Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Páková baterie - dotažení mozazné matice

Od: habin® odpovědí: 6 změna:

Má být mosazná matka která je nad kartuší utažena "FEST" nebo s citem? Má utažení matky vliv na to aby neprotékala voda vrchem přes páku?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Přiměřeně fest, ale s citem. Utahováním tlačíte kartuš s gumovými těsnícími "O" kroužky na mosazný vnitřek (spodek) baterie, pokud dotáhnete málo, nebude kartuš těsnit, takže Vám poteče voda z kohoutku nebo okolo páky.

hodnocení

Tak to mám asi dobře. Prostě Fest. Samozřejmě ne servat závit. Dělal jsem to u baterky v koupelně (15 let staré). Tam jsou starý kartuše. Když jsem barerii rozdělal kartuš se vysypala a byl problém ji sestavit. Po utažení matky mi voda protékala vrchem. Když jsem ji dotáhl hodně/fest (jak chcete) tak to přestalo. Prostě je tam proto aby nepropuštěla vodu a to musí být dost, tak jak vodovodní baterie na zdi.

hodnocení

0x

Utahujte rozhodně s citem, páka musí jít lehce nahoru i dolů !

hodnocení

Lehce jde. Hodně velkým utažením moho ovlivnit chod páky? Na protékání vody vrchem (přes páku) asi jakýkoliv utažení nemůže mít vli. Ptám se proto jelikož jsem měl velkej problém matici odšroubovat, myslel jsem teda že je na fest. Óčkový klíč (u mě 30) mi tam prokluzoval tak jsem to musel utáhnout francouzákem. Ale vše je OK. Páka jde lehce i když je to fest dotažený.

doplněno 14.12.13 22:32:

Akorát se divím proč to tak blbě dělají, i když nejsou matky fest utáhlý tak vyčuhují jen cca 2 - 3 mm. To je hodně málo na chytnutí óčkovým klíčem, to pak jedině nějakej trubkovej.

instalater*
hodnocení

0x

1. Má být utažená fest?... Otázka co to je fest? Spíš bych řekl s rozumem.

2. Má vliv na to , aby neprotékala voda přes páku? - Ano má.

V praxi je to tak , že se maximálně snažím vyhnout tomu , abych lidem měnil kartuše. Raději celou baterku . A nejde tady pouze o peníze. Možná je to i tím , že tady u nás v okolí je velice tvrdá voda . Kartuš dotáhnu s rozumem . Zacvičím trošku s pákou a jdu dělat další věci. Po chvíli se k tomu vrátím a pokud prolíná voda , tak ještě trošku dotáhnu.

Nejhorší jsou stojánkové baterky s otočným ramínkem.

hodnocení

Já mám v koupelně pákové baterky 15 let. Instalatér se divil že ještě slouží, jsou jako nové. Nejhorší je vyčištění kartuše. U těch starých nebyla kartuš v tom obalu jak je dnes (dnešní kartuš prostě celou vytáhnete) ale obal se vytáhne a pak s tím vysypete veškerý vnitřek - a dát to dohromady, to dá zabrat. U některých dílů jsou pro další díl zářezy takže to nejde změnit. Akorát jsem nevěděl (mají to tak 2 porcelánový díly - jak dát rozšíření otvorů) jestli to dát tím rozšířením navrch nebo dolů. Na tom rozšíření bylo vidět že tam byl voda, bylo to zažloutlý. Já jsem to dal ale stejně blbě,dal jsem to směrem dolů, to si pamatuju. To by ale nemělo mít na nic vliv. Nakonec, páke jde normálně, vše je OK. Tady kde bydlím je děsně tvrdá voda. Baterky jsou furt ucpaný. Ale kartuší to víc jak v 90% projde. Většinou se to zachytí na rameni baterie.To pak baterii samozřejmě musím sundat a doslova s tím ramenem mlátit o ponk až jde rameno krásně profouknout. A to utažení, kdybych to dotáhl s citem tak by šla voda vrchem. Takže trošku víc silou, samozřejmě ne tak abych u toho cenil zuby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]