Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny! Dávám dohromady představu o nové elektroinstalaci u rekonstruovaného domu a když jsem začal řešit chodby a schodiště, přišlo mi, že pro dostatečný konfort bych musel umístit hned několik schodišťových vypínačů, což s sebou nese značné drátování a tak mne napadlo, zda by nebylo lepší řešit vše pomocí vhodně umístěných PIR čidel a nechat vždy jen jeden vypínač na patro pro nucené rozsvícení. Technicky v tom problém nevidím, spíš by mne zajímaly zkušenosti či postřehy těch, co již takové řešení mají, abych věděl, čeho se např. vyvarovat a podobně.
No nevím, ale automat asi moji situaci moc neřeší. Ano, uznávám, že by se zapojení o něco zjednodušilo, ale stějně bych musel roztahat hromadu kabeláže, takže žádná výhra. Jedná se mi o chodbu v přízemí, schodiště a chodbu v patře. Na chodbách je minimum světla (i ve dne) a hlavně v té v přízemí je možný vstup z 5 míst (včetně schodiště), přičemž společný vypínač by šel použít tak pro 2. To znamená, že abych měl komfortní možnost rozsvítit při vstupu odkudkoli, potřebuju minimálně 4 vypínače. Přitom při troše štěstí budu schopný chodbu vykrýt jedním, max dvěma čidly a hotovo.
Rozumně rozmístěná svítidla a k nim PIR čidla je pěkné řešení, které při vhodném nastavení nevyžaduje vůbec žádnou obsluhu od obyvatel. Na rozdíl od schodišťového automatu, který má jen tu výhodu, že sám zhasíná. Navíc je to takové jako v paneláku a i tam se postupně mění za PIR čidla. A vzpomínané trvale svítící 12V žárovky je sice zajímavé řešení, ale jednodušší by možná bylo nahradit je slabými LED žárovkami, případně doplněnými časovým relé, aby nesvítily ve dne. Takhle se to taky někde používá. V konečném součtu by tohle řešení určitě vyšlo levněji. PIR už se používají spoustu let, pokud nejsou koupené u větnamců, poruch se netřeba bát,
Pokud PIRka nejsou smejdy a je to udelane s rozumem tak nevidim problem.
Neco mam doma, neco kolega doma a neco v praci a nestezujeme si.
Za sebe doporučuji taky to elektronické schodišťové relé. Má tři režimy: trvale zapnuto, automat. čas, aut. čas s opakováním času podle počtu zmáčknutí. Navíc má ochranu proti zablokovanému tlačítku, kterou lze krásně použít pro zhasnutí chodby, když nechci nechat časování na automatu. Všechny ty Pir čidla je potřeba nastavit tak, aby rozsvěcela jen potmě, což většinou je dost obtížné, a tak svítí i když nejsou potřeba.
Co se mi hodně líbí, je řešení mého kolegy v práci, který s tímto při rekonstrukci počítal, a natahal si paralelně i rozvody pro malé napětí(12V). Takže má jednu baterii 12V u ni regulátor nabíjení, na střeše FV panel, a na chodbách svítí trvale(i ve dne) malé 12V žárovičky. Ve dne to nevadí, a v noci to pro orientaci bohatě stačí. Např. na to, aby jste nezakopli o shrnutý koberec, hi. Žádné ovladače, žádné elektronické vypínače,pir čidla apod. Naprostá spolehlivost.
Zdravím
Pokud budete chtít mít osvětlení podle normy, tak je daný počet svítidel, světelný tok, vzdálenost ode dveří, od východu, způsob osvětlení schodiště a k tomu různé časy u schodiště (například pro starší osoby), u dveří kde se odemiká a nouzové osvětlení (při výpadku proudu). Tohle vše se těžko řeší relátky a vypínači. V poslední době skoro vše řešíme buď svítídli se zabudovanými PIR čidly a nebo ještě lépe elektromagnetickými, které reagují na změnu magnetického pole procházejícími osobami (jsou o něco dražší, ale lépe pokrývají prostor). Zapnutí natvrdo je problém, protože na to nejsou svítidla stavěná. Dává se pouze na každé poschodí jeden jištěný okruh a nebo ještě lépe na každé poschodí jinou fázi (kvůli výpadku jedné fáze). Takže při výměně žárovky nebo svítidla se odpojí okruh jističem.
Já bych volil normální síťové čidlo. Jedině že by zdroj vyžadoval být neustále připojený, ale ještě jsem takový neviděl. Myslím, že 12V čidla jsou určené do nízkonapěťových rozvodů třeba za solárními panely, jak o nich psal někdo výše.
Normy jsou dnes na všechno, ale v tomhle případě je nehodlám nijak moc rešit. Nebudu to dávat do paneláku nebo činžáku. Bude to domu, kde vím, že jedna 100w žárovka tu chodbu bez problému utáhne tak abych viděl, ale chci mít lepší komfort ovládání než doposud z jednoho rohu chodby. Na ta elektromagnetická čidla mrknu, to mě zajímá. Díky
My jsme čtyřpodlažní dům s osmi byty. Rozsvěcelo se všechno vypínači mezi patry. Pak nastoupil náš předseda družstva a světla vyměnil za světla s čidly. A vypínače zaslepil. Haviř, který je jen šikovný, žádný odborník. Říkal, že mu dalo trošku práce nasměrovat čidla tak, aby se rozsvěcela ve správnou dobu a nikdo se na schodech nezabil. Měl to za odpoledne a je to super!
doplněno 02.01.14 10:52:Rozžíhá se jen jedno světlo. Chviličku se dvě překrývají. Není nikdy úplná tma.
Já jen ještě k těm PIR čidlům. Nevěřím, že lze nastavit úroveň osvětlení, na potřebnou úroveň. Buďto to bude spínat zbytečně brzo, ještě za světla, nebo budete chodit potmě. Totiž úroveň osvětlení, při které oko potřebuje svítit, je tak malá, že nejde na čidle rozumně nastavit.
Nejde snad ani o spotřebu, říkáte, že jde o rod, dům. Je velký rozdíl, jestli se jedná o 10ti patrový panelák, nebo rod. dům. Jde spíš o to, že já mám rád věci-zařízení v baráku pod kontrolou. A to se o PIR čidlech nedá říci. Ta možnost závady, špatné funkce spínání, nastavení, je značná a podle mě nestojí za to. Je to zbytečně složité, drahé a poruchové. A dávat si čidlo do každého místa, kde by jste potřeboval spínat světlo, je neekonomické, ve srovnání s cenou prosvícené elektřiny. Stejně si ty rozvody k vypínačům budete muset udělat pro případ, že by jste chtěl PIR v budoucnu zrušit a ovládat to vypínači.
Nicméně uznávám, že je to jen můj názor a jiní to vidí jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.