Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plísně a skvrny na zdech

Od: ssissi odpovědí: 4 změna:

Hezký den, měla bych dotaz ohledně plísní a skrn na zdech.

Bydlíme ve straším cihlovém nezatepleném domě. Byt je v přízemí a rohový, takže ze všech stran zima.Nahoře nad námi také nikdo nebydlí, dole je sklep, takže podlaha také studená.Máme plastová okna, plísně se tvoří na studených venkovních zdech, čemuž rozumím, přes den 3- 4 x denně větráme do průvanu, srážíme vlkost, ale dům potřebuje určitě zateplení, do výměny oken žádný problém nebyl.Čemu ale nerozumím, je tvorba skvrn na stropě v dětském pokoji, nevím, jestli je to plíseň. Jsou to skrvny velikosti 0.5 - 1cm, nenápadné našedlé barvy, všimla jsem si jich náhodou, manžel tvrdí, že nic nevidí. Pokojík je dobře vytápěný, není to rohový pokoj,nejsou studené zdi, vedle bydlí sousedé, kteří také topí, nevím, čím by to mohlo být. Uvažuji i nad termovizí, ještě před zateplením, potřebuji poradit za čím by mohla stát tvorba skvrn, moc děkuji za Váš čas.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím, že příčinu znáte. Jsou to ta nová plastová okna, u kterých lidé málo používají mikroventilaci. Na stěnách se sráží vodní páry a vzniká vlhkost a plísně. Ty fleky jsou plísně. Zkuste 14 dní používat mikroventilaci a problém bude vyřešen. Takto jsem to vyřešil kdysi i já, kdýž se ve dříve zcela suchém bytě začala tvořit plíseň na stěnách.

Tedy, také až po výměně oken za nová. Zdravím!

doplněno 13.12.13 13:48:

ssissi - nevím, jak jsou Vaše děti velké, ale mohly to také udělat např. při hře (možná odraz míčku).

Jinak, můžete si tam dát i nějaký pohlcovač vlhkosti, jestli se to zlepší.

hodnocení

0x

To je normální. Neodborné rekonstrukce jsou tu běžné. Nevětráte, plesnivíte.

Mikroventilace je nouzové a velmi nesprávné řešení.

ssissi
hodnocení

A jak mám teda větrat, můžu li se zeptat?...každý den 3- 4 denně otevřeme všechna okna, větráme cca 10 min do průvanu, vlkhost máme doma asi 50- 55 %. Prádlo doma nesušíme, po koupání také vyvětráme.Plísně na studených zdech máme pouze v zimě, to je příčina jasná, jen nevím co s tím sropem v pokojíku.

ivik*
hodnocení

0x

Dobrý den, bydlím také ve starší bytovce, cca z roku 1952 a po nastěhování jsem měla stejné problémy,dokonce mnohem horší, než které popisujete.Před 2 lety jsme se sousedy využili program "zelená úsporám" a po zateplení nebylo po plísních ani vlhkosti ani památky.Zateplovali jsme to 10cm polyst. a paráda.Když soused před zateplováním dělal vývod na digestoř, tak byly cihly z té doby, kdy se stavělo, velmi nekvalitní, místo malty mezi cihlami byly nějaké staré hadry smíchané s maltou, prostě se tak po válce asi stavělo.Mám i nová plastová okna a opravdu je po problémech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]