Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samonivelační stěrka NA parkety, ne pod ;-)

Od: adam* odpovědí: 18 změna:

Ahoj Lidi,

mám dotaz, zda má někdo zkušenosti s aplikací samonivelační stěrky Mapei Fiberplan přímo na parkety?

Než mě odsoudíte, jak je to barkarské, tak prvně čtěte dále ;)

Jedná se o parketové podlahy v bytovce někde ze sedmdesátých let. Parkety nejsou ani moc špatné. Problém je, že jsou místy povolené a jsou lepené do asfaltu a ten jaksi někde vylejzá ven, ale nevržou (což je fajn). Ale nejvíce špatné je, že podlaha jako taková je nerovná. Někde trochu lavor, nekde zase boule nebo v jednom rohu je podlaha dokopečka. Jo a ta podlaha ani nepruží, ani to při poklepání nezní dutě a tak podobně. Je to zřejmě už za ty roky tak sedlé. To zmiňuji jen abych vyloučil úvahy tímto směrem.

Je dost velký problém na to cokoliv postavit. Myslím nábytek. Už mě nebaví stále něco štelovat a při přestavení nábytku řešit to, že se zkroutil a po čase jsou blbě zavírat dvířka nebo posuvné dveře nedrží v kolejnicích.

Parkety rozhodně nechci za cenu vysekávání těch současných, jejich čistění od asfaltu pro následnou pokládku,vynášení bordelu a tak dále a tak dále. To už mám ve dvou bytech za sebou...bohužel jsem ani v jednom nezůstal :-D Je to strašně pracné a hlavně i dost drahé ve finále, když přičtu i broušení a podobně.

Parketář mi navíc řekl, že by to ani nebrousil, když jsem uvažoval jen o přebroušení, že z toho leze asfalt a on že si nezasviní brus, že by se to stejně muselo prvně rozebrat a že i kdyby tam nebyl asfalt, že by to asi stejně nevybrousil tak, jak si to představuju já.

Takže prostě hledám způsob, jak udělat rovnou podlahu bez všech těch hnusáren okolo. Vychazí mi to navíc jako úplně nejlevnější, nejrychlejší a nejčistší řešení. Takže jsem hledal a našel jsem tu stěrku od Mapeie, kde to vyloženě i píšou, že je to na parkety.

Budu velmi vděčný za zkušenosti.

Adam

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

0x

ahoj...řešíme ted něco podobného...vytrhali jsme parkety,..pod nimi asfalt...ten jsme vykopali ale šlo to i s vrstvou betonu...ted musíme dorovnat o 2 až 3 cm...bylo nám doporučen betonový potěr smíchat s flex.lepidlem a tím to dorovnat...před tím penetrovat duvilaxem...tak uvidíme..tu nivelačku na parkety netuším ..ale zvýší se vám podlaha,co hodláte pokládat jako finální vrstvu..?

hudzi*

lendak? :D :D :D

lendak*
17.01.14 00:13

hudzi?: D

hodnocení

0x

Tak jsem se na tu stěrku podíval a píšou že parkety musí být ukotvené(logicky) vy je má te povolené takže by to asi praskalo-navíc beton na dřevo*nevi*

Oblasti použití:

Vyrovnávací stěrka na nových nebo stávajících podlahách z palubek, dřevotřískových desek, překližky a parket v interiéru, pokud jsou dostatečně ukotvené k podkladu a kde je předpoklad vysokého provozního namáhání a zatížení kolečkovými židlemi.

Vyrovnávání starých betonových podkladů, terazza, keramických dlažeb a přírodního kamene.

humbucker*

Ahoj. Já jsem tomu povolené rozuměl tak, že jsou od sebe trochu rozlezlé, že jsou mezi nimi mezery. A přesto stále drží. Nebo ne?

adam*
hodnocení

Dobrý den, povolené myšleno občas s většími mezerami mezi sebou, jak se rozjely třeba u dveří nebo malé kousky parket v rozích a tak podobně.

kono
hodnocení

0x

Ano, lze to použit, ale místo penetrace použijete Latex Plus + Nivorapid v řídším provedení, vyschne to cca za 30min, potom Nivorapidem s vodou ( nebo poět Latex plus) namícháte tmel a zaděláte spáry ( pokud se nezadělali při použití L+ a Niv.) Kolem zdi nechte dilatační spáru ( polystyren; mirelon atd. něco pružného ) Stěrka 3-10 mm. V případě větších rozdílů nechat stěrku vyschnout potom použit penetraci Primer G a opět stěrku.

Z parket je nutné sundat lak nebo pastu kvůli přilnavosti Latexu.

jabraka*
hodnocení

0x

Sice jsem s touto stěrkou neměl co dělat,ale na rozdíl od jiných,značně levnějších,bude mít vlastnosti,které se na podlahách ze dřeva uplatní.To znamená stálost proti zvýšené roztažnosti a dilataci podkladu.Je plněna syntetickými vlákny,které ztvrdlý potah armují a zabrání jeho praskání.Ovšem nepočítá se s použitím tohoto povlaku jako konečného.Spíše jako podklad pod plovoučku,nebo Vinylpodlahu.

JABRAKA

adam*
hodnocení

Na podlahu samozřejmě plánuji lino - abych byl přesný, tak PVC

Ještě jsem kromě stěrky uvažoval i o té průmysové hmotě, co vypadá jako barva a vyleje se na podlahu a taky to niveluje. O tom jsem se také s někým bavil, že to prý jde perfektně použít a nemusí se dávat ani lak dolu.

Ty parkety jsou nalakované tím nažloutlým "loďákem", pár lidí to tak nazvalo. Nejsem podlahář, nemohu posoudit. Lak je tvrdý jako prase a fest drží.

Adam

hudzi*

Přidám zase svoji zkušenost, několikráte ověřenou. Je mi jasný že se tu zase najde milion internetových zedníků co si někde něco přečetli, ale přesto přidám svoji trochu do mlýna:

odmastit - PPB Multigrund - jakákoliv nivelačka

lendak*

hm...nic moc: D

adam*

Dobrý den, díky za cené rady.

Opravdu je nezbytné odstranit lak z parket? Drží tam totiž jako prase. To by se to muselo jedině celé obrousit. Ještě jsem jako podklad, tedy spojovací můstek našel MAPEPRIM SP.

U toho Multigrungu mám trochu obavu, že je to Basf, tedy jiný výrobce. Vim že i oni mají supr věci, jen aby to pak šlo do kupy.

Adam

PPB, od firmy Basf drží i na skle!

Nevím o kolik můžete ubrat na výšku v místnosti, ale hledal jste i jiné řešení, nežli nivelačku? V jaké tloušce musí být?

kono

Dejte tel. kontakt na mkono.blog.cz/... zavolám.

funas
hodnocení

0x

Zdravím lak se v každém případě musí odmastit a pořádně přebrousi tz. ne obrousit uplně pryč stačí třeba excentrem aby se po odmastění narušil povrch dostatečně a adhezní mustek s pískem a fiberplán sou i jiné stěrky s vlákny nebo lze vlákna do stěrkovací hmoty přidávat kombinace Thomsit AS 1 rapid a vlákna Uzin vynikajicí výsledek a pevnos

slavek3
hodnocení

0x

Zdravím,zajímalo by mne jak to dopadlo s tou parketovou podlahu!Také to řeším;)

karelnovy
hodnocení

0x

Dobrý den. rád bych se optal jak dopadla ta samonivelcka na parkety. resim to samé. Díky za vás telefon zavolam 775043530.Karel

luka*

Dobrý den,

dorazila na Váš dotaz nějaká odpověd? Momentálně řeším podobný probléím. Mám parkety, řekl byl ve velmi dobré kondici, minimálně vržou, nejsou rozklížené, nelakované. Rozhodli jsme se však do celého bytu pro vinyl, takže překryjeme i parkety a hledám, zda-li je rozumné je tam pohřbít, případně jakou nivelační stěrku použít.

Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]