Nejste přihlášen/a.
Dobrý den obracím se zde o radu, letos jsme koupili starší viadrus u22 5čl, oběh vody samotíž a chtěl bych vědět jak v něm levně a účinně topit. Když zatopím tak teplota vody okamžitě vyleze na 40 a je pořád stejná dokud se nezačne vracet teplá, pak vyleze tak na 55-60 a na vyšší teplotu se tomu moc nechce, topím 2roky suchým tvrdým dřevem a hnědou kostkou a přijde mi, že v tom dost spálím. Děkuji za všechny rady.
Je vidět, že máte dobře udělané rozvody, když voda začne cirkulovat už při 40st. Jak popisujete problém, je zřejmě počet radiátorů na daný kotel dost velký a dřevem nebo hnědou kostkou teplotu výš těžko vyženete. Viadrus jako litina snese i černé uhli nebo koks, to má větší výhřevnost - vyzkoušejte.
Než jsme začali topit plynem, měli jsme stejný kotel doma - naučit jsem se naložít kotel dřevem, pri otevřených spodních dvířkách nechat naplno rozhořet až do zozžhavených polen, pok dvířka zavřít a laborovat komínovou klapkou, aby ještě hořel, ale neutíkalo teplo do komína. Ale přes 70st jsme se dřevem ani hnědým uhlím nikdy nedostali - to bych byl musel zavírat nebo škrtit některé radiátory.
doplněno 27.12.13 15:58:Sorry - rozžhavených polen (stav dřevěného uhlí)
Viadrus je litinový článkový kotel, který není moc vhodný pro topení dřevem. Litina má totiž menší tepelnou vodivost než ocel, a proto vyžaduje k předání tepla do vody vyšší spalovací teplotu, což dřevo nemá ! Tento kotel je dobrý při topení koksem nebo v nouzi černým uhlím. Pokud máte možnost sehnat levně jen dřevo, tak doporučuji Viadrusa prodat a koupit ocelový kotel, který má jako záruční palivo dřevo ! Jinak se budete jen peklovat a teplo mít nebudete !
Dobrý den,u22 5 čl. mám už několik let a k plné spokojenosti. Vodu nechávám honit čerpadlem,přijde mi to lepší,ale je to jen můj osobní názor. Topíval jsem vždy na 65-70 st. Dřevem měkkým a černým uhlím.Kotel se reguloval sám regulusem a řetízkem,nebyl nikdy problém.Krásně mi dům vytopil.Musím oponovat ale i dřevem mi to krásně vytopil.Přes den dřevem, na noc uhlí nebo když venku hodně mrzlo tak jen uhlím černým.Ono také záleží na teplotní ztrátě domu a i na objemu vody který ohříváte. Je pravdou že jsem v něm hnědým netopil,jen černým,nebo antracitem.Na tělesech mám termohlavice kromě tří(wc a koupelny) aby mi voda cirkulovala a koterl nevyvřel.Moje rada zkuste si zajít koupit pytel černého uhlí,kostku a vyzkoušejte.
Letos jsem ho přestavěl na automat a topím hnědým ořechem 2,ale to je jiná.
Dobrý den,topení jako takové je úplně o něčem jiném,jednou zapálíte,pohrajete si se seřízením hořáku,kde každý typ chce svoje a každá topná soustava chce své,ale po nastavení to jede skoro samo,pouze jednou za tři čtyři pět dní dosypete uhlí či pelety a vysypete popel. Čištění kotle,na to Vám stačí smetáček,kterým omtete vnitřek kotle a to je vše.Kolok spálím,netuším.jedu od 28.11. a jak sám vidíte zima letos nikde. Když byla teplota na začátku prosince kolem nuly a mírně pod ní,protopil jsem za 24 hod cca 26-30 kg hnědého uhlí.Ted je to méně,venku je teplo.Doma krásně příjemně a stálá teplota.
Dobrý den,mám také u22 a chtěl bych nechat udělat přestavbu na automat.Můj stávajcí rozvod není tlakový(expanzka otevřená nahoře).Topenář mi řekl provézt změnu rozvodu na tlakový a osadit oběhovým čerpadlem , už ohledně ohřevu TUV .Teplota kotle bude poté udžovaná na 60 st.Zajímal by mě Váš systém v provozu a poznatky s topením na automat.Děkuji.S.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.