Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny...Poradí mi prosím někdo ,čím zapravit hlubokou díru v cihlové zdi?..díra je dost hluboká,jdou vidět cihly a je uplně dole až u podlahy...Čím to zacpat?..malta,sádra,tmel?...děkuji
bohužel jsem se nepobavil nad (asi) videem (nějak mi nejde nainstalovat adobe player, nebo co to chce), tak ani nemůžu posoudit dosavadní technologickou úroveň; takže naslepo:
nářadí: kyblík na vodu, vhodná nádoba na rozmíchání malty, (nádobka na namočení filc. hladítka), pokud možno zednická lžíce (to radši ano - i když jedna díra by se dala zaházet i nějakou větší škrabkou, kusem plechu apod.), (plechový, nebo umělohmotný, nebo dřevěný hladítko - bylo by dobrý, ale kupovat ho kvůli jedný/pár děrám...), pokud možno filcový hladítko (ale když není - na jednu blbou díru...), štětka na pocákání zdi (přinejhorším štětka od záchodu; pozor - jestliže pracuju s opravdovou zachovalou malířskou štětkou, ať nepřijde do styku s maltou, vápnem), prkýnko, nebo trámeček delší než díra, s jednou -tou úzkou- naprosto rovnou stranou (po přiložení na okno (jiný hladký sklo) musí po celý dýlce přilíhat) - tohle by bylo dobrý si opatřit;
na případný rozmíchávání vápna radši brejle na oči (hodí se i na tu maltu), možno i gumový rukavice, další kyblík na rozdělání vápna (bude-li se dělat)
-
podle fotky soudím, že zeď je velice hrubá - podle mě je nesmysl dělat štuk (= po mírném zatuhnutí nahozené a zarovnané malty se pomocí filcového hladítka nanáší hodně tekutá vrstvička vápna+jemnýho písku, přesátý drti v poměru 1:1 a celé se to krouživejma pohybama vyhladí), neboli díra se zadělá jen maltou;
taky mám pocit, že je asi zbytečný seškrabat nátěry po malování ze zdi kolem díry (? - totiž po nějakém pozdějším škrabání tlusté vrstvy nátěrů by vystoupla zaházená omítka nad okolní povrch); jiná věc ale je, že by nebylo marný otlouct špatně držící omítku kolem stávající díry (a možná i na jiných místech?) - k tomu je zednický kladívko, ale jde to třeba i nějakým velkym majzlíkem (ani se nemusí sekat, jen šťouchat a hrabat)
-
postup: to dřevo si předem taky do něčeho namočim - ať je vlhký, mamočim pár hodin předem to filcový hladítko (mám-li), namočím i dřevěný hladítko; maltu rozmíchám tak, aby nebyla vysloveně tekutá, ale aby byla hodně řídká - nemá vypadat suše, nemůžou se z ní drolit, odlamovat kousky, prostě hustá kaše...; zeď (pokud není vysloveně vlhká) pořádně těsně před nanášením malty postříkat! (pak malta drží), malta se na zeď háže takovým tím pohybem, že mrsknu zápěstím a lžící (maltu mám na její vnitřní straně) proti zdi - takže maltu házím, nepřikládám, díru zahážu, pak zahladím (zdola nahoru) lžící (nebo hladítkem, mám-li), přiložím to (vlhký) prkno tou rovnou stranou a jedu zezdola nahoru a přitom pohybuju prknem ze strany na stranu - takhle to zarovnám s úrovní okolní zdi (když vidím, že naopak malta pod prknem schází, tak jí dohodím (a znovu zarovnám), po zarovnání kdyžtak (je-li třeba) jemně (netlačít!) uhladím - mám-li filc, tak to přejedu vlhkým filcem (můžu ho předtím opatlat i v maltě, ale v tom případě celý filc setřít lžící - musí bejt rovnej, bez nalepený malty) - krouživý pohyby; když se mi při zarovnávání (nebo už zahlazení po nahození) odlepuje čerstvá malta, tak byla asi moc mokrá - nechám na zdi jen první nahrubo naházenou vrstvu - nehlazenou, s hrbolama, ale pod úrovní zdi, počkám pár hodin, a na polosuchou maltu nahážu druhou vrstvu, kterou už zarovnám...
-
malta: horní vrstva musí bejt pokud možno bez kamínků - ty by se pri zarovnávání vydloubly, protože ale nebudou 2 vrstvy, ale jen jedna, měla by bejt celá malta bez kamínků (anebo aspoň ta malá část, která se dohází nakonec), u nakoupený maltový směsi to pochopitelně není problém, ale na 1 (několik) děr je nesmysl kupovat pytel malty - pokud tazatelka nemůže sehnat tak kýbl suchý maltový směsi (po rozmíchání vodou se dost "srazí, ubyde"), bylo by lepší sehnat jen vápno (kdysi se prodávaly jen 5 kg pytlíky, ale netuším, jestli se dají sehnat; 30 kg pytel vápna je samozřejmě nesmysl) + kopaný (ne říční) písek (je-li k dispozici);
kdyby bylo vápno nehašený (což je možný, i když nepravděpodobný), musí se napřed rozmíchat ve vodě (vody bude několikrát víc než vápna - vápno přisypáváme do vody+rozmícháváme (s brejlema na očích), pozor - pokud bude opravdu nehašený, začne za chvilku bublat až stříkat, taky se zahřeje; rozmíchaný vápno se musí usadit (nebude to bílá kaše, ale dost tuhá hmota usazená pod hladinou vody) a mělo by se připravit dřív než se bude dělat malta, pak ho smícháme s pískem v poměru 1:5, vodu doplníme podle potřeby - viz tuhost malty;
už vyhašený vápno smícháme hned s pískem (tak poměr 1:4) a přidáme vodu (pokud nevím, jestli je sypký vápno hašený, nebo ne, zkusim ho trochu rozdělat v maličkém kelímku - buď začne bublat a ohřívat vodu, nebo ne); na cement se vykašleme - do omítkové malty ho nebudeme (navzdory současným trendům) dávat vůbec (otázka je, kdyby nebylo to vápno, ale byl cement, jestli nezadělat díru betonem - nevím, jak moc na tý zdi (vzhledu) záleží, takhle u země by to přinejhorším šlo, samozřejmě je to blbost, ale zas kupovat celej pytel směsi, vápna..., poměr tak 1:5, cement by se napřed ve vodě nerozdělával, rozmíchal by se s pískem a pak s vodou...)
(mimochodem jen vápenná omítka (bez cementu) vydrží rozmíchaná i řadu dní, pokud je celá zalitá vodou - to neztuhne, pak stačí slít vodu a trochu sesedlou omítku zas rozmíchat, to vyhašený vápno takhle vydrží dlouho - i přes rok, ale donekonečna to nejde; cement tuhne tak v řádu desítek minut (úplně ztuhlej je samozřejmě v řádu desítek hodin);
vápno je samozřejmě žíravý - po cáknutí do očí se musí okamžitě vypláchnout, a ani patlat si ho na ruce není zrovna dobrý (nějakej cákanec na obličej ovšem stačí bez dalšího setřít)
-
(kdyby bylo něco nejasnýho, tak se neváhejte zeptat)
paráda!..tak ted vím,že to nezvládnu..děkuji: DDDD...neznáte někoho kdo by to takto hezky poctivě zapravil? jsme z Přerova...ps:těch děr je několik...po celém obvodu místnosti
Noo, to je neuvěřitelný návod, podle něj bych to asi také nezvládl, protože bych se nedonutil to dočíst do konce
To bych měl ty díry dříve začištěné...
Jentak namátkou jsem ještě juknul do toho návodu, "rádce" doporučuje maltu z písku a vápna, bez cementu, to by asi pevnější byla ta Vaše oprava tím tmelem...
...začínám ten návod považovat za silvestrovský vtípek...
...v tom případě tazatelka jistě velice ocení vaši verzi
doplněno 01.01.14 01:34:P.S. viděl jsem už stovky metrů čistě vápenných omítek (desitky let staré - i víc jak sto)- pokud bylo suchý prostředí, nějak jsem si nepovšimnul, že by jim cokoliv scházelo na pevnosti...
Jsou pod zdivem vodorovné izolace proti vlhkosti? Obávám se, že nikoliv. Pak jsou všechny zde uvedené rady mimo obor. VR.
O který Přerov se jedná. Moravský nebo nad Labem?
pánové ještě mi prosím poradte...čím ty díry napenetrovat ,aby ta malta pak dobře držela?.jaká je nejlepší penetrace pod takovouto matlu...a taky bych potřebovala vědět jakou penetraci použít pak pod štuky...(zdi se budou následně štukovat)..děkuji
A já bloud žil v domění že Přerov je okres Přerov a ne okres Olomouc,že je to jen Olomoucký kraj (dle nového správního dělení)
Nevím ,ale kdejaký jouda hned penetraci .Naco ji chcete? Před 30 roky se jako panetrace pužívala voda a drží to dodnes.Penatrace jediná která se používala a to jen na beton ( bednění se většinou impragnovalo ferměži ,proto penetrace) a občas pod obklady byl DUVILAX !Na ty díry co máte není potřeba penetrace.Kupte si jeden pytel jádrové malty (odkaz Vám dal p.Hope! a na ty díry co tam máte bude akorát) tu jen rozmícháte vodou ma patřičnnou hustotu pak stačí kus rovného prkénka (cca 2cm tl,a stačí tak 30cm x 7,5cm což je běžná šířka řeziva) nebo jen (což asi nemáte jako laik) rajblík a poté zednická lžíce nebo v nouzi jen špachtle.
Kdybych to neměl tak daleko,tak pořijedu a i ten beton či nivelačku a tyto opravy udělám Vám to,ale takhle se mi to neoplatí jezdit .
špricnout řídkou maltou, nechat zaschnout a pak dohodit tou samou maltou, jen normální konzistence. stáhnout pravítkem, nechat zavadnout a hladítkem stočit do ztracena
musí se tam ta malta vyloženě naházet? nešlo by ji tam nějak naplácat jak tmel?: D..obávám se že to "nahazování " nemám v ruce...: D
házení není žádnej problém - představte si, že vezmete maltu do ruky, trochu se rozmáchnete, a hodíte to do tý díry..., no a s tou lžící je to pochopitelně jednodušší..., kdyby šlo jen o jednu díru, klidně vám ta ruka stačí..., když se netrefíte, tak to seškrábnete se stěny, nebo země (když je hrbolatá, dejte si tam třeba starý lino apod.), znova rozmícháte v kyblíku s maltou a hodíte znova... (a ano, bude lepší to dělat na dvě vrstvy, jak poradil předchozí přispěvatel) (mimochodem můj návod byl proto tak podrobnej, protože jsem se snažil předejít všem myslitelným zádrhelům)
(no a úplně teoreticky - i jenom připatlávat maltu místo házení jde (u děr) - rozhodně to není to pravý - čím je díra hlubší a širší, tím hůř, zas by to chtělo nadvakrát (první vrstva řidčí) - ale je určitě lepší si tak 2-4 minuty zkusit to nahazování (pak už to víceméně půjde), než to takhle patlat - jak jsem napsal, když se netrefíte, je to úplně jedno)
mimochodem, ale trochu nerozumím potřebě celé akce - když si tu podlahu (nejspíš) necháte udělat, pak přece za prakticky stejnej peníz by ten řemeslník byl schopnej zadělat i pár děr (maximálně byste mu je předem otloukla) - nebo se na podlahu už jen něco nalepí? (i tak - snad tam přijde někdo, pro koho by nebyl problém si přinést maltu, nářadí a udělat to - za hodinu i x děr - s přípravou, umytím nástrojů, odklizením věcí z podlahy...)
problém je,že se bude dělat i štuk na zdi...Pán,který se nám ozval chce použít BAUMIT štuk...jenže já nevím zda je to ok..nebo existuje nějaký lepší atd.?..to samé s podlahou...musí se dorovnat o 2-3 cm a na to jsem si sama našla cementový potěr CEMIX 20...píšou že je určen pro tlouštku 1-5 cm...což by mělo být tedy vhodné...jenže zase..já nejsem odborník a každý radí jinak a čert se v tom vyznej...potřebovala bych prakticky jen dvě rady JAKÝ ŠTUK POUŽÍT NA STARÉ CIHLOVÉ ZDIVO...(BAUMIT,HASIT,CEMIX)? a ČÍM DOROVNAT BETONOVOU PODLAHU O TY 2-3 CM...(CEMIXEM CEMENTOVÝM POTĚREM 20?)..může být? nepopraská to časem? má někdo zkušenost?
Je jedno jaký štuk,zeda téměř jedno.Já osobně nejraději dělám z klasiky-vápno mpísek cement,ale pkd bych si mám vybrat hotové maltové směsi,tak nejraději dělám z výrobků od Cemix ,naopak nemám rád štuk Prince color K13!
Takže ten pám co se Vám ozval zase asi nejraději od Baumit (tuším ,nezkoumal jsem ani negůglil,že je nejdražší ale opravdu nwn).Na podlahu si je jedno zda vyberete nivelační směs co jsem Vám dal odkaz nebo potěr od Cemix,Pkd se již budova nehýbe,tak je to jedno (okolo,resp na stěnu dát mirelonový pás jako dilataci) vypraská jen u zdi,proto mirelon.Pkd se hýbe,vypraská at to uděláte tak nebo tak,ale právě tím mirelonem se to schová při stěně a nikdo neuvidí a prasklina by neměla pokračovat v ploše!
PS pkd se použije samonivelační hmota,tak na rozdíl od betonu,při správném postupu bude vvodorovná! pkd se bude dělat potěr,nikdo to neudělá tak rovně jako se rozleje samonivelační hmota!
pro p. diesel: samonivelačku právě nedoporučovali (z firmy CEMIX na webu.) protože pro vrstvu 2-3 cm je pro nivelaci jednak příliš silná vrstva a taky drahá...prý se nedává nivelačka ale anhydrit...ten vhodný prý je...doporučovali tento : cemix.cz/... nebo potom cementový potěr CEMIX 20 ..jak už jsem zminovala...tak pořád nevím nic...)
Po vybetonování podlahy zamáznout běžnou maltou a přeštukovat. Tak bych to udělal já, samozřejmě zde bude více názorů a technologií...
doplněno 31.12.13 20:13:V podstatě to jde i před, ale malta při práci logicky padá a z nového betonu se lépe hned seškrábne a je možné ji znovu použít. Navíc při betonování (nebo nivelování) je možnost dalšího menšího poškození stěn a je tedy výhodnější tyto opravy provést najednou.
ahoj...já si taky myslím,že maltou...a pak štuk...a ty díry tedy zapravovat AŽ PO vybetonování?..To mě taky zajímalo právě..kdy...zda před betonáží podlahy..nebo až po...
aha...já ty díry budu zadělávat sama: D takže to raději udělám před...ještě prosím Vás poradte jakou maltu koupit..děkujimoc
Na podobné opravy v podstatě jakoukoli vápennocementovou maltu (jádrovou omítku), třeba MV2 od Knaufu nebo jinou, v každém obchodě preferují jiné výrobce...
Před použitím malty je třeba zaď navlhčit...
mimochodem, už jste někdy něco dělala s maltou? (já jen, že by to v tom pádě možná chtělo podrobnější rady)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.