Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

1 plynový kotel v RD - 1 hodiny

Od: habin® odpovědí: 9 změna:

Můj dotaz je přesně popsán zde : poradte.cz/...

V RD jsou 2 byty. Jeden kotel vytápí celý dům, plynoměr je jeden. Takže podle něčí odpovědi (i když se v jednom bytě topí a v druhým ne) to nejde, tím myslím že když je jen jeden kotel, tak to bylo psáno v něčí odpovědi.

Prostě chtěl bych vyúčtování pro každý byt zvlášť. To samý bych chtěl i pro vodu. V domě je jen jeden vodoměr, dá se to nějak řešit i u vody? Na elektřinu mám hodiny v rozvodný krabici pro každý byt.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Když je v domě jeden plynoměr, pak je i jeden účet, na který se odběr platí. Vaši situaci by snad mohly vyřešit měřiče tepla, jako v paneláku. Ale obávám se, že nevyřeší, protože Váš otec by musel souhlasit. Investice do vlastního etážového topení vám zase mnohonásobně převýší případnou úsporu. U vody je situace jednodušší, kdy na stupačku do prvního patra se namontuje další vodoměr. Ale zase platí to co jsem napsal na začátku, vodárna vám bude posílat účty podle stavu hlavního vodoměru. Konečné rozpočítání si musíte vyřešit sami.

jj, hlavní a těžko překonatelný problém totiž nebývá jeden kotel nebo jeden elektroměr či vodoměr pro celý dům, ale vztahy v rodině.

rozara*

proto se ptám, na koho je to psané. Další se uvidí.

hodnocení

Včera jsem psal svému dodavateli - plyn/voda. Prý mám napsat v jaké lokalitě města bydlím. S tou vodou jsem si myslel že je to tak - vodoměr na stoupačku do patra. Faktura by bylo samozřejmě jedna - potom by se udělal odečet podle vodoměru který jde do patra. Myslel jsem si že tak nějak to bude i s tím plynem. Sporák nebo karma moc nevezme, ale plynový kotel :( To víte že člověk trochu šetří, kde nemusí, netopí vůbec, a v takový ložnici to ráno vypnu a zapnu až v cca 21 hod. Já mám navíc u sebe v patře termoregulační kohouty, matka dole nemá. Trvalo mi dost dlouho než jsem topný systém vyladil. Tak aby byla stejná teplota dole i v přízemí. Ale tady z poradny sem dostal dobrý rady.

instalater*

Namontuj máti do ložnice termohlavici a nastav nějakou rozumnou teplotu. Počítej s tím že (nechci urazit , neznám tvoji máti) že starší lidi už se tolik nepohybují a potřebují více tepla. Také máti ti vyhřívá podlahu , kdežto ona dole to má studený. Kvůli spotřebě je lepší topení nevypínat , ale udržovat ve stejné rovině. Když ho vypneš , tak než to znovu vytopí tak spotřebuje více energie než kdyby jelo pořád.- jednodušeji řečeno. Vyrovnaná topná křivka.

Co se týče vody , tak podružný vodoměr můžeš vsadit pokud máš nahoru jednu stupačku . Pokud to máš tak jek to u některýho baráku bývá 1xkuchyň,1x WC, 1x koupelna , tak by to bylo moc drahý a pracný. Zkus se ještě podívat na WC jestli neprotíká , není zbytečně velká hladina ,jestli je dvojregulační -3+6 l. Tím se dá také hodně ušetřit. Zda ti neprotíká bojler pojišťovákem! Dále se dá ušetřit na snížení tlaku vody - vsadit regulační ventil. Pěkný svátky

hodnocení

Máti právě v ložnici skoro netopí, jen občas. Ale nechá to otevřený (přes den) zbytečně. Já vím že je to asi lepší nechat pořád na stejnou teplotu. Mám to na denní a noční teplotu. Takže ve 23 se kotel vypne, v 7 zapne. Mám denní na 22 - 23 stupňů, noční na 19.

S tou vodou, nikde nic neprotíká. Ale už jsem zjistil (byla to moje chyba) čím to asi je. Piju dost kafe a veškerej soc z každý kávy splachuju do WC. Takže asi 1,5 m3 za měsíc bylo to kafe. Teď sem to začal lít do kýblu. Jinak, WC mi nepatrně propuští (jen někdy) takže tam to nebude. Uvidíme.

S tím vodoměrem : Byl jsem přesvědčen že sem nahoru - z přízemí vede jen jedna stoupačka. Ta ja dole na WC. Myslím si že to tady tak bude. Kdysi tu bydlel děda a ten měl jen WC a v kuchyni malinký umyvadlo. Když jsem to spravoval musel se dělat rozvod vody v kuchyni na teplou (byla tam jen studená) a rozvod do koupelny. Tu koupelnu kdysi plánovali ale neudělali ji. Byl tam jen kumbál (bez vody).

instalater*

POkud jedna stupačka , tak by neměl být problém , ale zvaž to. Defacto bydlíš u rodičů . Bydlení tě nestálo , kromně úprav moc peněz. Jednou barák zdědíš celej. Na tvým místě bych inkaso táhnul sám a ani bych o tom nemluvil. U nás stojí dvojpokojáč v paneláku 1,5 mega. Co se týče toho lógru z kafe , tak vím o čem mluvíš . Jednou jsem musel vyříznout litinu 110 s 3 metry sloupce lógru .Úplně zabetonovaný - kanceláře. ( taky mi rozpustný nechutná . Logr + rum to nemá chybu)

Podružný vodoměr asi 500,- 2x kuláč asi 200,- předpokládám , že tam bude kovová trubka tak 4x přechod PPR asi 240,- trubka asi 40,- + práce. Nevím jak máš teplou vodu.

hodnocení

Není to problém. Ale bydlím ve dvougeneračním RD sám s matkou - bude jí 82 let. Otec už je po smrti. Kdovíjak dlouho tu bude. Tak víš co myslím. Do přízemí se nastěhuje třeba brácha kterej tady ve městě má svůj byt, nejspíš ho pronajme nebo jeho dcera. Má myslím 18, kluka, takže ... Takže když tu budou skoro cizí rodiny (já su sám). Vždyť tím vodoměrem nic nemůžu zkazit.

Ta stoupačka tu může být jen jedna. Ne jak jsi psal. Protože tu předtím tekla voda jen na záchodě a v kuchyni/studená. Tak se musela dát karma, rozvíst teplou v kuchyni a celej rozvod do koupelny/tenkrát kumbálu kde žádná voda nebyla.

S tím socem, když jsem bydlel u přítelkyně v Kladně, lila soc do dřezu. Já jí nadával že je p..a a pod. Ale nic naplat. Tak se jí to jednou "zabetonovalo". Dělali to tak 4 cm perem - přes motor. Protáhli to.

Do záchodu soc můžu lít, tam je velkej odpad. Ale neliju ho tam proto že bych musel vždy splachovat. Stane se něco když vyliju cca 1/4 kýblu socu najednou do záchodu? Radši to vyliju na kanál.

rozara*
hodnocení

0x

1) Na koho je napsán plynoměr oficiálně, komu chodí faktury, jste to vy a nebo rodiče?

2) Na koho je napsán vodoměr? jste to vy a nebo rodiče?

hodnocení

1. Plynoměr je psán na matku (otec nežije)

2. U vodoměru je to to samý.

Nepřitápí si zbytečně. To se domluvíme kdy a na kolik topit, i když termostat je u ní (přízemí) obsluhuji já. Často ale zapomíná třeba vypnout radiátor v ložnici, topí tam celý den. Ale má děsnou spotřebu vody, za 1/2 roční období platí až 3000 kč, spotřeba nějakých 50 m3.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]