Nejste přihlášen/a.
Přátelé, jen v rychlosti,
je lepší jedno těleso 48čl (Kalor 160/600) nebo 24 + 24čl? Nebo je to rovnocenné (nejen výkonem, ale i hydraulicky)? V případě dvou budou beztak umístěné vedle sebe.
Díky, hezký večer.
Pokud by Vám stačil na jaře a na podzim pouze 1 radiátor o 24 čl. vytopit tu místnost, tak volte 2 kusy. Pokud by oba stále jely, tak by bylo lepší dát jen jeden o 48 čl. kvůli jednodušší instalaci.
O odstavení jednoho z těles ani tak nejde. Výkon si zhruba nastavím teplotním spádem (prostě třikrát za rok sáhnu na trojcesťák:o)) a o zbytek se postará termohlavice. Maximálně omezí průtok a spád na tělese vyjde větší. Popravdě mi jde o to, že mám tři tělesa a nechci do nich moc zasahovat (netečou). A buď z nich složím jedno velké (nemám zkušenost, zda takto dlouhá sestava má nějaká svá specifika) nebo dvě. Se dvěma se bude lépe manipulovat, ale zase dvojí připojení a termoventily (dražší a dvojice termoregulátorů by mohla nevhodně kmitat okolo nastavené teploty). Jeden 48čl (cca 250kg) bude docela pakárna v jednom osadit.
Ještě jedna možnost, nesestavovat tělesa do jednoho celku mechanicky, ale pouze hydraulicky, zkrátka místo vsuvek propojit krajní články potrubím o vhodně světlosti. Ale s takovou sestavou také nemám zkušenosti.
Hledám jen jednoduché řešení - v jednoduchosti je síla - takže možná bude najsnažší udělat dlouhý klíč na vsuvky a složit to...
To jsem se zase rozepsal. :o)
Jedno velké bych neskládal. Dal bych dvě za sebou a regulaci jen jednu, na vstup pro obě společnou. Místo klíče na vsuvky bych zašrouboval přechod závit - měď pak to spájel. Nebo šroubení. Vsuvka by beztak musela mít jeden levý a druhý pravý závit, jinak by to nešlo zašroubovat (jako napínák)
Nedoporučuje se dávat takto velká tělesa (limit je okolo 30 -35 článků - délka cca 180 cm - 48 článků - tj. 288 cm - dovedete si představit, co to váží a jak to budete instalovat? Taky nezapomeňte, že to těleso musíte mít ve spádu kvůli odvzdušnění. Přestože ušetříte 1 ventil s hlavicí tento zase bude větší a utáhne tu tlakovou ztrátu vaše čerpadlo? Jaký počítáte teplotní spád, že budete mít. A jaký ventil budete instalovat? Já bych v tomto případě neváhal a instaloval tělesa 2.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.