Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na seznam památek nebo ne?

Od: kaj* odpovědí: 9 změna:

Prosím, myslíte si, že je přínosné, když se nechá zapsat prvorepublikový pěkný dům, který je mimo centrum, na seznam historických budov města?

Bojím se právě, že pak může stoupnout zájem jak čumilů, tak zlodějů.

Nebo je to přínosné a v čem? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

"Přínosné" ovšem jen v ironickém smyslu slova, to bude zejéna tehdy, až budete chtít např.vyměnit okna.

Potom Vám do toho bude kecat i vrátný na obecním úřadě..a hajzlbába tamtéž.

Z praxe např. znám majitele domu, co musel vyměnit NOVĚ tašky na střeše za JINÉ, jen proto, že se památkářům nezamlouval ODSTÍN barvy tašek.

hodnocení

1x

Pro Vás určitě není. Znamenalo by to mmj. omezení Vašich možností v nemovitosti cokoliv měnit atp.

panokurka*
hodnocení

1x

ano i ne spíše ano

kaj*
hodnocení

Tak že budou kecat do příček na oknech bych přežila, ale nemohly by z toho kápnout nějaké dotace od státu, víte?

Ne..žádné dotace nedostanete.

kjanik112*
hodnocení

0x

Návrh na zápis objektu mezi památky může podat každý občan. Komise o tom rozhodne, ne vždy vyhoví. Zjistěte si, zda Váš dům není v památkové zoně, pak musíte vše řešit přes památkáře, i když dům nebude památkově zapsán. Pokud budou mít památkáři peníze, mohou dotovat i opravu nezapsaného domu. Hlavní fígl je ale v tom, že pokud je dům zapsán, a Vy budete mít známé řemeslníky, se kterými to budete chtít opravit, mohou Vám památkáři nařídit, že opravu smí provést jen licencovaná firma. Kdežto nemá-li dům číslo, můžete si to opravovat sám, samozřejmně pod jejich dohledem, a dle jejich pokynů. Budou si to chodit kontrolovat, a mohou Vám i dotaci sebrat.

zabu
hodnocení

0x

Být Vámi, tak bych se vyhnul jakýmkoliv způsobem zápisu mezi památky. Stát Vám nic nedá, jen Vás bude neustále omezovat při údržbě a rekonstrukcích. Nevyplatí se to, nic kromě dobrého pocitu tím nezískáte. A bohužel, tahle společnost na "dobré pocity" nehraje.
Mám kamaráda, který má památkově chráněný mlýn, a na rekonstrukci střechy, mu památkový úřad striktně nařídil, vybrat si ze třech firem, které mají certifikát na tyto střechy. A buďte si jist, že taková firma si ten certifikát nechá zaplatit.

kaj*
hodnocení

Jenže když máte spolumajitele, který Vá nestkutečně látá dům, uvítáte, když na Vás spíš někdo bude dozírat. O to mi jde taky. Můj spolumajitel je hajzl na entou, látá a látá, peníze v tahu a stejně se musí všechno dělat znova. Navíc vybírá jen fušery a když mu něoc provedou tak je šťastnej, jak nám zasolil. Když něco děláme, tak je to úplně špatně. A většinu domu nedovolí spravit vůbec nijak. Bolí mě srdce za ten baráček, že nevíte jak! Když vidím tu nedokonalost, s jakou se i při velké námaze k tomu staví někteří opraváři, je mi to tak líto..

Neumět rovně nahodit a namalovat stěnu nebo štuk, bída! Taky menší firma... Ale na strašné úrovni. To byste si ten materiál nejraději na dům plácal sám.

Když budeme muset mít certifikovanou firmu, tak nám na ni snad dají dotace, takže zaplatíme skoro stejně, ale přitom to bude dobře udělané, ne?

buss
hodnocení

0x

Ano, jsou dotace, na intu najdete i firmy, které to zařízují, nebo zajdu na obec, poptat se na kraji. Ale pro omezení bych asi do toho nešel, jak kdo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]