Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zateplit dům z vepříků?

Od: kadel4 odpovědí: 4 změna:

Ahoj lidi, mám dům z vepříků cca 100-110 let starý a chtěl bych se tam nastěhovat nastálo. Teď jsem to měl jenom jako chalupu. A přemýšlel jsem to zateplit ale spousty lidí mě říkali ať to nedělám že to nebude dýchat, natáhne to vlhkost a pak můžou spadnou i stěny. Tak jsem se chtěl zeptat jestli se tedy barák dá zateplit nebo ne.Barák nemá podsklepení. Půda je zaizolovaná vatou a ve štítě baráku jsou plast.okna jinak zbytek dřevěná..

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami95
hodnocení

0x

Taky máme takový dům a zateplit vůbec není třeba..myslím, že teť je to pro tebe jen pocit že je tam chladno ale až se zatopí a stěny se vytopí, bude to v pohodě..Jinak myslím že se naši bavili taky o zateplené polyestyrénem, že by něco spadlo nikdo neříkal, ale opravdu není potřeba zateplovat, nakonec jsme taky nezateplovali..jinak bych se šla asi poradit k odborníkům..

moto*
hodnocení

0x

Vepřováky jsou celkem slušné na prostup, tedy úniky tepla, předkové ale staré chalupy kombinovali s kamenem a to je již horší. zásadní je, aby byly chalupa dokonale izolovaná proti zemní vlhkosti, znamená to podsekat a udělat kvalitní hydroizolaci, u vepřováku je to v pohodě. Tím, že se zeď vysuší, zlepší se její izolační vlastnosti a třeba nebude nutná další tepelná izolace. Na druhou stranu, té neni nikdy dost, chce to ovšem i další zásahy, např. izolaci podlahy aby se netopilo krtkům.

EPS se dá na vepřováky lepit, jen je nutné se vyvarovat, aby na nich nebyla odpadávající omítka a izolace později neodpadávala. V tom případě je nutné omlátit, zvětralé vepřovice očistit a znovu nahodit a na základní omítku teprve lepit. Už jsem to dělal, lehounce jsem ofouknul před omítáním wapen, tedy s opatrnosti, abych vepřovice nerozpustil. Ev. by se dalo jen našpricovat a EPS lepit na pěnu. To jeden známý doporučoval. Já jsem ale konzerva tak jsem volil i konzervativnější postup.

Pokud by se chalupa zateplila bez dokonalé hydroizolace, je to obrazně jako by se na ni natáhla pláštěnka, zdi budou brát spodní lhkost a v chalupě bude jako v prádelně. Místní kde žiji podléhají na starých barácích módě zateplování a zdejší "řemeslníci" jim barák olácají barák polyšem aniž by řešili hydroizolaci a za pár let se nestčí divit jak jim vevnitř vlhne a plesniví za skříněmi atd. A k tomu ještě plastová okna která výborně těsní a centrální topení s kotlem mimo obytné prostory. U starých baráku kamna nebo pece přirozeně ventilovaly a odsávaly vzduch z obytných prostor.

rv*
hodnocení

0x

Bezpečný způsob je difuzně otevřená vnější izolace, takže nějaká verze vaty. Jste-li si jistý hydroizolací, klidně i EPS. Pokud se s tou hydroizolací spletete a difúzně to uzavřete, spadne vám to na hlavu.

hop®
hodnocení

0x

Vepřovicové zdi se dělaly minimálně o tloušťce 50cm, a tento materiál je sám o sobě opravdu slušná tepelná izolace, zateplení je podle mne zbytečné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]