Nejste přihlášen/a.
Chtěl by se zeptat jak se počítá měsíční spotřeba plynu a jak se to z toho plynoměru počítá s těma číslicema.Topím na 19 stupňů a mám starší cihlový dům...
Abych se přiznal, nevím na co se vlastně ptáte. Tak jen jedna věc, kterou lze odpovědět na jistotu. Na plynoměru máte černé číslice, na některých jsou i větší, to jsou celé m3 (kubíky) plynu. Pak je tam desteiná čárka a za ní 2-4 číslice udávající desteiny,setiny,tisíciny z m3. Vyúčtování se dělá vždy jen na celé kubíky. Ty menší jednotky(za desetinou čárkou) se hodí tak na denní sledování odběru.
Dobrý den, podívejte se viz odkaz - nedávno tady byl podobný dotaz. Jinak, na tom plynoměru se zapisují jen ta čísla před tou čárkou (většinou v černém pruhu). Ta čísla za čárkou (většinou v červeném pruhu) se neuvádějí. Zdravím!
Na plynoměru je několik okének s čísly. Čísla vlevo jsou celé kubické metry plynu, vpravo desetiny, setiny a tisíciny kubíků. Čísla označující celé kubíky jsou od jejich zlomků odděleny desetinnou čárkou a většinou i barevně. Každý měsíc si zapište stav plynoměru - stačí celé kubíky (nejlépe první nebo poslední den v měsíci) a když od sebe odečtete stavy v aktuálním a předchozím měsíci, obdržíte spotřebu plynu za měsíc. Když to budete dělat celý rok, součet měsíčních spotřeb vydělíte dvanácti, obdržíte průměrnou spotřebu plynu za rok. Dělám to tak již řadu let a mám přesný přehled o spotřebě plynu i elektřiny.
Stačí na začátku měsíce a na konci měsíce opsat stavy plynoměru a ta dvě čísla pak od sebe odečíst ! ) Nečekejte však, že Vám dodavatel plynu řekne, kolik stojí kubík plynu. To se dozvíte až z ročního vyúčtování, které je tak složité, aby se zakryla nehorázně vysoká cena plynu
)
tak já mám kubík asi za 66,- a to prot,že spotřebuji asi 24m3/rok a většinu tvoří potrubné, tedy správně distribuce, ale když podělím fakturu spořebou tak to tak vyjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.