Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Dnes ráno když manželka zapnula mikrovlnku, zásuvka ke které byla mikrovlnka připojena, přestala fungovat. Jako naprostý amatér, jsem se chtěl zeptat čím to může být. Pojistky vyhozeny nebyly, do zásuvky jsem se podíval, ta je v mědi a vše vypadá dobře. Možná chyba v kabelu, který vede do zásuvky? Kabel vede z rozvodné skříně přes záchod přímo do kuchyně k oné zásuvce. Hrozí při tomto nějaké riziko, než se na to podívá odborník? Bydlíme samozřejmě v paneláku.
Díky za vaše postřehy.
Zkontrolujte taky dotažení šroubů v rozvodnici (na jističi a nulové šíně), případně v ostatních zásuvkách či krabicích, přes které je ona postižená zásuvka připojená. Tuhle činnost bych ale radši nechal na odborníkovi.
doplněno 23.12.13 12:07:Panelák... kabel přez záchod do kuchyně... přitom měděné dráty... To asi nebude původní připojení zásuvky. Máte tu měď i v ostatních zásuvkách? Jestli ne, je nový kabel v rozvodnici pravděpodobně připojený na původní hliníkový rozvod. Záleží na tom, kdo a jak to udělal. Občas se vidí Cu drát spojený s Al drátem jen skroucením dohromady a omotaný izolačkou (v lepším případě). Takový "spoj" je načasovaný a dříve, či později začne dělat neplechu. To by mohl být i Váš případ.
To jsem měl také, je možné, že rozvod není na takový příkon, zvl. když se zapojí dva spotřebiče. Mám ji také vypálenou a viděl jsem zásuvku, kde byl vodič přerušen 15 cm od ní. Spíše se to týká činžáků, starších domů ke se s takovými příkony nepočítalo. Když jede pračka naplno, tak se zásuvka zahřívá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.