Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení ve viadrusu u22 5čl

Od: rr® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den obracím se zde o radu, letos jsme koupili starší viadrus u22 5čl, oběh vody samotíž a chtěl bych vědět jak v něm levně a účinně topit. Když zatopím tak teplota vody okamžitě vyleze na 40 a je pořád stejná dokud se nezačne vracet teplá, pak vyleze tak na 55-60 a na vyšší teplotu se tomu moc nechce, topím 2roky suchým tvrdým dřevem a hnědou kostkou a přijde mi, že v tom dost spálím. Děkuji za všechny rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fribble*
hodnocení

0x

Je vidět, že máte dobře udělané rozvody, když voda začne cirkulovat už při 40st. Jak popisujete problém, je zřejmě počet radiátorů na daný kotel dost velký a dřevem nebo hnědou kostkou teplotu výš těžko vyženete. Viadrus jako litina snese i černé uhli nebo koks, to má větší výhřevnost - vyzkoušejte.

Než jsme začali topit plynem, měli jsme stejný kotel doma - naučit jsem se naložít kotel dřevem, pri otevřených spodních dvířkách nechat naplno rozhořet až do zozžhavených polen, pok dvířka zavřít a laborovat komínovou klapkou, aby ještě hořel, ale neutíkalo teplo do komína. Ale přes 70st jsme se dřevem ani hnědým uhlím nikdy nedostali - to bych byl musel zavírat nebo škrtit některé radiátory.

doplněno 27.12.13 15:58:

Sorry - rozžhavených polen (stav dřevěného uhlí)

hodnocení

0x

Viadrus je litinový článkový kotel, který není moc vhodný pro topení dřevem. Litina má totiž menší tepelnou vodivost než ocel, a proto vyžaduje k předání tepla do vody vyšší spalovací teplotu, což dřevo nemá ! Tento kotel je dobrý při topení koksem nebo v nouzi černým uhlím. Pokud máte možnost sehnat levně jen dřevo, tak doporučuji Viadrusa prodat a koupit ocelový kotel, který má jako záruční palivo dřevo ! Jinak se budete jen peklovat a teplo mít nebudete !

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den,u22 5 čl. mám už několik let a k plné spokojenosti. Vodu nechávám honit čerpadlem,přijde mi to lepší,ale je to jen můj osobní názor. Topíval jsem vždy na 65-70 st. Dřevem měkkým a černým uhlím.Kotel se reguloval sám regulusem a řetízkem,nebyl nikdy problém.Krásně mi dům vytopil.Musím oponovat ale i dřevem mi to krásně vytopil.Přes den dřevem, na noc uhlí nebo když venku hodně mrzlo tak jen uhlím černým.Ono také záleží na teplotní ztrátě domu a i na objemu vody který ohříváte. Je pravdou že jsem v něm hnědým netopil,jen černým,nebo antracitem.Na tělesech mám termohlavice kromě tří(wc a koupelny) aby mi voda cirkulovala a koterl nevyvřel.Moje rada zkuste si zajít koupit pytel černého uhlí,kostku a vyzkoušejte.

Letos jsem ho přestavěl na automat a topím hnědým ořechem 2,ale to je jiná.

rr®
hodnocení

Dobrý den, mohl bych se zeptat, jaké to je s tím automatem a kolik toho spálíte?

honzmalatny*

Dobrý den,topení jako takové je úplně o něčem jiném,jednou zapálíte,pohrajete si se seřízením hořáku,kde každý typ chce svoje a každá topná soustava chce své,ale po nastavení to jede skoro samo,pouze jednou za tři čtyři pět dní dosypete uhlí či pelety a vysypete popel. Čištění kotle,na to Vám stačí smetáček,kterým omtete vnitřek kotle a to je vše.Kolok spálím,netuším.jedu od 28.11. a jak sám vidíte zima letos nikde. Když byla teplota na začátku prosince kolem nuly a mírně pod ní,protopil jsem za 24 hod cca 26-30 kg hnědého uhlí.Ted je to méně,venku je teplo.Doma krásně příjemně a stálá teplota.

sandh*

Dobrý den,mám také u22 a chtěl bych nechat udělat přestavbu na automat.Můj stávajcí rozvod není tlakový(expanzka otevřená nahoře).Topenář mi řekl provézt změnu rozvodu na tlakový a osadit oběhovým čerpadlem , už ohledně ohřevu TUV .Teplota kotle bude poté udžovaná na 60 st.Zajímal by mě Váš systém v provozu a poznatky s topením na automat.Děkuji.S.

honzmalatny*

Dobrý den,mám uzavřený oběh a vodu honím čerpadlem.když jsem topil klasicky,měl jsem na čerpadle i čidlo,které mi spínalo čerpadlo při nějaké teplotě a vypínalo když vyhaslo. V automatu vše řídí řídící jednotka,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]