Nejste přihlášen/a.
Zdravím, stavím si do dílny malý kompresůrek z 2 ledničkových kompresorů.
Řeším problém s ochranou kompresoru proti okamžitému znovuzapnutí . Co jsem zkoušel tak každý ledničák se choval stejně, tzn mezi jednotlivým zapnutím se musí počkat cca 60-90s a to mi moc nevyhovuje.
Nerad bych tam dával moc složitou elektroniku a k ní 12V zdroj.
Nemá někdo tip jak toto obejít, případně čím nejjednodušeji zajistit tu pauzu?
Jestli ti jde o to, aby kompresor mohl zapinat kdykoliv, nejjednodusi cesta je odstranit ochranu kompresoru a nechat jen rozbehove rele.
doplněno 21.12.13 16:55:Podle obrazku soudim, ze soucasti toho rele je i ochrana toho kompresoru. Tuto neznam, takze nedokazu rict co odpojit. Ale vesmes se vzdy jedna o bimetalovy plisek, takze hledat ho nekde tam. Hledej ho u toho tretiho koliku, respektive sdirky. Dve jsou vedle sebe a dole je jedna sdirka ktera vede na tu ochranu.
doplněno 21.12.13 17:07:Nebo pouzit rele z jine lednice. Ale to taky neni moc jednoduche. Mozna nekde ve sbernach, skladky a pod.
Tak to je jasné... otázka kde ta ochrana je a jak jí vyřadit. Protože z venku na kompresoru je pouze to rozbehové relé.
Je tam toto rele:
doplněno 21.12.13 17:06:Hm, takže té ochrany se nijak jednoduše nezbavim. Musel bych to zalepené relé rozdělat, a hledat uvnitř.
Takže opravdu budu muset udělat nějaký zpožďovač, který zamezí znovuzapnutí na těch 90s.
Zkusim rozkuchat rele od nějakého jiného a pak se uvidí.
Na druhou stranu ta tepelná ochrana by se třeba občas taky hodila, takže možná bude menší zlo ta pauza mezi zapnutím.
Ta ochrana je uvnitř kompresoru. To rozběhové relé vlastně není relé, ale termistor, který ohřátím omezí proud rozběhovým vinutím kompresoru. Rozkucháním toho relé ničeho nedosáhnete a kromě válcového termistoru tam nic nenaleznete.
Po vypnutí musí tzv. rozběhový termistor PTC vychladnout, jinak se elektromotor kompresoru nerozběhne.
Ano, mate s obrazky pravdu. Ale porad se jedna o ochranu o ktere pisi hned v privnim prispevku a tedy je to ochrana ktera je napojena na svorkach kompresoru z venku.
Kompresory u ledniček mají tepelnou ochranu zabudovanou přímo ve vinutí, tudíž uvnitř. Při vypnutí a okamžitém zapnutí je termistor ještě teplý a pomocným vinutím neteče téměř žádný proud a elektromotor se nerozběhne. V tom okamžiku vypne tepelná ochrana. Po určité době vychladne jak tepelná ochrana tak i termistor a kompresor se rozběhne.
.
Tepelná ochrana není na svorkách kompresoru.
Stává se, že po vypnutí kompresoru a rychlém jeho zapnutí do sítě kompresor nenaskočí a neroztočí se. Není to však žádná závada, ale naopak ochrana. Děje se tak z důvodu toho, že píst neprotlačí tlak vzduchu v hadičce a motor se nerozběhne, zvýší se proud a zahřeje pružinka s bimetalem v této ochraně, která rozepne kontakt a obvod se přeruší. Po chvíli to zase sepne ... a tak dokola než klesne tlak a motor se roztočí. A udělá to vždycky, pokud se motor nerozběhne i třeba z jiného důvodu (nemusí být ani tlak ve výstupu). Na obrázku dole je proudová ochrana, která se skládá z pružinky a bimetalového kontaktu. Při zvýšení proudu se pružinka nahřeje a bimetal rozpojí kontakt. Toto celé tělísko proudové ochrany je přitlačeno plochou pružinou k nádobě kompresoru a slouží rovněž jako tepelná ochrana při přehřátí, kdy se od tělesa kompresoru bimetal nahřeje a obvod se rozpojí.
Nejsem s vámi v rozporu, máte samozřejmě též pravdu. Tak je tomu u starých zařízení. Jenže nyní se již minimálně 25 let používají kompresory, kde rozběhové relé je nahrazeno PTC startérem, na který i tazatel výše odkazuje. Chce PTC startér rozebrat a najít tam tepelnou ochranu, která tam není. Najde tam pouze termistor. A jak uvádí výrobce kompresorů, je tepelná ochrana zabudována ve vinutí.
Jak jste tento problém nakonec vyřešil? Trápím se s tím také a rád bych, aby mi kompresor spínal ihned i po opakovaném zapnutí. Díky!
Nakonec jsem to neřešil... a úspěšně funguju i stímto omezením.
Tím že foukám nádrže na 10bar tak mám dostatek vzduchu pro práci a snad jen 2x se mi stalo že by se kompresor chtěl zapnout dřív než mohl.
Jinak dneska bych to asi řešil arduinem i za cenu že tam přidám nějaké trafo pro jeho napájení. Je to asi nejlevnější varianta.
Díky za odpověď. Arduino se mi jeví v tomto případě jako docela komplikované na to, k jakému účelu by to bylo určené. Možná, že by bohatě postačil obvod s časovačem 555, který by po vteřině nebo dvou rozepnul relé, které by odpojilo rozběhové vinutí. Jenže nemám s tímto zkušenosti, tak nevím, zda by toto bylo vhodné řešení.
Taky tuhle otázku už řeším delší dobu, Vy jste tenhle problém už vyřešil? Vím že třeba výčepní zařízení mají kompresory s rozběhovým kondenzátorem, tak aby se mohlo chladit okamžitě po startu termostatu. Dá se taky jak jsem viděl na jednom videu proto udělat elektronika a nemusí být napájeno trafem ale přímo ze sítě 230V. Jaké je schéma a jak se zapojuje tento kompresor se zminovaným rozběhovým kondenzátorem ale stále nevím :/
Když bych to řešil dneska, tak bych celou regulaci postavil na arduinu...
Tzn že veškeré ovládání by bylo řízené arduinem (šlo by přesně nastavovat zapínací/vypínací tlaky a zpoždění pro ochranu kompresorů, atd...) cena by ve výsledku byla nižší než kupovat obyčejný tlakový spínač.
Jinak kompresor normálně provozuju i bez tohoto časovače a díky dvoum nádržím na vzduch se mi je ještě nepovedlo vyčerpat dříve než uplyne doba pro zapnutí kompresoru... a že se na stavbě domu něco naběhal
Nastřílel jsem sním hřebikovačkou cca 50tis hřebíků (4l na výstřel při 8bar)
Arduino to zvládne krásně, ale musí se navíc externě napájet 9-12V, takže by se muselo přidělat nejlépe trafo, nebo adaptér, než nějaká třeba 9V baterka. A nebo přidat ještě jednu nádrž jak je na obrázku tak aby pauza stihla uplynout..Ještě se poptám správců sportovních hal, kde tyhle kompresory jsou zapojené s rozběhovým kondenzátorem na foukání míčů
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.