Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otázka.pomoc,jak vypočítat spotřebu plynu

Od: jellus* odpovědí: 6 změna:

Chtěl by se zeptat jak se počítá měsíční spotřeba plynu a jak se to z toho plynoměru počítá s těma číslicema.Topím na 19 stupňů a mám starší cihlový dům...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zabu
hodnocení

0x

Abych se přiznal, nevím na co se vlastně ptáte. Tak jen jedna věc, kterou lze odpovědět na jistotu. Na plynoměru máte černé číslice, na některých jsou i větší, to jsou celé m3 (kubíky) plynu. Pak je tam desteiná čárka a za ní 2-4 číslice udávající desteiny,setiny,tisíciny z m3. Vyúčtování se dělá vždy jen na celé kubíky. Ty menší jednotky(za desetinou čárkou) se hodí tak na denní sledování odběru.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, podívejte se viz odkaz - nedávno tady byl podobný dotaz. Jinak, na tom plynoměru se zapisují jen ta čísla před tou čárkou (většinou v černém pruhu). Ta čísla za čárkou (většinou v červeném pruhu) se neuvádějí. Zdravím!

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Na plynoměru je několik okének s čísly. Čísla vlevo jsou celé kubické metry plynu, vpravo desetiny, setiny a tisíciny kubíků. Čísla označující celé kubíky jsou od jejich zlomků odděleny desetinnou čárkou a většinou i barevně. Každý měsíc si zapište stav plynoměru - stačí celé kubíky (nejlépe první nebo poslední den v měsíci) a když od sebe odečtete stavy v aktuálním a předchozím měsíci, obdržíte spotřebu plynu za měsíc. Když to budete dělat celý rok, součet měsíčních spotřeb vydělíte dvanácti, obdržíte průměrnou spotřebu plynu za rok. Dělám to tak již řadu let a mám přesný přehled o spotřebě plynu i elektřiny.

hodnocení

0x

To, co píšete, není zas až tak důležité pro výpočet doplatku nebo přeplatku. Když jste se do domu nastěhovali na podzim, nestihli jste si na zvýšenou spotřebu topením, našetřit. Jinak vypadá vyúčtování, když jsou platby celý rok, než když jsou stejné platby pouze v topné sezóně. ;)

hodnocení

0x

Stačí na začátku měsíce a na konci měsíce opsat stavy plynoměru a ta dvě čísla pak od sebe odečíst ! :)) Nečekejte však, že Vám dodavatel plynu řekne, kolik stojí kubík plynu. To se dozvíte až z ročního vyúčtování, které je tak složité, aby se zakryla nehorázně vysoká cena plynu :))

111®

tak já mám kubík asi za 66,- a to prot,že spotřebuji asi 24m3/rok a většinu tvoří potrubné, tedy správně distribuce, ale když podělím fakturu spořebou tak to tak vyjde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]