Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
rad bych se zeptal zkusenejsich na radu. Planuji koupit pozemek, ktery je v soucasnosti veden jako orna puda. Je v male kolonii zahrad, kde v okoli jsou oplocene pozemky, na kterych lide maji male chaticky a stromy. Dival jsem se do katastru, ze nekteri maji pozemek vedeny jako ZAHRADA a na pozemku treba stavbu bez cisla popisneho. Nekteri to ale maji bez stavby, i kdyz tam evidentne neco stoji. Ten o ktery mam zajem je jako ORNA PUDA - Zemedelsky pudni fond a neni ani oplocen, je pouze zarostly travou.
1) Mohu jej oplotit? Lze vybetonovat sloupky a natahnout pletivo?
2) Zajimalo by mne, zda je mozna stavba mensi chatky - stacila by mi nejaka bouda na prespani a uschovu naradi - unimo bunka na patkach / karavan. Nekde jsem cetl, ze je nejake omezeni co do zastevene plochy. Take kdyz neni stavba pevne spojena se zemi - treba unimo bunka, nebo karavan.
3) je mozne na takovem pozemku vykopat studnu / udelat vrt a zakopat do zeme nadrz na vodu? (neni tam voda)
Situace kolem kolonie : V okoli je jen pole, lesik a nejblizsi obec asi 1km, zadne domky. Snad jsem popsal vse dulezite.
Prosim o radu, jak nejlepe postupovat - nechat jako ornou pudu? Prevest na zahradu? Muzou zamitnout? Kolik cca stoji? Je nutne stavbu ohlasovat?
Diky moc za radu,
Petr
Je vhodnější pozemek převést na zahradu.U plotu a chatičky se zaklady (do 16 m2) je ohlašovací povinost na stavebním uřadě.U studny potřebujete povolení do vodosprávního uřadu(doufám že se ten uřad takhle ještě jmenuje)a povolení od stavebního uřadu.Nedoporučuji kopat studnu bez povolení protože sousedum klesne hladina podzemní vody a pujdou si stěžovat a vy nebudete mít v pořádku papíry hned vyměřují pokuty (do 50000 kč)
U chatičky se základy nebo bez se bez st. úřadu neobejdete.
Dle § 2/3 stavebního zákona se za stavbu považují veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání, přičemž za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby.
doplněno 15.12.13 15:32:ze stavebni povoleni ani ohlaseni nepotrebuji
ano, nepotřebujete, ale potřebujete souhlas s umístěním a to vydá jen st. úřad. Napráskat vás může kdokoliv.
Dobry den,
diky za zpravy, i kdyz mam pocit, ze by to mohlo jit i bez ohlasovani. Docetl jsem se, ze v roce 2013 by stavebni zakon novelizovan a mohlo by na to platit - par.103/1 e)
ze stavebni povoleni ani ohlaseni nepotrebuji :
1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o jaderná zařízení;
Coz plati samozrejme za predpokladu, ze bych v tom prespaval na cerno. Coz mi ale asi tezko nekdo zkotroluje, je tak?
Zajimalo by mne ale predevsim, jak je komplikovane, udelat to legalne. Nemam s tim problem, ale nerad bych platil velke sumy, nebo riskoval, ze mi to zamitnou - to bych potom na sebe jen upozornil, kdybych si tam postavil tu chatku do 25m2.
Mohou to kontrolovat? Mohou vstoupit na pozemek?
Aha, diky za tip... jak byste postupoval vy? Ohlasit tedy umisteni stavby na naradi? A tim tam tu budku mit legalne? Nebo rovnou zazadat o zmenu na zahradu a stavbu zahradni chatky?
Neni tam velke riziko, ze to zamitnou? Kdyz zazadam v lednu, stihnu to mit schvalene do jara?
Diky moc,
P.
Osobně zajděte na st. úřad poptejte se na stavbu chatičky, hlavu vám neutrhnou a je lepší to oficiálně vyřídit. Majlant to nestojí a máte klid. U nás st. úřad vychytává černé stavby včetně pergol dle leteckých map. Takže ani nemusíte mít souseda práskače.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.