Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vymenit hlavni uzaver vody pod proudem?

Od: pajakl odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, mám v domě připojenou vodu na obecní studen u ktere jde voda samospadem a nema vysoky tlak jenze problem je v tom, že nejde zavřít privod a ja nevim jak vyměnit kohout za provozu. Díky za rady

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Před špatným uzávěrem vodu v potrubí zmarazit ( vytvořit ledový špunt) a poté uzávěr vyměnit bez problémů. Zmrazení lze provést suchým ledem (CO2), npř. ze sněhového hasicího přístroje, vytvořením ledového prstence, okolo místa zmrazení.. - miro

honzmalatny*
hodnocení

0x

a z čeho je potrubí?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. A co se spojit s nějakým správcem toho obecního vodovodního hospodářství? Třeba by potom stačilo tu vaši odbočku někde přivřít, u vás doma vodu vypustit a vsadit nový ventil a zase napustit a natlakovat. Jestli je ta studna jen pro vaši nemovitost, pak všechno může být jednodušší. Taky v ní může být namontovaný uzavírací ventil a bude stačit rozhýbat jen ten. Záleží na vybavení rozvodu. Tak si to tam prohlédněte.

dusger*
hodnocení

0x

A co chceš slyšet? Pochybuju, že seženeš někoho, kdo ti to udělá ve vodě. Nejde li zavřít v domě, najdi jiný, třeba na nějaké křižovatce. Ale určitě je ventil ve studni.

hodnocení

0x

a co něco takvého? instal-hampl.net/... zkušenosti s technologii ani firmou nemám, jen vím, že něco takového existuje

hodnocení

0x

No aj záleží kdeho máte jestli někde venku tak to jde i pod tlakem teda jestli není velký.Akorát je tu riziko strženého závitu atd to byste asi tu sdudňu vypustil komplet

figurek*
hodnocení

0x

ale no tak. to jsou zase rady. Viděli jste někdy, jak se připojuje nová plynová odbočka k plynovému řadu? Autogenem, když hlavní trubka je pod tlakem. Vodní ventily na vodovodních přípojkách se vyměňují podobně, normálně pod tlakem vody. Odšroubujete starý a nasadíte nový. Pro zručného instalatéra žádný problém. Chce to ale dobrou přípravu a někoho zkušenějšího, kdo věc už dělal. Pak celá operace trvá pár vteřin a vody zase tak moc nevyteče.

Napsals: ...viděli jste někdy, jak se připojuje nová plynová odbočka k plynovému řadu? Autogenem, když hlavní trubka je pod tlakem...

Ano to je pravda, ale ten plyn tam není.

Ano? A s tím plynem udělají co? Vypustí třeba celou vesnici, aby mohli připojit další barák?

Kdepak, dělá se to pod tlakem.

Když jsem to kdysi viděl na vlastní oči, poodstoupil jsem do uctivé vzdálenosti. Ale během chvíle odbočka přivařená, trubka s plynem do červena rožhavená.

Nepudu Ti popisovat celý postup, ale ten autogen je použitý v momentě, kdy ta plynovodní trubka pod tlakem je uzavřená a tam bez přístupu vzduchu nic nehrozí i když je "rozžhavená". Dále se připojuje vlastní odbočka - opět autogenem, ale tam ten plyn ještě není. Můžeš mi věřit, já jsem pro Plynárny ty potřebný díly vyráběl - říká se tomu navrtávka. Toto vše platí / platilo tam, kde je rozvod ocelový, ten už tady u nás není, proto jsem přišel o jednu z dobrých zakázek. U plastu už to mají "vychytaný", mají všechny možný (i nemožný) tvarovky, který mají v sobě zalitý topný těleso a práce je stím luxusní.

hujer123*

Možná jsi dělal díly pro pro plynárny, ale ocelové potrubí se vaří autognem pod tlakem. Tlak se jen sníží a unikající plyn se zapálí. Pak svářeč autogenem postupně přivaří odbočku nebo záplatu na díru. Viděl sem to dělat i na vsokotmlaku, plamen šlehal několik metrů vysoko. Byl to v zimě a maník ležel tak, aby jej plamen nezasáhl a za chvíli ležel ve vodě z tajícího sněhu. Ono totiž uvírat plyn, nechat zavzdušnit potrubí a posléze ho natlakovat plynem by se spotřebitelům vůbec nelíbilo. To, že by plynové kotle padly do chybového režimu, protože vzduch se nezapálí by by ten nejmenší problém.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. A měli by jste vidět, jak to umí ti montéři na tom plynu připojovat pod ,,proudem,, , pod tlakem v plastu. Ty dovezené západní kapitalistické technologie jsou k neuvěření. Viděl jsem to dělat ve výkopu a ani ta manipulace netrvala moc dloho. Nasadili na tu trubku hlavního řádu takový přípravek, do tý trubky vyřízli otvor pro součást budoucího ventilu a pak to celé nějak spojili. Měl jsem pocit, že to ti chlapi nějak schovávali vlastními těly, aby ten postup nebyl moc vidět. V době Gůglu?

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Když se navařuje plynové potrubí, používá se ztratný ventil. Ventil se navaří na potrubí, otevře se a přes šoupátko se vyvrtá otvor. Pak se uzavře a namontuje se provozní ventil. Ztratný ventil se otevře a už zůstane trvale otevřený (kvůli třískám z vrtání). Ale to jenom pro zajímavost, plynárny tak dělaly kousek od nás pod tlakem při rekonstrukci celou ulici. Jinak pokud provádíme opravy vody a nebo topení v sezóně a není možné jinak uzavřít, zamrazuje se, tak jak bylo už v odpovědích uvedeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]