Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhnutí zdi

Od: ivpe* odpovědí: 11 změna:

Nevím z jakého důvodu, ale najednou mi začala v jedné místnosti vlhnout v rohu od severu zeď. Je to čistě v malbě, po vyfénování to za chvíli zmizí. Nejvíce to dělá na podzim, přes zimu je to už lepší. Napomak je i po vysušení o poznání chladnější než suché místo. Netuším, proč to dřív nedělalo a teď ano. Dá se to nějak řešit? Jedná se o cihlový dům z roku 1946.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

ivpe,

stále se opakující rada, topit a větrat. To si nesmíte tak brát, páč dotyčný neví nic o Vašich zvyklostech, neví ani teplotu ani vlhkost. Jen napíše, topit a větrat. Opradu to někdy pomůže, ale často nikoliv. Je totiž potřeba vědet povrchovou teplotu stěny. Páč fleky na stěně jsou způsobeny fyzikálním jevem. Povrh stěny je chladnějším jak hodnota rosného bodu. Je třeba zvýšit povrchovou teplotu stěny. Jak? To Vám neřeknu, páč neznám podrobnosti o místě, stavu zdiva, vlastnostech bydlení atd.

Podobné je to jako když zavoláte doktorce a sdělíte jí, " mám pupínek na ruce, co s tím"? Copak Vám asi řekne a co Vám řeknou kamarádi po internetu?

doplněno 12.01.14 21:28:

Chce to probrat složení stěny, zdali není něco ve zdi co způsobuje bodový tepelný most. Můžete vyfotit stěnu z obou stran?

hujer123*

Nj. tu fotku to chtělo dát, když to ještě bylo mokré...

hodnocení

2x

topit a větrat. Rozhodně se nejedná pouze o vlhkost v malbě. naopak. Vysušíte malbu a opět to vyleze. Jaká je vlhkost v pokoji? A teplota?

ivpe*
hodnocení

Momentálně je tu vlhkost 50 % a 23 stupňů. Jak jsem již psal, jedná se o problém, který je jen část topné sezóny. Potom se vlhkost přestane objevovat, ještě miulý týden byla zeď mokrá, teď už je suchá.

Nedělá to pár dní po dešti?

ivpe*
hodnocení

Ne, dělalo to, i když sněžilo.

Jde mi o to, jestli to nesouvisí se srážkami. Jestli prostě nezatéká.

hodnocení

0x

Nezatéká tam?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Na tohle téma se tu píše snad pořád. Tak si něco o tom tady počti. Mohl by jsi si tu plesnivou malbu oškrábat až na štuk a pak lehce prostříknout savem.

uska*

a kde jste vzal plíseň? Tazatel nic nepíše...

hodnocení

0x

Jen bych připomenul:
Čím vyšší teplota vzduchu i v místnosti, tím vyšší jeho vlhkost. Při vyšší teplotě vzduchu je vyšší odpar z každého vlhkého (mokrého) předmětu - rostlin z lidského těla a pod. Potom tato vlhkost vzduchu kondenzuje (sráží se ) v nejchladnějším místě zpravidla venkovní zdi. Mně se podařilo tento jev odstranit, když jsem umístil ledničku do tohoto místa. Lednička prakticky svým chladičem v zadní části sálá teplo, které trochu ohřeje kritické místo, čímž zamezí vlhnutí zdi např. v roku kuchyně.ˇUčinně pomáhá také zabezpečit proudění vzduchu v midtě vlhkosti( npř.ventilátorem). Řešením, ale nákladnějším je zateplení objektu s důrazem na ona problematická místa. Větrání rovněž znamená podstatné zlepšení, případně i odstanění vlhkosti, ale má to háček: Musí se znát kdy větrat, podle rosného bodu v daném okamžiku větrání. Zdravím - miro
Zdroj: poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]