Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
máme starý rodinný domek, koupili jsme ho před 5 lety .
Ve dvou pokojích jsme udělali sádrokarton na stěny a na strop, jeden jsme nechali tak (tento jeden je přistavěný cca před 40 lety, zbytek domu je cca 100 let starý).
V jednom pokoji se sádrokartonem máme koberec a bohužel jsem zjistila, že vše vlhne. Máme gauč bez nožek, s úložným prostorem pod ním, který jde cítit vlhkostí a koberec, na kterém stojí, samozřejmě také. To samé jsem zjistila i pod pianem...
Stěny mokré nejsou, izolace od země je v pořádku - na betonu je mirelon + OSB + koberec, OSB jsou naprosto suché. Pokoj je ze tří stran obklopen dalšími pokoji, takže se nejedná ani o promrzlé stěny a kondenzaci vlhkosti apod.
Vlhko se tam tímto způsobem drží i v létě.
Jsem zoufalá, nevím, co s tím. Mám strach z plísní ze zdravotních důvodů, hlavně kvůli malé dceři. I kdybychom pořídili gauč na nožkách, zbavili se piana a veškerý nábytek dali tak, aby vše kolem větralo a aby koberec nenačichnul vlhkem, jde o to, že vlhko jde cítit po celém domě hned, jak třeba odjedeme na dva dny pryč a tyto dva dny se nevětrá.
Kde se vlhko bere?
Jak se ho zbavit?
Zbavení se koberce nepomůže, stejný problém je i v přistaveném pokoji (bez sádrokartonu), kde je dřevěná plovoučka, na které stojí komoda, jejíž nejspodnější šuplík opět načichnul vlhkem (a věci v něm taky).
Dům jsme si koupili kvůli zahradě, abychom nebyli zavření neustále v bytě, ale mám sto chutí to prodat a jít do paneláku a vystačit si s balkonem.
Manžel by asi tímto nápadem moc nadšený nebyl, domek se zahradou byl jeho sen, ale myslím, že za zdraví, které bychom si asi čicháním vlhka s plísněmi zničili, to stojí.
Nemůžu přece týden co týden odsunovat piano, utírat zespodu plíseň (která tam byla) a desinfikovat koberec pod ním.
To stejné je s verandou - je z kovových soklů, montovaná... V tomto počasí se sokly rosí, obrůstají plísní... Můžu to utírat denně, nepomáhá to...
Když vidím, jak bydlí naši rodiče nebo sourozenci - v suchém domě a suchém bytě, kde je čisto (nemyslím uklizeno, ale ne vlhko a žádné hrozící plísně), dokázala bych zapomenout na každou minutu práce a na každou korunu, kterou jsme do oprav domu za těch pět let investovali...jen abych se vracela do čistého a suchého domova, kde je zdravý vzduch a příjemně.
Na rozsáhlé opravy nemáme peníze.
Co říkáte na vlhko - odkud se bere?
A co byste udělali na mém místě?
Díky.
za prvé si zjistěte historii pozemku (pokud to bude dohledatelné), zjistěte si jak moc okna a dveře dobře izolují (zdali nejsou špatně montovány), má dům venkovní zateplení ,poraďte se z odborníky a prokonzultujte s nimy zejména provedení venkovní izolace .. nechte si vypracovat hrubý přibližní odhad ceny celkových oprav a na základě tohoto faktu se rozhodněte zdali chcete investovat nebo koupit jiný dům a tento prodat ...
ani jsem si to nedočetl celé. Podle mého názoru jde o špatnou tepelnou (i hydro) izolaci buď podlah nebo i stěn a stěn od základů (hydroizolace). Pokud stěna není řádně tlustá a zaizolovaná, dochází ke srážení vzdušné vlhkosti na konstrukcích uvnitř domku, tzv. rosný bod. Úplně banální metoda zjištění problému je měření teploty někde, kde máte pochybnosti. Zkuste třeba pod koberec umístit teploměr. Jak tam bude 10 st. a míň. máte jasno. Ikdyž te´d je venku kolem 10st. tkže v bytě bude ukazovat jistě víc. Zkuste to když bude venku zima.
P.S. kdyby měl dům dnešní (resp. dobrou) hydroizolaci, i kdyby sám stál na rybníce, voda by v něm něměla být ve formě vlhkosti tak jako tak.
Uveďte prosím, jestli je dům podsklepený, a jestli není, vzhledem k okolnímu terénu, "utopený". Jednou jsen v Rakousku také opravoval abnormálně vlhký , utopený domek. Náhodou šel kolem starý děda, který řekl, že na tom místě byl kdysi rybník, který byl pak zasypaný.No pak už bylo všechno jasný...Proveďte také místní šetření, a vyptejte se nejstarších občanů, případně kronikáře, co tam kdysi bylo, a doplňte to sem.
Doplňuji:
- okna jsou plastová, dveře taky, měnili jsme my před 5 lety
- větráme často, přes den topíme na 22+
- dům je řadový, nepodsklepený
- stojí pod kopcem se skálou, v okolí kdysi býval rybník, je zasypaný
- pokoj, ve kterém vlhnou věci, je z jedné strany obklopen sousedem (společná zeď, má za zdí kuchyni), dále kuchyní a koupelnou, jediná nekrytá zeď je ta s oknem (nezateplená)
- zpočátku byla plíseň v novém (přistavěném pokoji), jelikož jsou tenké stěny, promrzaly a kvůli teplu uvnitř na nich kondenzovala vlhkost. Tyto stěny byly zatepleny (20cm polyš), od té doby není s plísní na stěnách problém, ovšem vlhkost je tam neustále
- vlhkost je samozřejmě i v kuchyni, ovšem tam je PVC, tam není problém s vlhnutím věcí
Ověřit, že je funkční vodorovná hydroizolace. Tepelně zaizolovat domek zvnějšku. Vyvarovat se tepelné izolace zevnitř (koberec, sádrokarton, skříně u vnějších zdí. Popřípadě přejít na topení v kamnech/krbu (odvedou spoustu vlhkého vzduchu z místnosti komínem a ten je nahrazen suchým vzduchem zvenku).
Taky bych se nestěhoval jinam i když bydlím v paneláku, mám s vlhkostí ve starých barácich nějaké zkušenosti. Měl jsem na slovači chalupu po prarodičích a byla vlhká do metru. Ono ve stoletých barácích na nějakou hydroizolaci nevěřím, navíc i ty nejlepší a moderní izolace mají životnost tak do 120 let. V té chaloupce udělal tehdy táta dědovi elektroosmózu (vyšlo amatérskem rádiu kolem r 1970, pozor na kšeftaře, co pod tímto názvem nabízejí nefunkční krabičky!) tak, že přimitivně natloukl kolem baráku do zdi dvěstovkové hřeby, pospojoval drátem "co dům dal" a uzemnil na zatlučenou lešenářskou rouru. Za rok baráček krásně vyschnul, jenže za další dva popraskal po celé délce. On ten můj táta jaksi při tom experimentování zapomel udělat tohle na všech zdích, tedy vnitřní příčné se nevysušily (na nich ani nic moc vidět nebylo, tak se na to vykašlal) a tedy ani nepoklesly s poklesem obvodových zdí a malér byl tady. Pokles díky slabým základů na sedmi metrech spraše. Na tuhle chaloupku jsme jezdili 25 roků a je pořád suchá i popraskaná, ale 400km je při dnešních cená benzínu hodně, tak jsem koupil chalupu tady a je taky vlhká a taky ji budu odvlčovat ještě před zahájením stěhování. Počítal jsem, kolik mě to bude stát (mimo vlastní práce a omítky) a nepřekročím šest tisíc i když mi výpočet ukázal 540 vrtů, tolik sond a malty. No a do konce léta by to mohlo vyschnout a být připraveno na omítky, ty co jsou vlhkostí poškozeny pochopitelně musím oklepat a znova nahodit.
Ty staré chalupy jednak nejsou odizolované, ale ani je nemuseli odizolovávát, protože naši prapra si topili v kamnech, které tahaly vzduch z místnosti, do místnosti proudil čerstvý netěsnýma oknama a speciálnima větračkama, uvnitř se pěkně teplem vysušil a zdi přes vápennou omítku a nátěr stíhaly odevzdávat vodu, takže nebyly nikde vlhké mapy, co je plíseň to ti naši prapra neměli ani páru a taky si vařili a potili se. Dnes chceme vše na automatiku, plynové kotle, centrální topení a co nejvíce ušetřit, dáme plastová okna aby nám teplo neunikalo, ale ona neuniká ani ta vlhkost a pak závidíme betonovým panelákům ten přesušený vzduch. Co o to, já jsu stejnej, proto odvlhčuji chaloupku, ale topit budu jenom v kamnech, nejlépe se skleněnýma dvířkama (malá účinnost, častá obsluha, ale ten pohled nad všechny televize...) a okna mně ani nenapadne měnit za plasty, pěkně si poopravuji ty staré kastláky, akorát dám dvojskla. A možná přivedu z venku vzduch pro kamna pod podlahou, ale ne přímo do kamen, jenom jej ohřeju kolem nich a pustím do místnosti pro bohatou výměnu, vždyť právě o ten čerstvý a teplý vzduch jde mně i těm stěnám. Vím, že by to na odvlhčení stačilo i bez tý elektroosmózy, ale nebudeme tam trvale, barák se nebude dostatečně větrat a vlhko nebude mít kam jít, tak budou zase mapy a pod. Ty sondy do zdí zabrání vodě vzlínat a zeď zůstaně suchá i bez větrání. Jsem si plně vědom, že podřezat všechny zdi je ideálni a osvědčena metoda, ale na to jednak nemám a proč bych to dělal, když to jde i levnějc a jednodušeji?! Dnes vím, že mi to vydrží minimálně čtyřicet let.
Tím jsem doufám vysvětlil vše, co bych udělal sám, navíc to i budu dělat na svým, klidně se přijeďte podívat jak to budu dělat i pak na výsledek. Zdi mám osmdesátky cihla, kamenný základ bez sklepů, chalupa pět let neobývaná, omítka (ta mokrá) odpadává, podlahy OK i když zatím vlhké, jinak má to slušnou střechu a moc se těším na aktivní oddech - budu si chystat dřevo na topení, vylepšovat drobnosti (taky nemám na rozhazování) a užívat si velkou zahradu.
Velmi rozumný příspěvek. Jen drobný přípodotk k suchému vzduchu v paneláku. To platilo za časů, kdy v zimě mrzlo, pořádně se topilo, nešly zavírat radiátory. A muselo se extrémně větrat. Od dob, co se topí vlažnou vodou a paneláky mají okna z PVC, plíseň se pěstuje i tam.
fiam napsal jste velkou pravdu a toto šetření je největší důvod vlhka v domě,bytě.Postupně takto ušetřené peníze investují do odstranění vlhka a plísně
Každé má svoje. V rodinném domku můžete chytit nesnesitelného souseda, může Vám zablokovat příjezd, trávit psy a jinak zpříjemňovat život. V bytovém domě (s technologií výstavby to nesouvisí) můžou být problémy se sousedy také. Ovšem náklady jsou řádově nižší.
Teď trochu ironie: Myslíte, že v paneláku se nenajde nesnesitelný soused, že si lidi nemohou dělat naschvály? Porovnám možnosti a už bez ironie. Pokud máte obdélnikový (ne atypický) pozemek, máte šanci na protivu jednoho ze tří (jedna strana je ulice - obvykle), nejvíce tedy celkem tři blbce, ale v paneláku (u mně dobrý, klep-klep) mám sousedů jenom ve vchodu 18 (slovem osmnáct) a tedy adekvátně větší šanci na konflikt. Holt, kdo chce s lidma žít, musí se přizpůsobit, jinak ať jde mezi medvědy do hor.
mohlo by jít o problém s ventilací--tedy spíš s totální uzavřeností prostoru, kde necirkuluje žádný vzduch...na to bych kouknul jako na první--tedy možná nějak pořešit ventilaci..plastová okna můžou uzavřít prostor, kde potom nedochází k cirkulaci.. soused si starý dům obložil polystyrenem a potomk se mu začaly potit zdi, začaly mu vlhnout... pokud nepomůže nějaká forma úpravy cirkulace vzduchu uvnitř, možná zkusit místo polystyrenu třeba nějakou odvětrávanou fasádu..nebo dřevo apod.
já mám trochu problém balkonem, protože ty kokoti přede mnou udělali základovej beton do železnýho plechu a dovnitř dali sadrokarton zateplenej...balkon je nahoře studenej, zespoda tam jde teplo zmístnosti...
Možná si budte myslet, že jsem napůl blázen , ale stáhněte si z internetu film "Tajný projekt voda". Smad to půjde stáhnou ze serveru ulozto.cz
Žasla jsem co tam bylo. Je tam i o vlhkých stavbách. V té zoufalé situaci bych se vydala dál v pátrání touto cestou.
Napište mi co Vy na to.
Rodiče měli kamenný dům, prostě kámen a hlína. A dům se podříznout nedá, určitou vlhkost potřebuje, jinak kdyby vysch úplně tak by se rozsypal. To nám řekl stavař.
...A dům se podříznout nedá... ale to snad nemyslíte vážně?
doplněno 27.01.14 19:08:kata, zdůvodnit lze vše,
Samozřejmě by to šlo. Takže by to opravdu šlo, takže nekecám. Ale dům byl kámen a hlína. Toto je taky kamenné.. Prý by to dělali po kouskách. Kus podříznout, dát izolaci, zas kus podříznot (aby si to vždy sedlo) ..zde je chyba, musí se to vyklínovat, lepenka svařit, nechat ztvrdnout... a a opět izolace a tak postupně kolem dokola. nelze postupovat kolem dokola, musí se nechávat mezery na tuhnutí betonu a pak se vrátit..
Jenže stavař říkal, ať to neděláme! Tyhle domy potřebují svou určitou míru vlhkosti. Každá stěna má určitou vlhkost, i když jí podříznete, i když je nová. Když tam není žádná vlhkost, tak po podříznutí vyschne dům, tedy stěny úplně, tak se hlína začne drolit a kameny sesedat. Ale tomu snad nevěříte, že mokrá hlína drží a suchá nedrží.... Může se začít trhat a rozpadat. Může to prý nastat i nemusí, ale to toho rizika bych nešla. Je jen na Vás, jak se rozhodnete. Sucho v domě, který se mi pak (ne)začně padat na hlavu. To by asi (ne)chtěl nikdo. U zděného to možné prý je a účinnost 100%
Nesmíte každému vše věřit.. zkuste jednu stěnu a uvidíte..
Chtěli jsme ho podříznout. Samozřejmě by to šlo. Ale dům byl kámen a hlína. Prý by to dělali po kouskách. Kus podříznout, dát izolaci, zas kus podříznot (aby si to vždy sedlo) a a opět izolace a tak postupně kolem dokola. Jenže stavař říkal, ať to neděláme! Tyhle domy potřebují svou určitou míru vlhkosti. Když tam není žádná vlhkost, tak po podříznutí vyschne dům, tedy stěny úplně, tak se hlína začne drolit a kameny sesedat. Může se začít trhat a rozpadat. Může to prý nastat i nemusí, ale to toho rizika bych nešla. Sucho v domě, který se mi pak začně padat na hlavu. To by asi nechtěl nikdo. U zděného to možné prý je a účinnost 100%:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.