Nejste přihlášen/a.
Na stropě v kuchyni, v rohu směrem ke koupelně, nepatrně prosakuje voda - flek asi 30 x 30 cm. Nade mnou je pouze jedno poschodí, pak už jen střecha. Oba potenciální viníci k problému přistupují vzorově (díky Bohu za takové sousedy): majitel bytu přímo nade mnou zastavil stoupačky, po třech dnech ovšem přišel průsak znovu. Uživatelka bytu "šikmo nahoře" hodlá zkontrolovat dřez a odtok z pračky. Upozorňuje však, že čas průsaku neodpovídá době používání vody v jejím bytě. To jistě nemusí nic znamenat, voda se mohla chvíli držet někde v "kapse" a potom pokračovat v cestě. Se svým dotazem trochu předbíhám událostem a kasám kalhoty, když je brod ještě daleko, nicméně by mě zajímalo; pokud nedokážeme najít příčinu sami a bude nutno přivolat odborníka, zda tento dokáže zdroj najít, aniž by způsobil větší škody, likvidaci jádra, například. Děkuji.
mama stejny problem, ale tim hornim nad prusakem jsem ja. Nasel jsem, ze moje vana se starou listou kolem ni a umakartu muze prosakovat protoze hubice sprchy kape po umakartu za tuto listu a tam po uhelniku na kterem je postavena pricka mezi WC a koupelnou steka o 2 m dale a u souseda mezi panely prosakne za x dnu
Já jsem jednou vytápěla sousedy tak, že v nádržce za záchodem se přicpal napouštěcí ventil a stříkal jako malý vodotrysk na sundávací víko. Voda stékala po stropě víka a zadní stranou za nádržku tak nenápadně, že zatekla za umakart a někam do neznáma. Všichni jsme hledali jako blázni, vidět to nebylo. Až čirou náhodou jsem to při velkém úklidu objevila. Volala jsem instalatera, dal nový ventil, ikdyž stačilo tím starým pootočit, vypil kafe, snědl buchtu a pleskal mě po zadku, jakože "mladá paní, není vám smutno?" Vystavil účet, ke kterému si načítal i datum narození. Tak jsem se nas*ala, že jsem se všecičko naučila a opravuji sama. Velká škola života to byla!
v tomto je panelový dům ošidný, někde vylejete vodu a flek se objeví o patro níž úplně na jiném míste něž byste čekali. Opravdu to tak je. JAk se to hledá nevím. Voda jakoby cestuje po stropních panelech. Je možné že je problém na střeše a projevilo se to až u Vás, ale to je moje spekulace. Prohlédněte s domovníkem střechu a dělejte si záznamy o srážkch behem dní.
Mohlo by to být tak, jak říká horák. Někdy voda vyšplíchne pod vanu, tam je většinou o pár cm nižší podlaha, vznikne tam bazén. Můžou tam nacákat děti při koupání, něco natéct z pračky. Pod vanu moc nevidíme a voda si najde cestičku o patro níž. V paneláku bývají nebezpečné opletené přípojné hadice, zvláště ty staré s hliníkovým opletením často praskají a pak stříkají třeba jen tenkým pramínkem a voda se nastřádá. Vyražte k sousedům s baterkou a pořádně okoukněte vše kolem vodních cest. Šachtu, přívody a odpady na WC, v koupelně i v kuchyni. Odborník sotva objeví něco, co vy ne.
Častým zdrojem problémů bývá netěsnost mezi umakartovým jádrem a vanou - umakart se po desetiletích prohne. Voda potom při sprchování stéká za vanu. Tamtéž může kapat voda ze sprchové hadice pokud úplně nezavírá kohoutek a zůstane přepnuto na sprchu a hadice se "šikovně" smotá.
Někdy to dělá nepatrná dírka v hadici k pračce nebo myčce. Nebo může slintat kohoutek k pračce (myčce). Může být i problém na odtoku pračky, myčky nebo i vany.
Pokud nic nenajdete, pak rozložte pod vanu v podezřelé koupelně staré noviny a za pár dní je dojděte prohlédnout. Pokud byly namočené - poznáte to. Teda pokud se tam dostanete, ale v paneláku před rekonstrukcí máte naději. A zkontrolujte i ten "světlík" s vodoměry a rozvodem vody.
Příčina již byla naštěstí nalezena. Jednalo se o prasklou hadici v dřezu v bytě "šikmo nahoře". Vzhledem k tomu, že šlo o masívní a zakrytý kuchyňský kout, bylo nutno vyčkat příchodu příbuzného, který dotyčný prostor zkontroloval a závadu objevil. Je velké štěstí, že příčinou byla nejšetrnější možnost. Bourat sprchový kout by bylo mnohem horší. Stejně je zvláštní, že voda přetekla ke mně a vedlejší byt zůstal na suchu. Znovu však oběma sousedům děkuji za milionový přístup. Tohle je prostě věc, které nelze stoprocentně předejít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.