Nejste přihlášen/a.
Otec mně a sestře daroval 1/2 nemovitosti, druhou polovinu vlastní teta. Donedávna byly náklady vzniklé v souvislosti s užíváním a udržováním nemovitosti hrazeny z účtu, kam jsme všichni přispívali předem dohodnutou částkou formou měsíčního "nájmu". Náklady byly rozpočítávány takto:
vodné, stočné, odvoz odpadu - poměrnou částkou dle počtu osob užívajících nemovitost, já se sestrou dohromady 8/9 (každá máme čtyřčlennou rodinu), teta 1/9 - žije sama
náklady na údržbu, opravy domu a pojistka na nemovitost - dle podílu vlastnictví, takže já se sestrou každá 1/4 a teta 1/2 nákladů.
Pravidelné přispívání na účet nám umožnilo vytvořit si i určitou finanční rezervu pro případ náhlých či nákladnějších oprav. Bohužel teta nedávno odmítla tento systém s tím, že na tom finančně není dobře, a že veškeré potřebné platby za její podíl budou hrazeny z částky, kterou si formou měsíčních příspěvků "naspořila". Až tyto prostředky dojdou, bude se s námi vyrovnávat v hotovosti. Problém je v tom, že "naspořená" částka bude zanedlouho vyčerpána a my se sestrou máme obavy, jakým způsobem budeme peníze investované do údržby domu či faktur za vodné a stočné z tety vymáhat. Ještě na doplnění - teta je v pokročilém věku a pokud jí připomeneme, že jsme se na něčem dříve dohodly - tvrdí, že si nic nepamatuje. Teď je nutno opravit střechu a provést revizi komínů, tak bych byla ráda, pokud mi může někdo poradit, jak se mám na situaci připravit, abych zajistila, že se i teta bude muset na opravě finančně podílet, jak předejít tomu, že se na něčem dohodneme a ona mi pak řekne, že nemá peníze. Děkuji.
Lucie, docela obdivuji, že i když jste vlastně tři vlastníci domu, tak Vám to alespoň dosud bezvadně funguje. To se málokdy podaří. Předpokládám, že bez dohody s tetou těžko něco budete měnit. Asi bych to nechala dojít do vyčerpání naspořené částky a zkusila bych, jak bude fungovat nový systém úhrady mimořádných oprav a údržby. Skládání záloh na služby - to byste se mohly s tetou domluvit, že bude pokračovat vždy na jedno účtovací období. To zase nejsou tak velké částky. A navíc jistě máte potřebu zmapovanou tak, že výše záloh bude zhruba na úrovni skutečnosti. Jedno řešení by samozřejmě bylo a podle mého to nejlepší. Nepíšete nic o tom, zda má teta nějaké potomky. Nebyla by možná domluva s tetou o prodeji jejího podílu na vás obě, takže byste se staly každá majitelkou poloviny domu a tetě umožnily formou věcného břemene doživotní užívání svých dosavadních prostor formou běžné nájemní smlouvy? Druhá možnost by byla zohlednit bezplatné užívání v ceně prodávané poloviny domu podle věku tety řekněme na dobu 10 let s tím, že si bude hradit pouze náklady na bydlení jako jiný běžný nájemník. Možná by byla ještě třetí možnost. Uzavřít s tetou smlouvu o budoucí kupní smlouvě i s uvedením současné ceny, která by odpovídala reálnému stavu nemovitosti a s poznámkou, že pokud se teta nebude podílet na financování údržby a oprav, stanovená cena se bude podle dodatku ke smlouvě na základě třístranné písemné dohody upravovat o prokazatelné výdaje financované Vámi a sestrou. To jsou pouze moje laické návrhy. Pro případnou realizaci bych v každém případě doporučila pověřit zpracováním právníka a nebo šikovného realitního makléře s právními znalostmi. Moc Vám přeji, ať to vyřešíte ke spokojenosti Vás všech v domě. Je to moc důležité!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.