Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obývám byt 3+1 v Praze. Chtěl bych pronajmout jeden pokoj nějakému pracujícímu. Kolega v bývalém zaměstnání tak bydlel tady v Praze. Existují stránky jako spolubydlení.cz kde se inzerují takovéto nabídky. Už jsem si o tom i něco zjišťoval.
Chci se zeptat jestli se v případě pronájmu jednoho pokoje, jedná o pronájem nebo podnájem? Když je to jenom jeden pokoj?
Chci si pozjišťovat jak je to legislativně. Legislativní podmínky klasického nájmu (pro pronájem celých bytů) se má od ledna měnit.
Ale nevím jestli na pronajímá jednoho pokoje se také toto vztahuje, nebo se to řídí podle jiných zákonů.
Děkuji za informace
Pokud jste majitelem onoho bytu, jde o pronájem. Jestli v bytě bydlíte jako nájemce, jedná se o podnájem. Pro každý případ platí dost rozdílná pravidla, která se budou měnit podle nového OZ od ledna 2014.
tak jestli dotyčný bydlí v bytě jako nájemce a nemá souhlas majitele bytu s dalším pronajímáním, tak asi především riskuje, že ho majitel z bytu vykopne, pokud se to zjistí... (tak jistě, oficielně to může bejt prostě známej spolubydlící zadarmo pochopitelně, no...); dočetl jsem se, že podle novýho občanskýho zákoníku je možný v případě, že v bytě nájemník taky bydlí (teda společně s podnájemníkem) sjednat podnájem i bez souhlasu majitele - jenže to asi nic neřeší - v nájemní smlouvě nejspíš přímo bude zmíněný bod, že nelze byt dál bez souhlasu přepronajímat - a to samozřejmě platí pořád - ve smlouvě se prostě strany dohodly, že podnájem není možný... (leda by v nájemní smlouvě byly špatně ty pojmy - pronájem - podnájem, ale přece jen bych byl opatrnej)
neblázněte prosím Vás s legislativou, vy snad chcete za obdržené 2000 od podnájemníka platit daně? pravidla jsou taková, jak si je nastavíte jako majitel bytu.
2000 za měsíc v Praze? Můžete mi poradit, kde to je, ať se tam můžu přestěhovat? A já jsem si myslel, že cena 7000 za pokoj (včetně služeb) je hodně dobrá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.