Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler - nechce nastartovat, proč?

Od: stepi* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, máme plynový ohřívač vody (bojler)John Wood, zřejmě větrem nám sfoukl ohýnek. Bohužel nemůžeme dát ohřít vodu:(. Při pokusu opět dát bojler do běhu nám to dělá následující: nejprve stisknu kolečko do polohy jiskry, držím cca půl minuty - nyní se nám dá plamínek, ale když se pokusím dát do polohy "ohně", tak nám plamínek zhasne. Stejné to je i když držím jen tu jiskru a chvilku povolím. Prosím o radu... rád bych se dnes okoupal v teplé vodě:).

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím . Trošku jednodušeji řečeno. V místě plamene můžeš vidět takový malý kolíček , který ten plamen nahřívá. Jedná se o termoelektrickou pojistku. Ty zamáčkneš tlačítko na kterém je jiskra a pizoelektrickým zapalovačem zapálíš plyn. Plamínek nahřeje termoelektrickou pojistku , ta vytvoří elektrické napětí , které se přenese do plynové jednotky , kde přitáhne jádro cívky solenoidového ventilu a ten pustí plyn na hořák. Zatím ten plyn pouštíš ty držením toho tlačítka a nahříváš tu ,,tepelnou pojistku" a čekáš až se dostatečně nahřeje a dá povel plynové jednotce , aby se otevřela. To trvá asi půl až 3/4 minuty.Potom pomaličku uvolníš tlačítko a plamen by měl držet sám. Potom teprve otáčíš stupnicí.

Pokud plamen sám o sobě zhasne (průvan a pod. což be se nemělo stát) tak se ta pojistka ochladí , přestane vytvářet napětí a uzavře se plynová jednotka - přívod plynu = bezpečnostní prvek..

Nejčastější závadou bývá , že termoelektrická pojistka je mimo dosah plamene. Nebo je zanesená a delší dobu trvá , než se ohřeje, nebo je vadná a musí se vyměnit. (( U některých kotlů ji měním asi po dvou letech. )) Někdy stačí u plynové jednotky očistit , nebo dotáhnout kontakty na konci té pojistky.

Kdy se tato závada projevuje nejčastěji : o vánočních svátkách , když je všude zavřeno a potom jsou inventury.

stepi*
hodnocení

Děkuji za vysvětlení. Pomohlo mě to pochopit funkcionalitu bojleru:). Bohužel ani přes veškeré snahy se nám nepodařilo nahodit bojler. Držel jsem 2 minuty, plamínek držel... a když jsem pustil jiskru tak zase nic:( - nenahodilo se to:(. Takže zítra zkusím ještě jednou a zkusím na to někoho zavolat:). Ach jo...

eeroplanecz

Ahoj, dnes se mi stalo totéž, 2 x po sobě zhasnul... šroubovákem jsem poklepal a očistil pojistku se zapalovačem, zkusil potřetí a plamen nezhasnul. Díky za radu.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Možná to na ten plaminek dáváš brzo a ten jistící bimetal se dost nenahřeje a nepustí ti plyn do stálého zapalovacího plaminku. Nebo je v něm vada a musí se to vyměnit. Příjde to na několik stovek.

stepi*
hodnocení

základní hořák hoří, když stále držím spínač v poloze "jiskra" a když ho chci dát do polohy plamen (aby se zapálil) hlavní hořák tak ten plamínek základní zhasne:( ach jo... rád bych se již osprchovatl:)

Zkus to drzet dele, zda se bimetal poradne nenahreje, pokud nepomuze, tak to vypada spatne a na opravare a těm to objedna buhvi kdy...
stepi*
hodnocení

mám to držet déle tu jisrku déle před samotným zapálením toho ohýnku nebo když už je ten ohýnek malý zapálený?

honzmalatny*
hodnocení

0x

Tohle se mi stalo vloni,vítr sfoukl plamínek a nešel nahodit. Musel jsem odmontovat komín(mám to přs zed) a pak to chytlo.Jako by to tahalo ten ledový vzduch a nechtělo to hořet.Pak jakmile se boiler trochu ohřál,šlo to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]