Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,tak za rok bych chtěl uvažovat o hypotéce na byt tak 1+1 za 500 000kč max je mi 25 tak se chci zeptat když budu mít nešetřeno tak 70-90 000kč jestli hypo dostanu? A jaká by mohla být tak výše měs.splátky?Plat je tak 13-15000 mesíčně šel bych do toho sám,děkuji za rady
Vzhledem k Vašemu platu, ceně bytu a tomu kolik máte našetřeno byste měl dostat hypotéku absolutně bez problémů. Doporučuji Vám, abyste žádal o hypotéku na co nejdelší dobu (30 let), abyste docílil co nejnižší měsíční splátky.
no to mám právě v plánu jestli mi to dají na těch 30 let jestli bych platil cca 2000kč mesíčně protože jak si všichni stěžujou že platej vysokou hypotéku tak to maj asi na míň let mě nevadí že to budu platit dlouho ale na starý kolena budu moci říct že jsem doma
Samozřejmě, že Vám to dají na 30 let a rádi. Dlouhou dobou splatnosti své šance získat hypotéku zvyšujete. Banka totiž počítá i s tím, že vedle splácení hypotéky budete muset platit běžné inkaso za byt (vytápění, voda, elektřina, fond oprav), což je u bytu 1+1 přibližně 3.000 Kč měsíčně. V součtu tedy budete s hypotékou mít náklady na bydlení cca 5.000 Kč měsíčně. Po odečtení této částky z platu Vám musí ještě zůstat dostatek prostředků na živobytí, tzv. životní minimum, což v tomto případě vychází bez problémů. S čím však musíte počítat, že s bytem o velikosti 1+1 příliš dlouho nevydržíte.
Přesně tak, ale třeba rodinu ani neplánujete. Navíc je to individuální - někomu může připadat byt 1+1 malý i pokud žije jen s partnerem/partnerkou, pro jiného je ta velikost dostačující. V žádném případě Vás ale od 1+1 neodrazuji - nákup takového bytu smysl rozhodně má, obzvlášť když jej budete financovat sám - můžete si ho např. ponechat na stáří, popř. pro budoucího potomka a nebo do zálohy pro případ, že byste v budoucnu pořizoval větší, např. s partnerkou napůl a vztah nevyšel (měl byste se pak kam vrátit, kdyby bylo potřeba ten větší prodat atd).
Martine, já bych našetřené peníze vložila do nové smlouy o stavebním spoření. Uvěr pak dostaneš bez problému, vloni jsem to počítala kamarádovi a vyšla nejmenší přeplacená částka - tedy úroky. Stavebko má výhodu, že beztrestně můžeš vložit mimořádné splátky, což je vhodné z počátku splácení. Nejprve získáš meziúvěr, který je dražší a pak po dosažení určitého procenta dostaneš levnější úvěr. Je dobré dobu meziúvěru zkrátit na minimum. Co víš, můžeš vyhrát ve sportce a peníze mimořádně vložit na splátky. Málokterá hypotéka ti povolí vložit mimořádné splátky.
Nejprve si musíš porovnat podmínky různých stavebních spořitelen. Nejsou všude stejné. Přeji dobré pořízení.
bezproblémový úvěr za stavebka rozhodně není u Modré pyramidy. částku, kterou mi měli půjčit po dosažení naspoř. částky (150tis), snížili a ještě jsem musel mít ručitele a bylo to jen tak tak, že mi půjčili usmolených 110 tis. v ČS to bylo jiné kafe. založil jsem stavebko, vložil 15 tis. a do týdne jsem měl vyplaceno 150 tis.a bez ručení.
doplněno 05.01.14 11:51:je to deset let zpět. dnes nevím
... dnes se půjčuje bez učitele, a až neuvěřitelné částky. Ručí se obvykle nemovitostí. Ručitelé to byl tedy opravdu vopruz na n-tou.
Bez učitele se půjčuje určitě, ale ručitele některé banky pořád chtějí. Na mě to taky zkoušeli, přestože by se ručilo i nemovitostí, tsk jsem šě do jiné banky, které stačilo ručení nemovitostí.
Blbost. U stavebka by zbytečně platil dvojnásobné úroky než u hypotéky. Navíc i hypotéku může předčasně a beztrestně splatit - stačí když zvolí krátkou dobu fixace (1 - 3 roky).
no stavebko mám u wustenrot ale za poslední 3 roky jsem tam našetřil cca.9000kč(nebylo z čeho šetřit)ale teď je situace jiná a peníze budou tak přemýšlím jestli peníze nezačít zase posílat smlouva je na 6 let takže ještě 3 roky ale cílová částka je 300 000kč to bych tam musel posílat cca 9000kč/měs a to nejde do konce smlouvy bych tam našetřil max cca.200 000kč + 2000/ročně od státu tak nevím no taky by mě zajímalo co se stane když do konce smlouvy nedošetřím tech 300 000kč...
takže myslíte peníze šetřit doma/na bežném učtě a pak s tim jít do realitky?Stavebko mám stejně v plánu rušit...
Martine, máte v tom guláš. Stavební spořka vám dá úvěr třeba hned v den založení účtu. Cílová částka není částka kterou musíte naspořít, to je částka na celkový úvěr = vaše naspořené peníze + úvěr. Cílovou čásku si můžete navýšit. Čím více Kč vložíte před požádáním o úvěr, tím úvěr budete mít levnější. Zajděte si na pokec do st. spořitelny, nic neplatíte a nechejte si postup vysvětlit. A nejlépe obejít více spořitelen.
doplněno 05.01.14 11:57:poun. Při zrušení stavebka přijdete o příspěvek státu. I když bude splácet úvěr, tak část peněz ze splátky vám půjde na spoření a tyto peníze dostanete příspěvek. Ošidíte sám sebe. Při poskytnutí úvěru od stavebka máte jasné podmínky až do konce splacení. U hypotéky v bance při zadání krátké fixace třeba 3 roky, budou se vám podmínky měnit.
S tím kolik má našetřeno (20% ceny bytu) má reálnou šanci dostat hypo do 3% p.a. Na tak nízký úrok ze stavebka nedosáhne ani omylem, protože bez našetření cílové částky by mu dali jen překlenovák na mnohem vyšší sazbu.
Navíc po dobu fixace má taky garantovanou sazbu a jestli po skončení doby fixace banka změní podmínky? No a co?! Tak to může refinancovat u jiné banky, která mu dá lepší podmínky.
litron - prosím, vypočítejte mě zde vhodnější úvěr než od stavebka, ať mě přesvědčíte a poučíte. Jde mi o konkrétní přeplacenou částku z úvěru 500tis. Nejde mi o pomyslná čísla úroků, ale o konkrétní částku. Mohly se podmínky od roku 2012 změnit, kdy jsem tohle počítala já. Děkuji.
doplněno 05.01.14 14:26:bla bla bla, tohle znám, ale konkrétně nic nového. Nejen úroky jsou důležité, ale např příspěvek státu, připsané úroky ze spoření, daňová úleva atd... Proto jsem chtěla vědět konkrétní čásku, kterou tazatel přeplatí u vámi navrhovaného úvěru když je lepší než úvěr od stavebka. Navíc tazatel není expert v hledání nové banky na přefinancování atd., proto bych mu tohle ani nenabídla. Má i v základních pojmech nejasnosti.
doplněno 05.01.14 16:47:Mrkněte třeb a na kalkulačku a změníte názor cmss.cz/...
Právě úroková sazba rozhoduje o kolik se úvěr přeplatí, takže je jasné, že u hypotéky na 3% p.a. se přeplatí výrazně méně než u překlenovacího úvěru ze stavebního spoření, kde úroková sazba bývá běžně dvojnásobná. A na jiný než překlenovací úvěr ze stavebka nedosáhne, neboť s tím kolik má našetřeno nesplní cílovou částku. Jednoznačně se v tomto případě hypotéka vyplatí víc, navíc nízká splátka hypotéky minimálně zatíží jeho rozpočet, takže bude moct zároveň každý měsíc odložit peníze stranou a při skončení fixace (1-3 roky) našetřenou částkou hypotéku předčasně splácet. Hypotéky se pak reálně může zbavit za zlomek doby splatnosti, navíc hypotéka mu dovoluje refinancovat u jiné banky (při každém skončení fixace může přejít bez sankcí tam, kde mu dají nejnižší sazbu). Tuto možnost stavebko nenabízí a vyvázat se ze stavebka může být obtížné.
Děláte si srandu nebo neumíte počítat? Státní příspěvek je max. 2000 kč ročně, zatímco úroky z úvěru ze stavebka jsou jen za 1. rok splácení vyšší o 21.000 kč! A není to ničím jiným než výrazným rozdílem v úrokové sazbě (3% hypo, 7,2% překlenovací úvěr stavebka. Takže sice dostanete státní příspěvek 2000 kč, ale přijdete o desetinásobek na úrocích. Daňové zvýhodnějí je i u hypoték. Opravdu vás nechápu proč tak opěvujete stavebko.
uska: Nezlobte se, ale vzhledem k tomu, že Vám nestačil ani níže uvedený výpočet za jediný rok splácení, musím konstatovat, že jste neskutečně natvrdlá - svým způsobem se tomu nelze divit, když u tazatele předpokládate, že sází sportku. Lidé, kteří jsou v 25 letech natolik rozumní, že uvažují o hypotéce si zpravidla umí spočítat, že šance na výhru ve sportce je natolik nízká, že s ní absolutně nemohou počítat. A i kdyby sportku čistě náhodou sázel a vyhrál, tak by mu pak nějaká hypotéka na 500 tisíc, byla úplně volná, nemyslíte?!
Na webu, na který jste odkázala je uvedeno, že údaje v tabulce jsou pouze orientační a nárok na úvěr vzniká pouze při dosažení hodnotícího čísla. A to je právě ono - jestliže žadatel má našetřeno jen 20% hodnoty bytu, hodnotící číslo bude horší a stavební spořitelna mu sice překlenovací úvěr poskytne, ale na mnohem vyšší sazbu než je na webu uvedeno, neboť ho budou posuzovat jako rizikovějšího klienta. Vím o čem mluvím, protože jsem sám překlenovací úvěr měl a sice na 7,2%. Jednalo se o částku 4 miliony Kč, tedy přesně 8x vyšší než kterou řeší tazatel. Po přefinancování hypotékou na 2,99% činí celková úspora za dobu splatnosti 764.000 Kč. Pokud tedy tuto částku vydělíte číslem 8, abyste se dostala na částku, kterou řeší tazatel, dojdete k závěru, že přeplatí hypotéku částkou o cca 95.000 Kč nižší než v případě překlenovacího úvěru. Úplně přesně to lze spočítat na základě konkrétního porovnání bank/spořitelen. Překlenovací úvěr má smysl např. tehdy, pokud se v dané době nepodařilo získat hypotéku, např. kvůli bonitě, popřípadě pokud by měl ve stavebním spoření našetřeno takovou částku, aby získal lepší hodnotící číslo a následně se sazbou dostal na úrok srovnatelný s hypotékou.
I Vaše další argumentace je značně chabá (např. že tazatel nemá znalosti jak přefinancovávat hypotéku). Nepotřebuje je mít. V dnešní době existují hypoteční poradci, kteří mu to pomohou vyřešit a zcela zdarma (dostanou za to provizi od banky, která by se ho nedotkla). Kromě toho, kdyby zašel do konkrétní banky, dokáže jistě i sám (má-li alespoň základní vzdělání) porovnat hypoteční úvěr, co má nyní a co by mohl dostat při refinancování. Takže opravdu nechápu co tady pořád blábolíte a s prominutím s vámi již nadále nebudu ztrácet svůj drahocenný čas.
Myslím, že by Vám měli dát stavebko bez problémů. Zrovna v říjnu 2013 jsme s přítelkyní taky kupovali 1+1, ale dům a potřebovali jsme půjčit necelých 500 000Kč. Hypotéku by nám nedali, protože pracuji jako učitel a od září jsem nastupoval do nového zaměstnání. Proto jsme to řešili formou stavebka, které jsme oba už předtím měli založené. Výhodou navíc bylo, že do částky 500 000Kč jsme nemuseli dokládat příjmy (při dokládání bychom neměli nárok získat ani stavebko). Protože domek budeme rekonstruovat a příjmy zrovna vysoké nemáme, zvolili jsme možnost co nejdelšího splácení - do r. 2024 budeme splácet cca 4500Kč měsíčně. Sice přeplatíme cca 100 000Kč, ale stejně jsme spokojeni. Přece jenom, 11 let splácení je o dost kratší než to samé splácet třeba 20, 30 let a navíc celou dobu neručíme domem.
Tak to jsou moje postřehy)
Ok a ještě otázečka když to stavebko který mám zruším tak dají mi hypotéku když část zaplatím třeba z běžného učtu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.