Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení vícenásobné zásuvky (rámečku)

Od: honzarce1® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den

mám 2 dotazy:

1. mohu zapojit 5 zásuvek v rámečku (pod TV) a 5 zásuvek v rámečku (u PC) + další 2 zásuvky pod oknem na jeden okruh? (myslím si ze pokud nepřesáhnu 3,2kW tak bych mohl)

2. zapojení té pětizásuvky v rámečku je potřeba od pojistek přes svorku a pak smyčkováním od jedné k druhé (dále pak od svorky pokračovat k dalším zásuvkám), nebo mohu rovnou smyčkováním a od poslení zásuvky (z té pětizásuvky) pokračovat k dalším zásuvkám.

Děkuji za reakce.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

ad 1/ norma říká, že na jeden okruh má být připojeno nejvíce 10 zásuvek, s tím, že každá ze zásuvek, byť ve společném rámečku se počítá jako jedna samostatná zásuvka, čili správně by jste toto už měl rozhodit na dva okruhy. 12 zásuvek v obvodu je snesitelných, ale jak píšu, být by to nemělo. Raději udělejte obvody dva, vyhnete se pak komplikacím v budoucnu.

ad 2/ zásuvky je odeální smyčkovat, tedy od jističe k první nejbližší zásuvce a pak smyčkovat další a další. Pokud dobře rozumím otázce, tak obě varianty jsou možné, ale 2. varianta bude asi lepší (záleží na konkrotní dispozici zásuvek, kterou neznám)

hodnocení

právě když mám obývací pokoj kde mám TV i PC a pak dětský pokoj kde je taky TV a PC tak to už mám 4 okruhy jen na 2 pokoje :( nepočítám zbytek bytu

111®

jestli je to rekonstrukce , tak to je tak správně..

doplněno 17.01.14 10:33:

tak syn dělá rekonstrukci a těch kabelů tam má na2+1 asi 15..rekonstrukci musí také někdo zrevidovat! a oštěmplovat..

hodnocení

ano je to rekonstrukce, ale ta norma mi prijde zbytečně přehnaná když si vezmu že dnešní LED TV nemájí takovou spotřebu jako CRT TV a když si místo PC koupím třeba notebook tak nemohu nikdy přesáhnou max. zatížení 3,2 kW i když to všechno zapojím najednou. tak proč je "kruci" max 10 zásuvek na jeden okruh?

Zkusím Vám dát jeden tip, možná momůže, nevím jestliu to víte. Zkuste se vyprdnout na vícenásobné rámečky, které jsou stejně schované někde za nábytkem a místo nich dejte dvouzásuvky. Dvouzásuvka se v obvodu počítá jako jedna, čili můžete mít v obvodě vlastně jednou tolik "zásuvkových" míst. Vyrábějí se dnes běžně dvouzásuvky, které mají jednu se sdířek pootočenou o několik stupňů a dají se do ní pak bez problémů zapojit i dvě lomené flexosňůry.

hodnocení

děkuji za tip, ale bohužel by dvojzásuvky narušily celkový vzhed interiéru (prostě narovinu nelíbí se mi a nechci je :) )

hudzi*

S počtem bych problém neviděl. Ale doporučuji si na každou místnost udělat samostaný okruh minimálně na zásuvky, nejlépe i na světla. Jinak zapojení smyčkováním. Stačí když si s kabelem vždycky dojedete do první krabice a pokračovat můžete zase až z poslední. Mezi sebou je prosmyčkujete až potom.

hodnocení

Děkuji to mám v plánu na každou místnost jeden okruh a další okruh na zásuvky pod vypínačema na vysavač. Na světla jsem myslel na 2 okruhy půl bytu na jeden a druhy na druhou půlku bytu.

Světla nejsou normou v podstatě omezena, nebo aspoň ne tak, že by Vás to mohlo zajímat. Většinou se dělá Koupelna, WC a případně chodba+zbytek bytu, ale je to opravdu individuální, jak chcete.

hudzi*

Ano, mě spíš šlo o to, že když je to pěkně rozokruhovaný, život někdy bývá jednodušší. :) Osobně mám v bytě 2+1 19 okruhů (2x ložnice, 2x obývák, 6x kuchyně, 2x chodba, 2x koupelna, 2x technická místnost + 1x kotel, 2x sklep) přes 300 metrů kabelů. :) Ale nikdy bych neměnil. :)

Tak tohle třeba já považuji za šílenost, ale bydlíte tam Vy, hlavně že jste spokojený :)

hodnocení

souhlasím ale kdybych to nepovažoval za zbytečnost tak bych to udělal taky pro lepší přehled a organizaci. *palec*

doplněno 17.01.14 13:15:

Jenom se zeptám mimo předmět původní otázky... světla také zapojit smyčkováním z vypínače na vypínač?

hodnocení

Zdravím má někdo odpověď na ty světla?

Díky moc

hop®

Světla mi můj revizák doporučuje zapojit (obdobně jako zásuvky) též v počtu maximálně 10 svítidel na jeden okruh.
Na běžný byt dělám dva okruhy. Přes FI zapojuji koupelnu a světla pod kuchyňskou linkou, mimo FI světlo v místnosti kde je bytový rozvaděč. Ostatní připojuji nějak logicky, s ohledem i potřebnou délku kabelů.
Pokud si zákazník nepřeje rozvod s použitím krabiček, tak smyčkuji ve vypínačích.

hodnocení

humbucker*

Ahoj. Jo hochu, a to jsi neviděl, co mám v baráku já. Soused to nazval Malý Temelín. To jsem se až nepříčetně rozvášnil. A všecko v krkách a drátech. Mám to rád hezky od sebe rozdělený. Na vodě ujíždím podobně.

Víte, ono ani tak nejde o maximální zatížení obvodu, toho opravdu dosáhnete jen málokdy, ale proč zbytečně šponovat zatížení vodíčů.. Jde o to, že s přibývajícím počtem zásuvek, máte přibývající počet spojů (svorky v zásuvkách, případně odbočných krabicých) a tedy se Vám radikálně zvyšuje možnost (počet míst) pro poruchu. Taky se zvyšuje impedační smyčka, což může mít nepříznivý vliv na chování instalace při poruše. I z jiných důvodů je lepší mít obvodů spíš více, než méně, samozřejmě ale platí - nic nepřehánět.

Věřte, že normy píší odborníci a nic tam není pro nic za nic (samozřejmě jsou vyjímky, o kterých můžeme diskutovat a můžeme s nimi nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se s nimi dá udělat)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]