Proč mi jde dechtující kouř s uzáku

Od: Datum: 27.12.13 08:44 odpovědí: 17 změna: 20.03.14 14:02

Dobrý den

Máme doma nově postavenou udírnu a jde nám s toho nahnědlý hustý kouř s nádechem "dehtu" nevíme co s tím máme dělat četli jsme plno rad jak se toho zbavit ale nic nám snad nepomáhá.

Uzák je postaven s 80% se smrkových palubek a topící krb je vzdálený cca 2m od udírny s 130mm široké komínové roury a je obalena 5cm izolací a uprostřed kouřovodu je klapa. Uzák sme cca vypalovali asi 2,5 dne a pořád to kouří stejně


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 27.12.13 08:56
avatar

Klapku na regulaci ohně na dvířka a pro regulaci teploty v udírně na výstup a měl by být klid.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: erich
Datum: 27.12.13 09:09

tohle máme a zkoušeli sme to a pořád to dechtuje

Datum: 27.12.13 09:19

Čím topíte?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: erich
Datum: 27.12.13 09:28

olší a bukem :) buk je starý cca 3roky ale schnul venku a olše je stará cca 1,5 měsíce jestli topím tím nebo tím tak to pořád dehtuje

Datum: 27.12.13 10:03

Pozor! Dřevěnou udírnu měl i soused a velice pěkně hoří! Zapoměl přiškrtit klapku a málem nám podpálil i barák

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 27.12.13 10:39
avatar

Napadá mne že je nízká teplota v ohništi. V uzáku teplota asi 80-100 stupnu Olše stará 1.5 měsíce se nehodí bude dehtovat. a taky dehtuje kůra na dřevě.

doplněno 27.12.13 11:06:

Přívod do uzáku mám asi 2 metry dlouhý průměr 15cm z litiny v zemi nikterak izolovaný. Problém bude v ohništi se dřevem a teplotou.Uzák před uzením vytápím asi dvě hodimy při teplotě v uzáku 120 stupňu. Pak samotné uzení okolo 90 stupňu na závěr uzení přidám pár větviček jalovce nebo hrst jalovcových plodu. Dostanou se koupit jako koření.Udím suchým dřevem buk a švestka,třešeň,jabloň

doplněno 27.12.13 11:21:

Na nakládání masa používám rychlosůl Praganda je v prodeji v řeznictví a čenek. Nebo 1kg soli 3 dkg dusičnanu draselného (sanitr) a 3 dkg cukru.Udím bůček a krk.To rošení v uzáku je nízká teplota nebo uzák je hodně uzavřen a tak vzniklá pára neuniká kominken ale sráží se na stěnách chladného uzáku.kape dolu na rozpálený vtup kouře a to pak smrdí po spálenině Přesušené maso je důsledek dlouhého uzení. Já to skouším tak že když se mi prsty začnou bořit do masa je hotovo.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: erich
Datum: 27.12.13 10:43

v ohniští je tak vysoká teplota že se kominová roura rozpálí do červena ale možná existuje možnost že se chladí v kominové rouře :)

Od: 111®
Datum: 27.12.13 10:49

je ta komínová roura izolovaná?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: erich
Datum: 27.12.13 11:20

ano je

Od: moula*
Datum: 27.12.13 11:09

Člověče, vy jste šílenec ! Vy topíte jak do vysoké pece a ne do udírny. Mějte stále zcela otevřená přikládací dvířka dejte tam jen dvě - tři malá polénka aby víc doutnala jak hořela, jak se rozhoří, tak jich část odstraňte !

Ohodnoceno: 0x
 
Od: erich
Datum: 27.12.13 11:27

prvně se podívejte o čem mluvím Pane a pak mě nazívejte šílencem :) řeším tady problém dehtování v uzáku a pak budu řešit samotné uzení a samořejmě udit budu s rozumem.. a jinač skouším všelijaké pokusy a i když je roura rozpálena do červena "je to je kousek rozpálené" tak v uzáku nedocílím víc jak 150 stupňů a to je max

Od: moula*
Datum: 27.12.13 12:33

Šílenče, při kolika stovkách stupňů chcete udit?! Poučte se třeba tady: " http://www.udime.cz/udime-cz/…SPRAVNE-UDIT/8-Technika-uzeni"

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 27.12.13 11:02
avatar

Nezlobte se, ale tazatel se ptá na něco jiného, než vy tady odpovídáte. Já mám stejný problém, a řešení stále nikde. Už 3 roky se s tím potýkám, že ať voliím jakoukoli strategii uzení, vždy je to jako odehtováno. Když se zvýší teplota, tak je to navíc asi 1cm do hloubky vysušené a nejedlé.

Jak souvisí chlazení - izolování komínu? Má to nějaký vliv na to zda to má dehtovou chuť? Nedokáži přijít na to kde je chyba v postupu. Na rozlálení sice použiji měkší dřevo, ale pak to nechávám hodinu až dvě vyhřát bukem a navíc to přihřívám elektrikou. Uzák je suchý, ale jakmile dám uzeninu a dřevo, teče po stěnách voda jako v saoně. Buk je 3 roky starý, vysušený a v suchu. Takže kde a proč se bere v uzaku tolik vlhkosti? Mám pocit, že ta dehtová chuť vzniká prave tím, že je tam vlhko. Což může být problém i u tazatele.

doplněno 27.12.13 11:03:

Jirka2 : mohu otazku? jaký používázte postum na nakládání masa a jaký na slaninu?

Jaké maso doporučujete? Tedy jako jaký díl z prasátka?

doplněno 29.12.13 17:12:

Prosím KDE měříte teplotu?

Já měřím dvě. Jednu na vstupu do uzáku, tam mám cca 120 stupnu. Pak mám 10 cm nad tím rozptylový plech. Pak měřím ve výši háků ( 95 cm nad vývodem z roury ), a tam mám teploty kolem 60-80. Je to tak správně? Celou dobu ještě teplotu udržuji pomocí glilovací spirály, která je uplně na dně tedy jen lehce ovlivnuje - reguluje teplo a není schopna ani vyhřát uzak na víc jak 50 stupnů ( když není zatopeno ).

Dělám něco EXTRA špatně?

Ohodnoceno: 1x
 

 

Od: erich
Datum: 27.12.13 11:33

ano já mám přesně tenhle problém jako píšete vy :)

jen s tím rozdílem že mi přijde že ta vlhkost je tam pořád i když tam maso není a dehtování je tam stále ať tam dám jakékoliv dřevo co se dává na uzení :)

Od: fribble*
Datum: 27.12.13 11:33

Udím v dřevěné udírně řadu let a první 2 roky mě trvalo, než jsem se naučil topit.

1. topeniště 2m od udírny, roura v zemi neizolovaná, aby se kouř chladil. roztopit suchým smrkem, priložít buk a vyhřát udírmu na max. 60st.C. Čím déle a pri nižší teplotě se maso udí, tím je lepší - bůček 12 hod pri 50-55 st.

2. Klapka jen na přikládacích dvířkách a komínku udírny - po vyhřátí udírny a odhoření dřeva do stavu dřevěného uhlí zavřít klapku na dvířkách a teplotu regulovat jen klapkou na kominku udírny, přikládat po jednom polinku bez kůry ! Vy jímkou je buk, ale vyschlý min. 2 roky. Dehtování a hořká chuť je většinou daná kůrou na olši, svestce atd.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: libors
Datum: 20.03.14 14:02

Ahojte,

mam kamenný uzák vyvložkovaný šamotovou cihlou (používám i na grilování) s dlouhou cestu od přikládání a řešil jsem stejný problém. V uzáku kondenzuje vlhkost. Maso po vyuzení stálo za prd, skončilo v popelnici. Teď už mám masíko vyvoněné . Moje chyby:

1) Málo předehřátá udírna (dal jsem tomu par hodin teplota byla 120°C, ale ten kámen nebyl nahřátý a všude to kondenzovalo). Teď zatápím den dopředu a pak je to OK. Ono nejde jenom o předehřátí, ale aby se z toho materiálu dostala voda.

2) Předehřátí masa. Pokud tam fouknete maso o teplotě 10°C tak začne hned kondenzovat. Radši ho nechám v troubě nebo v hrnci s vodou předehřát na 70°C a pak nic nekondenzuje. U trouby je výhoda, že nemusí nic okapávat.

3) Zvýšil jsem komín, aby se mi to nedusilo a najednou z komína jde krásný šedivý kouř. Když si vzpomenu jak jsem lítal kolem a pořad ladil klapky docela se sám sobě zasměju ). Teď s nima celou dobu nehnu. Samozřejmě maso nesmí olizovat plamen!

4) Dřevo mladší 3 let nepoužívám. Kůru osekávám. Přikládam radši častěji malým polínkem než za dlouho celou čtvrtkou. To se i u suchého dřeva vyvalí hnusnej hnědej kouř. Sice na chvíli, ale maso se víc zašpiní.

Teď chci ještě zamezit odkapávání vody z komínku (svést kondenzát) a zaizolovat litinové dvířka (zatím nevím jak). Určitě je pořád co vylepšovat, ale tohle jsou poznatky draze vykoupené ...

Držím palce všem a uzeníčku zdar.

Mějte se

Ohodnoceno: 0x
 
Od: drt
Datum: 12.03.14 09:07

Na vytopení oloupanou olši cca 1 roky suchá. Pak peckoviny jako hruška,třešeň švestka...

Ve dřevu jde vlhkost změřit vlhkoměrem, neměla by přesáhnout 5%. Vyzkoušíš v mikrovlnce. Udělej štípek z onoho dřeva a dej na 3-4min do mikrovlnky.

Návod: http://vytapeni.tzb-info.cz/9…it-vlhkost-a-vyhrevnost-dreva

Jinak bych základní problém v dehtování viděl ve špatném hoření v ohništi a rychlém ochlazování v kouřovodu. Zkrať jej.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.