Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zvažuji obměnu sporáku. Mám klasický plotýnkový eletrický sporák mora.
A uvažuji o sporáku se sklokeramickou deskou.
Je u ní nějaká úspora energie oproti těm plotýnkám?
Děkuji za info
Trošku se mýlíte. Sklokeramická deska je něco jiného než indukční vařič (deska). Indukční deska je nejúspornější a nejbezpečnější, ale je potřeba mít magnetické nádobí. Sklokeramika s plotýnkami je také dobrá, mám ji i já, není zde podmíněna nutnost magnetismu. Na indukci lze ale dokoupit magnetickou podložku... Kdybych nyní zařizoval kuchyni, volil bych indukci. Tak to vidím já.
Elektrický příkon normální plotýnky 3000W a indukční s 3000W je stejný.Rozdíl a úspora tkví ve ztrátách přenosu tepla do potraviny.Varná spirála rozehřeje nejprve masivní litinu a z ní se teplo přenáší do kastrolu.Po ohřátí jídla se zůstatkové teplo vyzáří bez užitku.U indukční plotýnky se ohřívá v podstatě jen plocha kastrolu na dně.Po vypnutí proudu je vše ostatní téměř studené.
JABRAKA
Já to spletl, nemyslel jsem indukční ale skokeramický vařič.
Je nějaká úspora mezi normální plotýnkou a klokeramickou?
Děkuji
Mezi plotýnkovým a sklokeramickým sporákem budou minimální rozdíly ve spotřebě el. energie. Záleží také na prostředí - třeba plotýnkový sporák v prostředí s vyšší vlhkostí časem rezne a potom tak dobře "nepřiléhá" k hrnci... V tom je sklokeramika lepší. Ale určitě bych zvážil tu indukci - my si jí pořídili a i přes vyšší pořizovací cenu nelitujeme. Je o něco úspornější (zdroje se v úspoře liší - někde se dočtete o 33 %, někde až o 50 %), takže časem se ty peníze vrátí. Hlavně je indukce skvělá v tom, že se skvěle reguluje intenzita (reakce je téměř okamžitá), nic se nepřipaluje (nikdy nebylo třeba použít škrabku, "přinejhorším" stačí hadřík) a je to i bezpešnější - vlastně se zahřívá jen nádobí (hrnec, pánev, ...) a ne plotna samotná. Nevím, jestli je to standard, ale naše deska pozná, jestli je na plotně nádobí a po krátké době (pokud tam nic není) se sama vypne. Nebo se nezapne, když omylem zapnete jinou ploténku (když na ní nic není). Jediná nevýhoda je, že má deska takový větráček, který se po chvilce zapne a při vaření je lehce slyšet (ale nic výrazného). A při vaření na nižší stupně je indukce "přerušovaná", což se projevuje takovým "lupáním". Ale klady vysoce převyšují zápory...
...Nevím, jestli je to standard, ale naše deska pozná, jestli je na plotně nádobí a po krátké době (pokud tam nic není) se sama vypne...
To je perfektní. V létě byla známá v Anglii, dělala tam místním dětem palačinky na indukci a ještě teď má z toho neustálého vypínání při každým sundání pánve vyrážku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.