Nejste přihlášen/a.
Provádím si výpočet vyvážení otopné soustavy a chtěl jsem se zeptat, když mi na radiátorovém ventilu a přípojném šroubení vychází tlak na seškrcení 90mbar - mám to komplet seškrtit na šroubení a nastavení ventilu dát na 6 nebo mám nechat šroubení zcela otevřeno a nastavení ventilu vzít z grafu pro tlak a průtok ventilem?
Díky
Tym
p.s. nyní výpočet dělám v ruce,ale existuje nějaký jednoduchý free SW kam bych to moh pro ověření zadat?
Ty jo, tak v ruce jsem to nepočítal tak 20 let /teda krom 1trubek/ ale že by něco bylo zadara tak o tom jsem neslyšel. Zkuste jedině na TZB-info. Ale tam také není komlexní výpočet sítě, jedině tlakové ztráty třením a výpočty kv.
K vaší otázce, lepší škrtit na ventilu, šroubení nechat otevřené. Stejně byste na něm těch 9 kPa neseškrtil (tedy asi - to záleží na průtoku).
Dále bych Vás chtěl upozornit, že neporučuji větší tlakovou ztrátu na ventilu jak 10-13 kPa - pak už by to mohlo být slyšet.
Výpočty se obvykle dělají tak, že kolena, odbočky a ventily převádíte ekvivalentně na rovnou trubku. Přesně si to nepamatuji, ale ostré koleno znamená odpor přibližně 3 metry rovné trubky, proudění do odbočky typu T přibližně 8 metrů rovné trubky, každý ventil, každý radiátor, každé šroubení se takto přepočítávají na metry. Tímto způsobem se vypočítá celková ekvivalentní délka větve a z ní její tlaková ztráta. Ta musí být ve všech větvích soustavy stejná.
Tlaková ztráta mi je zcela jasná, pěkně jsem si to zkreslil, s průměrem potrubí, výkonem radiátorů a se všemi koleny. Vypočítal si hmotnostní průtoky, tlakové ztráty třením v potrubí a tlakové ztráty místními prvky a protože soustava je již provozována, začínám od čerpadla, u nějž jsem si z grafu odečetl jaký mi bude dávat tlak no a po odečtení ztrát třením a místními prvky mi u každeho radiátoru vyjde zbytková hodnota tlaku, kteru bych měl seškrtit na radiátoru a šroubení, aby byl výsledek 0, pak je soustava vyvážená. No šlo mi o to na čem to udělat, jestli šroubením nebo změnou kv ventilu.
Tymr
p.s. snad je můj postup správný
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.