Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fasáda dvorního traktu

Od: tocy* odpovědí: 6 změna:

Zdravím všechny.

Letos si chci nechat udělat fasádu na dvoře (viz foto). Pořád nevím, jestli zateplovat, případně jakou omítku použít. Jde o nepodsklepenou část, zdi jsou 45 cm široké, na základech není hydroizolace. V baráku jsme prvním rokem, doposud jsem žádnou vlhkost uvnitř nikde nepozoroval. Momentálně se spíše přikláním k tomu, provést jenom klasickou omítku bez zateplení. Je to dobré řešení?

Fasáda dvorního traktu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Není to dobré řešení...

Zatím jste sice vlhko nespozoroval, ale brzy se dostaví kvůli novým těsným oknům.

Doporučuji izolovat vatou alespoň 10cm, a použít větraný fasádní systém.

doplněno 13.01.14 14:14:

Stejně tak by stálo za to dodělat hydroizolaci, dokud k tomu je přístup.

doplněno 13.01.14 15:39:

Nějak se mi nezdá že by suchá zeď takto "opelichala"...

Stejný výsledek bude za pár let i u neodizolované a nezateplené stěny.

Chemická injektáž a elektro osmoza jsou jedinný způsob jak vytvořit dodatečnou hydroizolaci bez velkých vnitřních úprav.

tocy*
hodnocení

Napsal jsem málo informací - bydlíme v domě asi od dubna 2013, ale plastová okna dělal už předchozí majitel. Jsou tam už několik let a vlhkost se neprojevila. Nová klasická omítka by tomu uškodit neměla, ne?

Co se týče té hydroizolace - neznám přesný postup - dá se to provést pouze z venkovní strany, nebo to vyžaduje zásah i uvnitř? Vnitřek domu je po částečné rekonstrukci, někde jsou položeny plovoucí podlahy. Do interiéru bych nechtěl znovu zasahovat.

Izolace by se dala udělat zvenčí - injektáží,ale pry nevydrží dlouho ,nevím.Jinak klasická izolace po předchozím podřezání zdiva z obou stran!

Pkd tam máte sucho,tak neřešte zateplení jen opravu fasády klasicky (ať již směsí nebo vápno písek...) ,co je špatné a nedrží oklepat a nahodit a pak vněšjí štuk nebo dobře zatočit jádro-to by nakonec taky stačilo.Pkd máte dostatek peněz na investice,tak podřezat,a poté zateplit polystyren nebo vata.

tocy*
hodnocení

Peněz bude asi málo, takže to vypadá, že podřezávat a zateplovat nebudu a udělám jen tu klasickou omítku.

hujer123*

Podle stavu omítky nad soklem a u levého okna mi to zdivo moc suché nepřipadá.

tocy*
hodnocení

To podřezání (případně injektáž) se provádí v soklu, nebo až v samotné stěně? Pokud by to bylo v soklu, může se řešit až dodatečně v případě nutnosti. V létě mám ještě k tomu v plánu podél základů udělat výkop a izolaci obvodových stěn.

A omítku doporučujete tedy klasickou vápennou? Četl jsem, že na cihlové zdi starých domů je vhodná právě ta - pro prodyšnost a zároveň voduodpudivost. Takže špric, jádro a na to silikonová nebo silikátová stěrka?

Co si myslíte o strojních omítkách?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]