokojena, protože já úsporu elektriky opravdu zaznamenala na fakturách. Neřekla bych to, kdyby to nebyla pravda. To nemám ve zvyku. Podle mne klepl "hřebík na hlavičku" rádce dedabrno. Ty hrnce jsem totiž kupovala v době, kdy jsem ještě indukci neměla. Jsou to kvalitní hrnce, ale na indukci se zřejmě nehodí, i když na nich magnet drží. Je ale fakt, že když nakonece najdu tu zónu, tak pak už je to v pohodě a já mohu příkon elektriky opravdu snížit na minimum a pořád se jídlo vaří. Ale nerada bych kvůli nim pokazila tu desku. Takže zítra půjdu a koupím si prostě jiné hrnce.
Pokud to z mého příspěvku nevyplynulo, tak indukční desku používám několik let a jsem naprosto spokojen. Motivací pro koupi bylo stěhování do bytu, kde není plyn a v podstatě jsem o ničem jiném ani neuvažoval. Dokonce bych teď, s odstupem času, uvažoval o té desce i v případě, kdybych plyn měl (a měl vyřešenou elektrickou přípojku). Pokud to současně přináší úsporu na fakturách, tak tím samozřejmě lépe.
Kovis, tak to jsem ráda, že jste také nadšený uživatel. Já to fakt z toho prvního příspěvku nevyrozuměla. proto jsem dala do toho vysvětlování. Ale to nevadí, třeba to bude dobré zase někomu jinému.
Indukci máme 4 roky, ale tento problém nebyl nikdy.
doplněno 19.01.14 22:21:Je to chyba v desce nebo v nádobí.
doplněno 19.01.14 22:32:Po tom, co jste napsala, bych viděl problém v nádobí. Jaké máte?
No jak bych to napsala, koupené ve Švýcarsku, Noserinox 18/10 Swiss made. To jsem teď opsala z hrnce. Pak jsou různé parametry velikostí. Znáte to?
Milá kolegyně, s indukčními topnými deskami žádné zkušenosti (kromě teorie) nemám, ale pokud si vzpomínám tak nerez 18/10 je vysoce kvalitní, tedy málo magnetická. To, že přichytí magnet, neznamená, že je to ta síla, která odpovídá např. normáĺnímu plechu pod smaltem, jak sama popisujete. Pravděpodobně tedy jde o to, že zmíněné nádobí je méně ferromagnetické, než na jaké je deska dimensována, proto musíte hledat ideální střed. Nevím, zda něco zmůžete s reklamací desky, ale každopádně úspěch přeji. Nemůžete to nešťastné kvalitní nádobí vyzkoušet na jiné indukční desce např. u sousedů či známých?
Je to tak, že nerez je zvenku a uvnitř dna je kus klasického plechu = magnetického.
V těch problémových ten kus plechu nejspíš bude malý nebo málo magnetický. Pokud jiné hrnce fungujou, tak reklamovat. Drahé zboží ještě neznamená kvalitu...
Výborně dedabrno! Ano přesně tak jsem to pozorovala. Musím hledat ten ideální střed. jakmile ho najdu, je všechnov pořádku. Desku reklamovat nebudu, je to v hrncích. To mé nádobí je méně ferromagnetické. Také jsem ho kupovala v době, kdy tady ještě ani indukce nebyla ke koupení běžně. Nádobí je fakt kvalitní, ale na tu desku prostě nesedí. Ale zase na druhou stranu, když ten ideální střed najdu, tak kam se hrabe smaltovaný hrnec...Jenmže se bojím, abych si tu desku tím "hledáním" nějak nepoškodila.
Ernie, já ale mám požitky z vaření a i jídla samotného. A to byste koukal jaký je to požitek navíc, když se vám v několika málo minutách vaří voda, a Vy můžete snížit příkon energie na minimum. Další požitek je pak na faktuře...
Já používala plyn, pak sklokeramickou desku, a nyní indukci. Fakt mám zkušenosti. Indukce je nejlepší, navíc si to můžete naprogramovat, nic nepřeteče, nic nezapomete na plotýnce a pak řešíte spálené jídlo. Fakt je to pokrok nezanedbatelný.
Tak teď jsem se naštvala. Chtěla jsem koupit Elektrolux, byla dokonce levnější, ale prodejce mi mi vysvětlil, že Brandt je špičkový výrobek a bla a bla. Já ho poslechla, já důvěřivec beznadějný. Nejlepší na tom je, že když dám na dasku úplně obyčejný hrnec po babičce, ten smaltovaný, tak deska jede jako divá a když na něj položím ty drahé hrnce specielně k tomu vyrobené, tak tady pošupuji po desce, než se to chytne.
ten smaltovaný, tak deska jede jako divá a když na něj položím ty drahé hrnce specielně k tomu vyrobené, tak tady pošupuji po desce, než se to chytne.
Toto podle mě svědčí o tom, že to nádobí není vhodné pro indukci. Pokud plechový hrnec jede a tohle ne, tak to vypadá, že ten pateriál ,,spezialsuperhrnce´´ není dost feromagnetický. Drží na něm magnet?
To je ,,ňáký divný´´ ! My máme indukci už asi šest let, používáme naprostou směs nádobí ,, co dům dal´´ tedy přesněji řečeno vše, na čem nám držel magnet, takže i smaltované hrnce, které jsme dostali pře lety svatebním darem. Ty nemají silné dno, tudíž se v nich třeba dá vařit voda, polívka atd, ale třeba omáčky už jsou u nich trošku problém, protože ten tenký plech nerozvádí dobře teplo a pak se třeba omáčka má tendenci připálit u dna. Ale nějaké posouvání hrnců - to jsem nezažil, dokonce to funguje i když hrnec není úplně celou plochou ve vyznačeném ,,chlívku´´.
Stručně a jasně - s indukcí není problém, to, co popisujete je rozhodně špatně.
Mám Brandt už 6let , nic takového nikdy nedělala . Asi byste ji měla reklamovat, já bych tedy reklamovala, toto by dělat neměla
Tak díky, právě že mám kvalitní hrnce. Tak já dojdu do prodejny a budu reklamovat. Ale co si počnu, když mi ji odvezou? nebudu mít na čem vařit. No nevadí, zeptám se.
Dobrý večer. Máme doma indukční desku Amica( made in germany) naprostá spokojenost jen při vaření na 4 plotýnkách vydává skřípavý zvuk který se dá vydržet ale nikdy se nestalo že by hrnec nechtěl chytit. Jak víte že máte adekvátní nádobí? To že je někde symbol indukce neznamená že je to fakt kvalitní. Taky deska by neměla bejt mokrá a špinavá. Moje doporučení je vzít magnetku (třebas z ledničky) a od babičky a nebo kamarádky si půjčit starý smalťák a vyzkoušet jak magnet ze spoda drží na smalťáku a jak na vašem nádobí. Záleží taky na tom jestli hrnec má rovné dno. Jinak bych to viděl na reklamaci pokud to ještě jde. To šoupání by mě taky s..
Markko, hrnce mají rovné dno, v tom problém není. Na nádobí magnet drží velice dobře. Deska není mokrá, ani špinavá, protože když je mokrá, tak se ta moje deska "hodí do klidu". Prostě nereaguje, dokud mokré místo neosuším. reklamovat ji nebudu, protože je v pořádku. Od včerejška jsem učinila několik pokusů s různým nádobím. Výsledek je ten, že se bohužel musím rozloučit s nádobím, které mám ráda. Prostě i když na něm magnet drží, tak v praxi není na sto procent způsobilé na indukci. Je to zhora popisováno proč. proto s hrcem musím posunovat, dokud nechytnu tu zónu. Ale raději oželím hrnce, než tu desku. Ale skřípavý zvuk ta moje deska nevydává. Prostě když ji pustím na "Bosster", tudíž naplno, jemně hučí, ale jenom několik minut, než se voda začne vařit, nebo několik vteřin, když zahřívám olej na pánvi, pak příkon snížím a deska pouze "tiká" jako hodiny. To je ten spínač příkonu energie. Pozorovala jsem to na hodinách venku, jak se otáčely. Díky za odpověď a za popsání Vašich zkušeností. S.
Já bych nejdřív vyzkoušel více jiných hrnců. Nebo jestli má někdo z Vašich známých/příbuzných také indukci, tak bych u něj vyzkoušel ty Vaše hrnce. Možnosti jsou dvě - buď nejsou ty hrnce vhodné na indukci, nebo je ta Vaše deska vadná...
Ještě využiju této debaty a zeptám se těch, co indukci mají, jestli jim při nižších stupních ohřevu deska "lupe". Když je na desce nějaký hrnec/pánev a ohřev je tak do pátého stupně (z devíti), tak mi přijde jako kdyby indukce vždy sepla, po chvilce se vypla a takhle pořád dokola. Přitom se ozývá právě takové lupání/praskání...
Tato metoda (vypnuto/zapnuto) je jednou z metod, jak menit celkovy vykon. Proste kdyz chci rekneme 25% vykonu, tak to sepnu na 1/4 dobu, pak zase na 3/4 vypnu, pak zase na 1/4 zapnu atd. porad dokola. Kdyz se tento vykon zprumeruje (100%, 0%, 0%, 0%, 100%, 0%, 0%, 0%, 100%, 0%,...), tak vyjde tech pozadovanych 25%.
Netreba dodavat, ze je to velmi primitivni metoda, jak ridit vystupni vykon, ale pouzivala se ze zacatku uplne ve vsech oborech.
Dalsi moznost je menit trvaly, staly proud tou spiralou, tedy misto 100% proudu tam poustet jen 25% proudu (ano vim, ze vykon je umerny ctverci proudu, ale toto je jen ilustrace principu). Toto reseni vyzaduje kvalitnejsi vykonnove rizeni elektronikou a proto je drazsi nez ta prvni metoda (zapnuto/vypnuto). Jestli se v nekterych deskach pouziva, to nevim. Mozna v tech drazsich.
mi přijde jako kdyby indukce vždy sepla, po chvilce se vypla a takhle pořád dokola. Přitom se ozývá právě takové lupání/praskání...
Ano, to mě také napadlo - ale to byla jen část otázky . Druhá část (podstatnější) je, zda je to normální, resp. zda to vám ostatním také dělá. Desku nemáme nejlevnější (Electrolux), tak bych nečekal, že by na ní výrobce nějak šetřil.
Tomasek, to je správné, to lupání. Je to spínání, tohle už vím. Když snížíte stupeň příkonu, plotýnka neodebírá energii nonstop, ale jen v intervalech, na kterou ji nastavíte. Proto je pak ta úspora znatelná. Když mám plotýnku třeba jenom na dva stupně, tak to "tiká" v delším intervalu. Plotýnka neodebírá proud.
Díky za reakci, Suzymon. Ona ta úspora indukce není v tom, že by při nižším příkonu nebyla stále v provozu, ale je to o efektivnějším způsobu "přenosu energie" - vlastně se zahřívá přímo hrnec/pánev a ne plotýnka a od ní hrnec/pánev.
HLUK ZAPNUTÉ VARNÉ DESKY
Indukční varné desky mohou při normálním provozu syčet nebo praskat. Tyto zvuky vydávají zvláštní dna nádob (napřílad různé vrstvy materiálu, z kterých se skládají, nerovné dno). Síla hluku závisí na použité nádobě a na množství vařeného jídla a tyto zvuky neznamenají žádnou závadu.
Mám jen indukční vařič ( 2 plotýnky) na chatě stejné značky jako vy. Problém nikdy nebyl a to tam není nádobí výběrové. Na čem drží magnet, na tom bezproblému vařím. Já odhaduji závadu v nádobí.
ať si říká kdo chce,co chce, nejlepší hrnce jsou plecháče po babičce. Ono na indukci není třeba silné dno, to je spíše nazávadu. Na indukci hrnce z bataru . Sama jste se přesvědčila, že hrnec pobabi je ten nej...takže nějaké nádobí Made in Swiss klidně zapome%nte, Má to na sobě znak indukce? To je cívka ten znak.
Zkuste do těch super Swiss made hrnců dát kus Czech made železa - závaží a podobně, zajijte vodou a pak zkuste, jestli bude třeba tím nádobím po plotně šoupat. Jestli to pomůže, jsou ty hrnce fakt nevhodné.
Ahoj hujer. Já to nepochopila. Závaží nemám, ale kus nějakého železa snad v kůlně najdu. Jenomže nerozumím co mám pozorovat. Mám dát vodu do hrnce, vložit železo a zapnout plotýnku. Tomu rozumím, ale co dál. Když teda nebudu muset šoupat, tak jak to je? To jako bych musela pokaždé ke každému jídlu přohodit kus železa? Nebo co by se mělo dít? Nebo když tam bude to železo, tak se to nesepne vůbec? Asi budu trochu nablblá, ale nerozumím. Prosím o trošičku podrobnější vysvětlení. Díííky. S.
Hodit do toho dotyčného swiss hrnce s vodou a sledovat, zda dojde ke zlepšení. Pakliže ano, železo vyndat a uložit a hrnce reklamovat.
Ahááá. No, reklamovat už nemohu, mám je víc jak osm let. Ale zkusím to s tím železem stejně. Víte co je zajímavé, že se někdy chytnou bez problémů a někdy ne. A taky mám dva stejné hrnce a jeden se chytá hned a tím druhým posunuji. Jakoby tam v tom dně něco někde chybělo. A když s tím jedním co se špatně chytá zaklepu, tak tam slyším cinkat, nebo chrastit... Prostě něco slyším. Mně bylo prostě divné, proč na nich ten magnet drží jako čert, a přesto musím pošupovat.
Usko, než jsem koupila celou desku, koupila jsem si dvouplotýnkový indukční vařič, abych se ujistila, že to je opravdu to, co bych chtěla. Tam mi ty hrnce fungovaly bez problémů. Proto jsem investovala do celé desky, protože jsem byla navýsost spokojena. Ale asi tady bude ten systém přece jen citlivější, protože s těmi samými hrnci tento problém mám. Ale když se nakonec za několik vteřin posunování chytnou, tak pak zase mohu snížit příkon téměř na minimum a jídlo se vaří velice dobře a nikdy se mi nestalo, že bych něco připálila. Ale půjdu si zítra koupit nějaké dobré smaltované nádobí, nechci si tu desku zničit. To mi zase za to to nádobí nestojí. Takže máte pravdu, v nádobí to zřejmě bude, ale všimla jsem si, že že třeba v úplně obyčejném smaltovaném hrnci, je třeba olej velice rychle horký a než stačím vydechnout, cibulka je připálená, což se mi zase nikdy nestane s tím mým "problémovým" nádobím, které se nezahřívá tak bleskově. Ono to chce zřejmě vychytat. Ale nové hrnce si koupím. Díky.
Tak si kupte obyčejné smaltované hrnce.Ty na indukci normálně jdou.Na nerez hrncích,na všech hrncích musí držet magnet ,jinak na indukci nepůjdou.Ocel 18/10 je většinou nemagnetická,takže asi nepůjde.
Kolo, já to píši už v otázce, že mám adekvátní hrnce na indukci. To znamená, že jsou magnetické. Jediné hrnce silnostěnné hrnce, které na indukci nejdou, jsou ty Septer, starší výroba. Ale ty já nemám. V diskuzi o tom dokonce mluvíme. A obyčejné smaltované hrnce, po zkušenonostech které teď už mám vypozorované, na indukci vůbec ndoporučuji. Je sice pravda že fungují, ale nikdy se nenaakumulují teplem, nedokáží to a vaření v nich se tudíž stává neúsporným. Já když dám ty se silnostěnným dnem, tak po několika minutách mohu příkon snížit na supeň 1, nebo 2 a pokrm se vaří dál. Takže v těch obyčejných smaltovaných vařím pouze vodu na čaj, nebo vodu, kterou potřebuji rychle uvést k varu a na něco použít. Indukce-booster, funguje jako rychlovarná konvice.
Vždyť to podrobně popisuji. Nermusím si nic představovat, doslova to vidím! Když budu vařit guláč v kastrolu se silnostěnným dnem, po chvíli mohu, nebo spíše i musím snížit příkon proudu na tu dvojku, nebo i jedničku. Když dám stejné množství guláše do hrnce obyčejného, smaltovaného, musím pod ním udržovat teplotu o dva stupně vyšší po celou dobu vaření. Když ji snížím, tak se pokrm přestane vařit. Mám vyzkoušeno mnohokrát. To samé je s pánvemi na smažení. Dnes už koupíte na indukci hodně všelijakého nádobí, ale pokud jsou pánve nekvalitní, tak se na nich špatně smaží. Buďto se tuk rychle přepaluje, nebo je nedostatečně horký a pořád to musíte hlídat a přepínat teplotu. Když máte kvalitní silnostěnnou pánev udrží si rovnoměrnou teplotu po celou dobu smažení a na nižší výkon.
Nechápu dost dobře otázku, ale odpovím. Protože se mi litinový vařič nelíbí a nebudu se v dnešní době, kdy si mohu dopřát hezký a úsporný spotřebič, tahala do kuchyně nějaký obyčejný litinový vařič. A ještě k tomu vařič. A potom, tam ta úspora určitě nebude taková. Chápu Vaši odpověď, jako prázdné plácnutí klackem do vody.
Protože i u tebe doma platí zákon o zachování energie, tak to co píšeš je hloupost.
Silnostěnné dno je pro úsporu nepraktické, protože čím více dno akumuluje energii, tím hůře dokáže regulovat deska teplotu a zbytečně nahříváme tlusté dno.
Asi děláš něco špatně, ale já si dám na indukci třeba pánvičku, nastavím teplotu na 160°C a smažím. Když dosmažím, tak jí vypnu. Nikde nic během nereguluji. Není důvod. Vše dělá deska za mě.
To "zahřívání tlustého dna", trvá jednu až dvě minuty maximum a pak jedu na minimum. Ale dohadovat se nebudu. Je to každého volba. Já jsem zvolila tuto a jsem spokojená. Vy máte metodu jinou, a jste také spokojený. Tak oč vlastně kráčí? Chcete mít pravdu, klidně, máte ji. Já u vás spotřebu proudu přece neplatím. Ale koupila jsem si indukci a investovala do nádobí kvůli spotřebě. To se přiznám bez mučení a proto se snažím této vymoženosti správně využívat. Jinak by to přece nemělo žádný smysl, kromě estetického.
Dohadovat se nemá smysl. Jak už jsem psal, tak zákon o zachování energie platí.
Pokuď jsi ho dokázala porušit, tak máš Nobelovu cenu jistou. Snad už jsi pochopila, kde je zakopán pes.
Asi jsem se nevyjádřila správně. Pouze jsem popisovala své zkušenosti. Možná to někomu pomůže. A opravdu jsem nepochopila, kde je pes zakopán.Já se neurazím, když si o mně myslíš, že jsem nablblá, kolikrát si to myslím o sobě sama. Takže kde a v čem je ten pes zakopaný? Já se ráda učím, protože jenom tak se mohu vyvarovat chyb. Tak co dělám špatně?
doplněno 25.12.14 18:49:A říkáš, že si nastavíš teplotu na 160 stupňů a vaříš. Nevím co máš za indukci Ty, ale mně se tam stupně neukazují, pouze čísla. Stupně jsou samozřejmě napsané v manuálu, ale přece nebudu vařit a držet u toho v ruce příručku a kontrolovat stupně, když to logicky přímo vidím v akci. Voda se vaří, bublá pobulává a tak dál...
žádná úspora akumulace se silnostěnnými hrnci,jak píšete,neexistuje.Prostě je to blbost.Právě že když je silnější dno tak déle trvá,než se obsah hrnce začne ohřávat a tím pádem je větší je spotřeba elektriky oproti hrnci s tenkým dnem.Jediná výhoda silnostěnného dna je ta že se jídlo v hrnci tak nepřipaluje protože indukce ani plyn většinou nevaří po celé ploše dna hrnce stejně nebo u některých levných indukčních vařičů je regulace na některých nízkých stupních PULSNÍ.To znamená,že vařič třeba 2 vteřiny hřeje a pak 2 vteřiny nehřeje a stále dokola.Prostě vařič střídavě bzučí/vaří/ a pak okamžik,kdy nevaří./nebzučí/.Např.u vařičů z Lídlu za 899 Kč.To je špatné na pečení,protože se pak jídlo na pánvi připaluje.Lepší je regulace PLYNULÁ,kdy vařič hřeje pořád stejně a nepřerušovaně
Kolo, nevím kdo jste a jak máte vybavenou kuchyň. Ale to, co píšete o těch hrncích je nesmysl. Doporučuji si vyhledat vysvětlení skutečných odborníků. A indukce právě zahřívá celé dno hrnce. Já mám hrnce kvalitní, tudíž perfektně rovné, které přilnou k plotýnce. Žádný vařič z Lídlu nemám, ale celou desku značky Brandt, který vlastně technologii indukce vyvinul. "Bzučí" levné hrnce smaltované, ale není to na závadu, jen je u vaření ten rámus.Při používání kvalitního nádobí slyšíte jen slabé vrnění. Pak je lehce slyšet spínání větráku, protože ten není v chodu nonstop. Litr vody se začne vařit za necelou minutu, a pak mohu příkon proudu snížit na minimum po celé další vaření. Jestli tohle pro Vás neznamená úsporu energie, tak už nevím, co si pod tím pojmem představujete. Nikdy se mi jídlo na indukci nepřipaluje, nevím jak jste na tohle přišel.Samozřejmě, když nastavím vysokou teplotu a nechám to po celou dobu tak, tak to také připálím, ale to by mohl udělat jenom blbec. Přece u toho stojím, a mám mozek v hlavě, ne. A připálit jídlo můžete ve všech typech nádobí a na všech typech spotřebičů.
Většinou v podobných sporech ustupuji s tím, že má ten dotyčný pravdu, aby byl pokoj. I u Vás jsem se o to pokusila, ale nezlobte se, už toho mám taky dost. Napřed se informujte a pak tady něco tvrďte. Nemáte monopol na rozum a v tomto případě ani nepoužíváte ten samý spotřebič a stejné nádobí. Takže nemáte zkušenosti. Já je mám, tak asi trochu vím, jak se na tom vaří.
doplněno 26.12.14 12:32:Ještě je možné, že jste mému výrazu "silnostěnný" porozuměl tak, že má silné pouze boky a dno ne. Já už nevím jak to napsat, aby to bylo jasné. Hrnce mají nejenom silné stěny, jsou vlastně dvojité, je vnitřní a vnější část, mezi tím prostor a dno je 18/10 takže naprosto hladké a rovné.
kde jste přišla na to,že indukce zahřívá celé dno hrnce rovnoměrně?Zkuste si dát do hrnce s tenkým dnem jen malinko vody aby to pokrylo dno a dejte to vařit na booster.Uvidíte za chvíli,že se bude ze začátku vařit jen kroužek dna,když kouknete do hrnce.A ne celé dno,jak tvrdíte Vy.Žádný patent na rozum nemám a jen si dovoluji tvrdit a nic víc jsem nepsal než to,že tvrzení že silnostěnné hrnce mají menší spotřebu elektriky je nehorázná pitomost a je to jen reklamní tah,aby lidi skákali na špek a kupovali každou blbost.
doplněno 26.12.14 18:14:krom toho při vaření na indukci vůbec nezáleží,jestli je dno bezvadně rovné.Může být křivé a bude to vařit stejně.Něco jiného to je na obyčejném elektrickém vařiči.Tam se musí dno dobře dotýkat plotýnky
Tak jsem ten Váš pokus udělala. A nakonec mi to velice prospělo. Ano v tom hrnci s tenkým dnem to začalo perlit jenom v kruhu uprostřed, než se voda začala úplně vařit. Ale když jsem ten samý pokus udělala s hrncem se silným dnem perlilo to téměř po celé ploše dna, ani se nadalo rozeznat nějaký kruhový zdroj. A netrvá to chvilku, ale pouhých pět sekund s použitím booster. takže nyní vím, že se opravdu teplo v silnostěnných hrncích daleko lépe rozptyluje po celém dně a tudíž jsou tyto hrnce pro indukci daleko vhodnější a úspornější. Takže zrovna mně tato nepříjemná diskuze s Vámi nakonec přinesla užitečný poznatek. Už vím, které hrnce budu používat co nejméně. Ještě že mám toho kvalitního nádobí dvě sady. Ale protože mám těch obyčejných smaltovaných hrnců víc, všimla jsem si, že některé z nich jsou kvalitnější od těch druhých. Tudíž už vím, co zítra rozhodně vyhodím, i když na indukci fungují. Tím pádem jste mi nakonec hodně pomohl, i když nemáte pravdu ve všem. Tvrdit, že může být dno nádoby vypouklé nebo jinak zdeformované a že to nevadí, tak to určitě pravda není. A tvrdit, že nezáleží na kvalitě nádobí, že to je ve finále úplně fuk, tak to také pravda není. Ale donutil jste mně dělat ty testy a tři hodiny se na různých internetových stránkách vzdělávat ohledně funkce a výhod i nevýhod indukce a číst hodně recenzí jak od uživatelů tak od odborníků a tak mi nakonec bylo toto dohadování velice prospěšné. Indukci mám už dva roky a až dnes jsem o ní díky Vám, dozvěděla mnohé prospěšné pro její další správné a spořivé využívání. Lituji jen jednoho, že Vám nemohu ukázat jak to opravdu funguje. Myslím ten pokus s hrnci, který jste mi poradil. A nebýt toho, tak bych Vám už ani neodpověděla. Ale protože mám takovou povahu jakou mám, chtěla jsem tímto i poděkovat. Tady se plně uplatnilo přísloví, že něco špatného, pro něco dobrého. Asi to Váš úmysl nebyl, ale takový je faktický výsledek. Doufám, že se nevyjadřuji příliš komplikovaně. Mějte hezké svátky, fakt Vám to přeji. Ale také si o tom něco nastudujte.
doplněno 26.12.14 20:12:A není pravda, že silnostěnné nerezové ocelové nádobí se kvalitou a funkčností vyrovná obyčejnému smaltu. To jste snad ani vážně nemyslel. A rozhodně to není marketingový trik. Kupte si alespoň jeden a pak uvidíte, jak rychle změníte názor.
Kdyby ty hrnce nebyly tak těžké, tak bych Vám i jeden poslala.
Ach jo.Nikdy jsem netvrdil,že silnostěnné hrnce roptylují teplo stejně jako slabostěnné.Silnostěnné rozptylují teplo lépe,v tom se shodnem.Ale jak ted naposled zase píšete,jsou silnostěnné hrnce podle Vás i úspornější,což je opět nesmysl.Když silnostěnný hrnec lépe rozptyluje teplo po dně hrnci tak v žádném případě neznamená,že je i úspornějčí neboli spotřebuje k vaření méně elektriky.Ale naopak spotřebuje elektriky více,protože musí ohřát více hmoty/železa/,než kdyby byl slabostěnný a byl udělaný z méně železa.Nebo snad chcete tvrdit,že když hodíte do ohně dva kusy železa,jeden kus bude vážit 1 kilo a druhý kus bude vážit 3 kila a pak ty kusy vezmete třeba za chvíli do ruky oba najednou tak ten těžší kus bude více horký a ten lehký kus bude studenější?V tom případě už nenacházím slov a vzpomenu si jen na sestru Huňkovou.
S tebou je to těžké. Já už jsem vzdal ti to vysvětlit, že žádná úspora se nekoná a proto jsem se odmlčel.
Ale zkusím to ještě jednou.
1. Energie, která se u silnostěnného hrnce naakumuluje do něj, je energie z elektrické sítě. Kolik odebere energie ze sítě, tolik presně jí potom dokáže předat zpět do pokrmu. Ani o kousek více ani o kousek méně.
2. To že ty dáš indukci na 2ku neznaméná, že má určitý odběr. Až když je v blízkosti feromagnetický materiál(hrnec), tak dochází především k vířivým proudům uvnitř dna hrnce a dochází k ohřevu. No a teď záleží co přiblížíš. Některé hrnce budou více feromagnetické, takže energie, která vznikne uvnitř dna bude větší. A u jiných bude zase menší.
Pro tebe to znamená, že pokuď budeš vařit na 2ku, tak u jednoho hrnce může být příkon varné desky 300W a u jiného třeba 200W.
Andelek, asi se já vyjadřuji nějak zvláštně, protože to co říkáš tvrdím i já. Jde mi o tu poslední větu. Já už to také vzdám, protože já jsem přesvědčena, že používáním indukce šetřím. A navíc se mi na indukci velice dobře vaří a mám ji ráda. Měla jsem plyn, měla jsem sklokeramickou desku, takže mohu porovnávat jak délku vaření, tak pohodlí. U indukce se mi za celé ty dva roky ještě vůbec nic nepřipálilo, nemusím stát celou dobu v kuchyni, nastavím si čas a i když na něco zapomenu, tak se to samo vypne. Mám kuchyň jako samostatnou místnost a dříve se mi velice často stávalo, že jsem při jiné práci úplně zapoměla, že se mi něco vaří. Takže já na ni nedám dopustit. Ty si myslíš, že neušetřím nic, já si myslím že ano a jsem spokojená.
Tak tady je problém v chápání funkce desky. Na 2 mi bude bublat stejně smaltovaný hrnec jako nerez silnostěný, protože probíhá ladění cívky na určitou frekvenci. A nevěřím na akumulaci, protože hrnec s jídlem není rozpálený jako klasické plotýnky, nebo sklokeramika.
Kejki, právě že je rozpálený, i ty stěny, jen uši ne. A trvá to dost dlouho než vychladne. Jak jsem dělala ty pokusy s různým nádobím, tak jsem zjistila ten rozdíl mezi smaltovaným hrncem a tím silnostnostěnným nerezovým. Smaltovaný byl studený hned a to v něm byla ještě ta horká voda a ten nerezový vychládal asi 15 minut a prázdný, protože jsem ho měla tady u počítače, když jsem z něho opisovala ty údaje co má na dně. Ale znova opakuji, už ten problém nemám, nechytal se jenom jeden hrnec, proč, to mi je záhadou, protože patří do jedné sady. Tedy on se chytnul, ale musela jsem s ním trochu posunout, pak se chytil a asi po minutě jsem ho zase mohla posunout doprostřed plotýnky a už normálně vařil.
Nejběžnější závadou ve funkčnosti indukce je odlepení, odchlípnutí čidla umístěného uprostřed plotýnky odspodu. Indukce sice funguje, ale ne tak dobře. Čidlo měří teplotu a kontroluje přítomnost a materiál dna hrnce. Stačí trochu silikonové pasty určené pro teploty do 250 st.C nanést na plošku a přitlačit na sklo a je vše zase OK.
Zdravím Luho. A to s tou pastou mám udělat i v tom případě, že je deska naprosto čistá? Zatím mi to normálně funguje, ale ptám se do budoucna. A ještě, píšete, pasta pro teploty do 250 st. Já přece nemohu zahřát plotýnku u indukce před čištěním, já mohu čistit pouze za studena. A k tomu mi doporučili Cif, to je také taková tekutá pasta. Ale používám ji málkokdy, většinou stačí Jar. Díky za odpověď.
Ta pasta to je v podstatě lepidlo toho uvolněného čidla.přilepením měří totiž přeně a ty nebo termostat může také přesně reagovat. +:-. Jinak jak dlouho už indukci používáš,když víš žes tak hodně ušetřila na el.energii při těchto Tvých problémech s vařením?
Vařím na ní přes dva roky. Koupila jsem ji 14.11. 2012 A tyhle problémy už dávno nemám. Podívej se, kdy byla otázka založena. Ale někdo do ní zase nedávno něco odpověděl, tak jsem jednoduše jenom reagovala a rozjela se tato diskuze.Ale já si nemyslím, že by někde bylo něco odlepeného, plotýnky reagují ihned. To byl tenkrát jeden hrnec ze sady, byl asi vadný a protože jsem měla dva stejné, pořád jsem se pletla a dávala ten samý. Už je vyřazený a je po problémech.
tady uže pomůže jen jedna rada.Kup si v Lídlu nebo někde v obchodě takový ten měřič spotřeby elekřiny,co se napojí na nějaký spotřebič a ten měřič změří spotřebu elektriky za měřený čas.Měřič zapoj na vařič.Pak uveď do varu vodu Tvým ,,úsporným,, způsobem silnostěnný a ,,osvědčený,, úsporný hrnec.Pak se podívej kolik je na měřiči spotřeba.Potom vezmi stejně velký slabostěnný nebo smaltovaný hrnec,nalij stejné množství vody a taky uveď do varu.Pak taky změř spotřebu a porovnej.Ale ať ten měřič koupí raději nějaký elektrikář.Nebo stačí taky jen starý obyčejný elektroměr a přidělat k němu zásuvku.Nebo jestli máte v rozvodné skříni jističů ještě starý mechanický elektroměr,kde se dá změřit odběr za určitý čas tak se mohou vypnout v bytě všechny spotřebiče a změřit vařič elktroměrem v rozvodné skříni,kde jsou jističe
To je nesmysl. Tedy kromě rady - vypnout všechny ostatní spotřebiče a sledovat spotřebu na hlavním elektroměru. Ta deska bude nejspíš připojená na tři fáze a napevno bez nějaké zásuvky. Navíc se obávám, že uvedení litru vody k varu spotřebuje množství elektřiny na hranici rozlišovací schopnosti měřítka elektroměru a z takového výsledku pak nepůjde usoudit nic kloudného.
Ano, žádnou zásuvku nemám. Je to připojené přímo. Ale já jsem ani nechtěla vědět kolik já ušetřím, ta diskuze se najednou úplně zvrtla v něco jiného a pořád tu řešíme šetření a já furt vysvětluju kolem dokola. Já jsem spokojena, nanejvýš. Se vším, s indukcí, s hrnci a s vařením.
Jéžiši Kolo, já mám tady všechno nové. Deska je připojena přímo někam, kam to jsem nezkoumala, ale nemám zásuvku. Kdybych nečekala za chvíli návštěvu, tak jdu fakticky tlouct hlavou do zdi. Ale jsem namalovaná a nechci brečet, abych si nerozmazala oči. Já ty své hrncáčky miluju, jsem s nima nadmíru spokojená, tak ať, ať tedy ty bestie železný žerou proud plnou hubou, mně už to je fuk. Musím jít nadělat chlebíčky.
Jen tak, mimochodem, pokud jsme už zanechali blábolení a přejdeme k fyzice - indukční deska ve skutečnosti nepotřebuje magnetické nádobí. Potřebuje jen, aby nádoba byla z mizerného vodiče. Dobrý vodič, jako hliník či měď by mohl způsobit přetížení vysílače. A takovým vhodným mizerným kuchyňským vodičem je železo. A tak některé desky mají stupidní ochranu pomocí kontroly toho, zda je hrnec magnetický. Nemagnetický nerezový hrnec by fungoval úplně stejně, jako magnetický železňák, ale levná stupidní kontrola ho nerozezná a nezapne vysílač.
Možná některé takovou "ochranu" mají, ale má deska vaří i na oceli nemagnetické 18/10 . Než zapne na daný výkon, tak si asi "ošahá" jestli jí daný materiál nepřetíží a pak normálně vaří.
Vždyť to píšu - levný a stupidní systém. Samosebou to nemají všechny desky. Každý nemá doma nejpodřadnější šmejd.
ra252, musím k tomuto napsat, že na indukci mohu koupit velice kvalitní nádobí hliníkové i měděné. Je běžně k dostání ve značkových prodejnách. A kdybych už neměla to své, tak bych o téhle koupi určitě uvažovala. Sice to je poněkud drahá záležitost, ale zase jsou tyto hrnce na celý život. Takže na indukci nemusíte používat jen to mizerné železo.
Fyzika je fyzika, s tím nic nenaděláte. Minimálně dno to měděné či hliníkové nádobí má ze železa.
doplněno 02.01.15 14:50:Takže znovu fyzika. Indukční deska zahřívá to, co je ze železa nebo jiného mizerného vodiče. Měď je dobrý vodič nejen elektrického proudu, ale i tepla (je o tom i jistý fyzikální zákon). Od ohřátého železného dna se tedy ohřeje měděné dno a vedením tepla i stěny. Horké stěny ovšem nevedou k úsporám tepla, ale naopak ke ztrátám.
doplněno 02.01.15 19:25:Děkuji za upozornění na tu firmu. Ohromně jsem se pobavil. Už první, co na mne vybaflo mne rozesmálo.
Ocelové pánve Mineral B Element jsou 100% přírodní, EKO-logické,BIO a recyklovatelné.
doplněno 03.01.15 09:21:Vysvětlil jsem Vám, jak je to s tím měděným nádobím. Ta firma mne uchvátila svým typickým reklamním žvástáním pro dámy - přírodní - eko - bio.
Ra252, dneska jde technologie velice rychle kupředu. Schválně se podívejte na značku de Buyer, (tolik času Vám to nezabere a budete toho vědět víc, dopodrobna popsáno.) Dno je z feromagnetické oceli, jinak měděné nádobí. Zahřívá se nejenom dno, ale i stěny nádoby, tudíž je úsporné vaření. (To jsem mimochodem vysvětlovala i já, že u mého nádobí se ohřívají i stěny a nikdo mi to tady nechtěl věřit.) Jediná nevýhoda nádobí de Buyer je ta, že jsou pekelně drahé. Ale je to překrásné nádobí a je určitě na celý život a i pro další generaci. Mít padesát tisíc nazbyt, tak si nějakou sadu určitě koupím. Ale mohou se kupovat i jednotlivě. A vlastně bych to ani nevěděla, kdybyste sem nedal ten příspěvek o tom, že na indukci se musí používat jen mizerné železo. začala jsem tedy hledat a nelituji toho. Takže Vám tímto děkuji.
doplněno 02.01.15 19:06:Podle Vaší poslední odpovědi jsem to konečně pochopila. Vy prostě jenom chcete mít pravdu. Na nic jste se nepodíval, jen budete stále kolem dokola tvrdit to své. V tom případě je to zbytečná ztráta času, jak toho mého, tak i Vašeho.
Pokud Vás to teda potěší, tak máte pravdu. Já si budu dále myslet své a možná, že dokonce tato diskuze pomůže někomu, kdo by chtěl zjistit něco víc.
On pravdu ale skutečně má. Více lidí se ti tu snaží říci, že pravdu nemáš.
Věř třeba v to, že země je placatá. Mě je to také jedno.
Teda pardon, ale nevím co jste Vy četl. Já nic takového nečetla. Tak pitomá také nejsem. Žádné B elementy a to co píšete za hlouposti jsem já nečetla. Asi neumíte správně hledat. Já jsem si vyťukala jednoduše kvalitní nádobí na indukci měděné. A vyskočila mi mimo jiné nabídky firma KULINA a tam ty hrnce o kterých já mluvím jsou a žádné takové pitomosti o kterých píšete Vy tam samozřejmě nepíší. A prodávají i nádobí hliníkové.
doplněno 02.01.15 20:24:Nemluvila jsem o ocelových pánvích. Dala jsem vám přímo značku a stejně usilovně hledáte někde jinde. Až doteď jsem byla klidná, ale nedělejte z nikoho pitomce. Já to také nedělám.
Já se zajímala o měděné nádobí, ne o nějakou ocelovou pánev. I když ji asi mít také budou. jak říkám, budete schválně hledat to nejhorší, jen abyste měl pravdu. Tak ji máte, opakuji to po druhé. Mně je přece úplně fuk, jak máte doma vybavenou kuchyň. klidně si vařte v těch neobyčejnějších smaltovaných hrncích.
Tak přátelé, návštěva odešla a já se přišla kouknout, co je nového. No, abych pravdu řekla, tak moc nerozumím. Asi nakonec jsme všichni úplně pitomí, když si chceme pořizovat nějaký super ellektrospotřebič podle nejnovnějíších kritétirií. Já si jdu asi zítra jednoduše udělat ohýnek a zahradě a napíchnu si kus kejty na klacek a budu opékat, jako neadrtálec. A mám pokoj s hlídáním spotřeby energie, přiblbejma úspornýma hrncema a další úžasnou moderní technologií. Ale mám v sobě lahev "šampáňa" , dobrého, tak se asi zítra proberu do reality, a zase budu skučet... Ahoj kluci
Dobry den
mame Indukci Brand a bez problemu na ni jedou vsechny hrnce co jsou na indukci.Dejte sem fotky vaseho nadobi.Mate tam napsany ze je to na indukci?Zrejme mate spatne nadobi.Kupte si nejaky hrnec nebo panvicku kde pisi ze je na indukci.Idealne znacku TESCOMA
Martondra, mnohokrát jsem zde napsala, že kompatibilitu s indukcí u mých hrnců NEŘEŠÍM ! Vím velice dobře, že kompatibilní JSOU. Ale od Teskomy bych si nekoupila ani vařečku, natož nějaký hrnec. A nemusíte mít na nádobí doslova napsáno, že jsou na indukci. To se rozšířilo asi až v posledních dvou letech, kdy indukce jaksi "zlidověla", a už byla více domácnostem dostupná cenově, tak všichni výrobci nádobí začali produkovat všelijaké výrobky označené tímto logem. A mohu Vám potvrdit, z vlastní zkušenosti, že to neznamená ani trochu, že jsou to kvalitní výrobky. Ano, fungují na indukci, ale to ještě neznamená, že neexistují rozdíly ve kvalitě. Viz právě Teskoma a jiné rádoby "značky". Já si totiž koupila dvě pánve když se začalo propagovat keramické nádobí. Obě jsou samozřejmě na indukci, ale jedna je přímo mizerné kvality. Vůbec ji už nepoužívám a pořídila jsem si jiné. Ale děkuji za snahu.
doplněno 29.12.14 10:38:Ještě dodám, že včera byla moje původní otázka pozměněna a teď je tam napsáno, "Indukční deska špatně chytá hrnce", asi to nějak vyplynulo z pozdějších odpovědí. Když jsem zpočátku tu otázku zakládala, měla jsem spíše na mysli funkci indukce jako takové. Asi jsem se špatně vyjádřila. A teď už to vím, jak to funguje. Začala jsem o indukci hodně číst a našla spousty vysvětlení o její funkci.
Také mám, ne zrovna levnou, indukční desku a někdy z ní šílím. Nádobí někdy funguje a jindy mám indukci na max. výkon a nemůžu ani palačinky dosmažit. Už jsem uvažovala o opraváři, ale pak to zase funguje. Koupila jsem kvůli tomu zcela nové pánve a výsledek je stejný. Mám také indukční vařič, v pronajaté místnosti, a s nájemnicí jsme zjistily, že její nádobí určené pro indukci vůbec na indukci nereaguje!
Blesiku, nechci se tady připojit k odpovědím, u kterých mi někdy připadá, že vůbec nečtou co se píše. Tím chci říci, že když indukci používáte, tak určitě už víte, že když není čistá, tak také přestane fungovat. Tak mne napadlo, jesti třeba při tom smažení palačinek nestříká omastek, a nezašpiní plotýnku, to pak opravdu přestane fungovat. Nerozčilujte se, kdybych Vám náhodou řekla něco, co je pro Vás jasné jako den. Mne zarazilo, že říkáte, že palačinky ani nemůžete dosmažit a to je divné. To se mi tedy nestalo. Ale faktem zůstává, že dnes není vůbec spolehnutí na kvalitu nádobí, i když má logo na indukci. Některé je opravdovým šuntem. Nehovořím z doslechu, ale ze zkušenosti. Ta jedna moje pánev letěla do popelnice a logo na indukci měla. Nejsou všichni výrobci spolehliví a jak je něco v módě, což je nyní indukce, tak se vyrojí kvanta výrobků ze všech stran a všichni své produkty vychvalují a přitom stojí za h. To samé bylo kdysi dávno, když začalo teflonové nádobí. Také to byl teflon, ale přitom se u některého nádobí za chvíli loupal. A je tomu tak dodnes. Já jsem třeba před půl rokem koupila domácí elektrický gril, stál pět tisíc. Po měsíci se na teflonovém povlaku začaly dělat puchýřky. Odnesla jsem ho ihned do obchodu a odstoupila od smlouvy. Požadovala jsem celý obnos zpět. Sice mi ho dali, ale lehké to nebylo a čekala jsem na to celý měsíc.
doplněno 02.01.15 12:35:A ještě k tomu indukčnímu vařiči. To, co říkám o nádobí, platí také na ty vařiče. ne všechny jsou kvaltní. Já jsem si koupila napřed dvouplotýnkový vařič, abych se ujistila, jestli mi bude indukce vyhovovat. Je to teda už víc jak 4 roky. Byla jsem s ním nesmírně spokojená a proto jsem investovala do celé desky. Ten vařič jsem prodala a dnes toho lituji. Ten fungoval jako z praku. A dost pochybuji, že kdybych tu samou chtěla koupit dnes, že se strefím do té samé kvality.
Blesiku, jak už jsem tu někde psal, uvnitř indukční desky je elektronika, je bohužel pájená bezolovnatou pájkou s proměnlivou kvalitou a obsahuje součástky - kondenzátory, které v teple ztrácejí své vlastnosti. A pak se chová deska jak uvádíte. Někdy týden funguje, jindy se tři dny za sebou odmítá účastnit tvorby oběda.
Odborné servisy mění celé elektronické desky za otřesné peníze, s vědomím, že kurvítko opět zafunguje, ale záruku na opravu to vydrží, ta je pár měsíců. Možná, když si koupíte díl samostatně, bude dva roky?
A poslední varianta, desku rozebrat, vzít k nějakému zbylému opraváři televizí, pokud ve vašem okolí ještě existuje a požádat o kontrolu studených spojů a výměnu kondenzátorů. U kombinovaných indukčních desek se jednalo o typickou zelenou destičku cca 10*10 a na ní tři titěrné kondenzátory. Můžete zkusit s konkrétním typem desky a příp. fotkou požádat o radu na ebastlirna.cz ve foru.
Hodně štěstí a bacha. měděnka je jedovatá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.