Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvětrání WC - umakartové jádro

Od: 1jana® odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny rádce. Prosím o radu v řešení odvětrání WC ventilátorem v umakartovém jádře. Bylo mi nabídnuto jako řešení ventilátor se zpětnou klapkou s vyústěním do plechové roury, která odvětrává koupelnu (bez ventilátoru) do centrálního odvětrání v panelovém domě. Mám obavu, aby odvětrávaný vzduch z WC nešel do koupelny. Centrální odvětrání tvoří dvě roury - do jedné vede odvětrání kuchyně, do druhé odvětrání koupelny. Jsme sedmipatrový dům, kdysi byl pod střechou hlučný ventilátor, který byl věčně vypnutý, tak na vyústění napojili zařízení, které napomáhá tahu ("turbínu"). Kdyby se i odsávání koupelny řešilo ventilátorem, obojí WC i koupelna do jednoho odvodu, půjde odváděný vzduch do centrálního odtahu a ne mě nebo nadsousedům do bytu? Nevím, jestli jsem situaci popsala srozumitelně - požadované doplním. Nerada bych zřizovala něco, co mi nepomůže. Děkuji za Vaše názory.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Sice máme místo umakartu už cihlu, ale jinak vše stejné. Vše dobře odvětrává do prastarých šachet a nejde zpět. Jestli to někomu leze do bytu nad námi, je to jeho problém.

Ničeho se nebojte a nechte si to odvětrávání namontovat. Nejlépe s časovým spínačem, aby se po určité době motorek sám vypnul.

tomasek*
hodnocení

0x

Na to základní už Vám bylo odpovězeno, tak alespoň k možnému řešení ventilátoru. Jde to řešit více způsoby:

1) ventilátor se zapne "klapkou" (spínačem/vypínačem) a běží dokud jej zase klapkou nevypnete

2) ventilátor se zapne klapkou a v té (nebo přímo ve ventilátoru) bude časovač, takže ventilátor po zapnutí bude běžet jen po Vámi navolenou dobu (např. 2 minuty)

3) kombinace výše uvedeného (tak to máme my) - když klapku stisknete, ventilátor se spustí a běží, dokud jej klapkou nevypnete. Pokud klapku stisknete a hned zase vypnete, běží ventilátor dle časovače (u nás cca 1,5 minuty).

Potom jsou také ventilátory s čidly - s čidlem pohybu, se senzorem vlhkosti apod. Ten se zapíná dle toho, jak jej nastavíte. Např. při určité vlhkosti, nebo i když někdo do místnosti vejde apod.

Těch kombinací je kupodivu hodně :).

hodnocení

0x

Tuto otázku jsme řešil také a vyřešil následovně. Máme pouze v paneláku jednu rouru. Vzhledem k tomu, že vstup v kuchyni na digestoři je níže než z koupelny a WC, tak tam problém se zpětnou pachy/vlhkostí není. Tudíž zbývalo vyřešit WC a koupelnu. Já jsem kvůli suchému panelákovému vzduchu nehtěl si ještě koupelnové vlhko odvětrávat a tak případné páry z koupelny odvětrávám do bytu - ucpáno. Na jediný WC jsem osadil ventilátor. Kdyby byl samozřejmě problém a chtěl jste odvětrávat oboje, existují na ventilátory zadní klapky ze slídy, které zamezí právě zpětnému chodu.

hodnocení

0x

Jediné správné řešení jste na baráku už měli.

Dnes se dělají jen neuvěřitelné prasárny.

hodnocení

Milý ra252, děkuji za Vaši snahu mi pomoci s problémem. Obávám se, že jste si pozorně nepřečetl můj dotaz. Máte zkušenost s odvětráváním WC, kdy k odvětrávání slouží otvor velikosti 5 x 15 cm v boční rouře ve stupačkách za zavřenými dvířky? Právě, abych předešla problémům, obracím se na zkušenější o radu.

Koupelna + WC byly odváděny jinou svislou rourou než kuchyně schválně. Z hygienických důvodů. Z hygienických důvodů byl odtah centrální - aby si obyvatelé jednotlivých bytů nepřefukovali větry z bytu do bytu. Na vyustěních do bytů byl také filtr, který bránil šíření hmyzu domem, zachycoval tuk a prach. Takový filtr ovšem dokáže profouknout jen ten velký motor s velkým ventilátorem na střeše. (To, že jste si nechali na střechu nasadit nefunkční atrapu, je problém nejen vašeho společenství vlastníků - mají to tisíce domů). Pokud už musíte odvětrání řešit vlastním ventilátorem, aspoň použijte nějakou slušnou značku a ne čínskou náhražku. A občas ho zkontrolujte. Když zaroste prachem, začne se přehřívat. Levné atrapy se potom roztaví. Nevyloučil bych ani vzplanutí. A oheň ve svislé rouře půlmetrového průměru s centimetrem směsi tuku a prachu na stěně - to už nikdo neuhasí.A čekal bych, že pojišťovna se na tom otočí a nic nezaplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma odvětrání wc

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]