Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod nemovitosti na potomka

Od: ergo* odpovědí: 4 změna:

Bydlím s manželem a naším dospělým synem v našem domku. Dcera, která je z mého prvního manželství, bydlí v pronajatém bytě s přítelem. Chceme darovat náš domek synovi a dceři chceme dát uspořené peníze, tak, aby již byl náš majetek vypořádán a nebyl předmětem dědictví. Musí být sepsána darovací smlouva na domek notářem? Bude se platit nějaká daň z převodu?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Darovací smlouvu nemusí sepsat notář, ba ani advokát, můžete si ji sepsat sám. Sám bych vám však doporučil, abyste o sepsání smlouvy notáře požádal a současně si v domku zřídil věcné břemeno dožití. Darovací daň je již zrušena, daně z darování spadají nyní pod daň z příjmu. Jelikož by však šlo o darovaní mezi příbuznými v řadě přímé, bude obdarovaný od této daně osvobozen.

uska*
hodnocení

1x

Tak jak je psáno výše. Daň z převodu se neplatí žádná. Darovací smlouvu si můžete napsat sami. Pozor na vzory smluv na inetrnetu, jsou podle starého OZ, jest-li najdete platnou darovací smlouvu již od r. 2014 - nevím. Odhah nemovitosti nepotřebujete, pokud nepůjdete sepsat smlouvu k notáři. Tam je vyžadována neboť notář si bere odměnu v procentech za nemovitost. Na celou nemovitost i zahradu atd si zřiďte věcné břemeno na dožití. Darovací smlouva i smlouva o věcném břemeni může být dohromady, Tím podáte jen jeden návrh na katastr za 1 000,- Kč.

U mne chtěla notářka 17 tisíc. Smlouvu jsem si napsala sama, první návrh na vklad mi neprošel ( neúplné číslo parcely), na druhý pokus to prošlo. Takže jsem ušetřila 15 tisíc.

doplněno 17.01.14 21:38:

zde si vypíšete návrh na vklad do katastru nv.cuzk.cz/...

sám si napíšete i návrh na vklad do katastru - ale pozor od 1.1.2014 je to možné pouze na formuláři,který je k dispozici na stránkách ČZUK a navíc darovací smlouva už se dělá jen v jednom vyhotovení (nikoliv jako vloni ve 3-5 podle potřeby).Ověřené podpisy na tomto výtisku smlouvy vám za 30 Kč/ks udělají na poště, nebo obecním úřadě,když mají CzechPoint

buss
hodnocení

1x

Zjistěte si, co je výhodnější, zda prodat, nebo darovat. Jinak načtěte si co je o darování v OZ 2012. A pak co se započítává do dědictví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]