Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit otázku bydlení

Od: bunbun* odpovědí: 2 změna:

Dobry den, chtela bych od vas radu ohledne bydleni.. Jsem nekolik let rozvedena s devitiletou dcerou, cca tri roky jsme zily v podnajemnich bytech, nyni bydlime u matky, ktera je vazne nemocna a jeji byt zakoupila pred lety treti osoba. Pominu, ze o hypotece uvazuji jiz delsi dobu, ale mam strach se sama do ni pustit. Nehlede k tomu, ze jsem jiz mela tu cest s nekolika "fin. poradci", moje momentalni info je, ze banka mi jiz neda stoprocentni hypo a nasporeno nemam temer nic.Navic jako samozivitelka nemam moc sanci na hypo a pokud ano, tak castka nedosahne na porizeni bytu v Praze. Mam par mesicu stavebni sporeni a zivotni pojisteni nekolik let. V miste trvaleho bydliste jsem mela take podanou zadost o byt, nicmene pred dvema lety bytovou spravu na tomto urade zrusili s tim, abych sledovala vyvesni desku... Podstoupila jsem i nekolik vyberovych rizeni na uradech v Praze, ale neuspesne... rada bych s timto mym problemem neco udelala, jen nevim co. Prosim poradte mi, jake mam moznosti v ziskani bytu. Dekuji. Pida

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Nechci Vám brát elán, ale bez úspor dosáhnout na koupi bytu a ještě k tomu v Praze, to je tedy šance minimální. Moje rada zní - zvážit přestěhování mimo Prahu a zkusit sehnat nejlépe zaměstnání třeba i s vyhlídkou na přidělení bytu. A ani to by nebylo určitě snadné. Těch možností je už minimálně. V současné době Vás asi v Praze drží nemocná matka a chcete jí být nablízku. Nebyla by třeba šance promluvit s majitelem bytu o případném "odstupném", které by pomohlo získat větší byt, kde byste mohly být i s matkou? Ale asi by bylo těžké v této době pro Vaší matku přestěhování, že? Sledovat úřední desku není dnes problém, ale pokud se uvolněné byty přidělují ve výběrovém řízení, tak to také není moc velká šance pro laika, který nezná průběh i podmínky, resp. cenové relace. U nás na severu Čech jsou jiné podmínky pro získání bytu, ať už ve výši nájemného a i v převisu nabídky nad poptávkou. Ovšem zase na druhou stranu je to horší s nabídkou zaměstnání a výši platu. Takže to je vlastně začarovaný kruh, který těžko ovlivníte bez financí alespoň v poloviční hodnotě ceny bytu. Napadla mě jedna věc. Asi máte už nějaké zkušenosti s péčí o nemocného člověka. Nebyla by šance podat si inzerát a nabídnout tuto pomoc výměnou za přiměřené bydlení? Možná, že by tuto nabídku rád přijal někdo, kdo už nezvládá úklid, nákup a třeba se cítí i osamělá/ý/ za poskytnutý pronájem třeba dvou místností? Možná, že se ozve i několik podvodníků a nebo vykuků, kteří si Váš inzerát vysvětlí úplně jinak. Ale proč to nezkusit?

bunbun*
hodnocení

Diky za reakci. Majitel komunikuje pouze s prodavajicim, tzn. s matkou, tam je momentalne sance minimalni. Co se tyka odstehovani se z Prahy, tak tam uz jiste tendence jsem mela, vlastne i nabidky, shodou okolnosti od kamarada z Usti, ktery mi nabizel levny byt...ale co prace. Presne jak pisete-levne bydleni versus prace. Kazdopadne Vas navrh o vymenu pomoci v domacnosti za bydleni je zajimavy, ale pro me momentalne nerealny. Ale budu o nem premyslet. Diky za Vas cas. Pida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]