Nejste přihlášen/a.
Plánuju přesun jedné vestavěné skříně k jiné stěně (chci ji dát k severní zdi, ze které do místnosti sálá zima).
Tím mi vznikne situace, že bude mezi dvěma pokoji pouze jednoduchá příčka bez překážek z Itongu. To velmi propouští zvuk.
Napadlo mne, že bych mohla nechat tu stěnu obohatit nějakou vrstvou, která by tu hlučnost vylepšila. Jde to? Co by se mělo použít?
děkuji za připdné odpovědi. Alusska
pokud ta severní strana je stěnou obvodovou, zaděláváte si na plíseň na stěně! Skříní zamezíte přístupu tepla i vzduchu k chladné stěně, ta bude lépe promrzat a na plíseň je zaděláno!
Pokud i tak to chcete praktikovat, tak na zlepšení neprůzvučnosti dělící příčky Vám polystyrén vůbec nepomůže. Neprůzvučnost se zvyšuje s hmotností dělící stěny. Bylo by tedy vhodné tam udělat sádrokartonovou předstěnu, která sestává z napojovacího těsnění, vodorovného profilu R-UD, svislého profilu R-CD, stavěcích třmenů, minerální izolace a modrých akustických sádrokartonových desek Rigips. Opláštění je jednoduché deskami 1xMA (DF) tl. 12,5 mm s minerální izolací tl. 40 mm o minimální objemové hmotnosti 30 kg/m³ (např. Isover Orsik). Pokud to bude správně provedeno, dosáhnete teoretického zlepšení o cca 11 dB.
Všem děkuji za rady.
Mám možnost srovnání - vedlejší místnost je úplně stejná, jen u té severní strany je ta skříň a je tam výrazně příjemnější teplota. Plíseň tam cítit žádná není (to samozřejmě neznamená, že tam není). V místnosti s holou severní obvodovou stranou je doslova ledárna a nikdo v té místnosti nechce být .
A co takhle raději tu severní zeď zevnitř zateplit polystyrenem? Viděl jsem to v panelákovém bytě, který byl zateplený i zvenku. I třeba jen 5 cm by asi hodně pomohlo, víc než nějaká skříň. Ta by se tam samozřejme taky dala dat.
To máte úplnou pravdu.
Trošku se mi to přesunutí skříně "hodí do krámu", neboť jsem při stavbě bytu, posléze při rozmístění vestavěné skříně udělala chybu a pokoj je špatně použitelný. Přesunutím té skříně by mi vznikl pořádný pokoj, i by se to zateplilo .
Sama nevím, čím ta studenost je. Je pravdou, že pokoj je podlouhlý, podél delší strany je velké 3-ono, ta kratší strana - severní je holá.U vnitřní podélné strany je ta stávající vestavěná skříň (kterou by musel truhlář zmenšit).
I mě napadlo, jestli tam není malý radiátor. Radiátor zasahuje pouze do poloviny šířky okna. Ve všech ostatních pokojích mám radiátory takové, jako je široké okno. V tomto pokoji ne.
V létě je to ok, ale v zimě musím mít ten pokoj pořád zavřený, neboť do zbytku bytu sálá ledová zima. Ani nepomůže, když ten pokoj nechám otevřený celý den a propojený s teplým obývákem ..
doplněno 15.12.13 07:34:Jinak barák je zateplený 15 cm tou minerální izolací. 15 cm je hodně, ale majitel domu to tak chtěl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.