Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny! Může mi někdo kompetentní prosím vysvětlit, zda má reálný smysl dávat proudový chránič 40A pokud je před ním hlavní jistič 3x25A? Jde mi mimo jiné o ekonomickou stránku věci. Počítám s použitím více chráničů, mezi které rozdělím okruhy v domě - v tuto chvíli asi jeden na třífázi a 6 jednofázových. U třífázového je rozdíl ceny 25A a 40A zanedbatelný, ale u jednofázového už je znatelný. Byť za každým 1F chráničem bude víc 16A nebo 10A jističů, stejně neočekávám, že by přes jeden chránič šlo 25A.
40 A proudovy chranic znamena, ze je staven na 40A jmenovity proud. Pri jisteni 25A jisticem (vedeni) by teoreticky mohlo byt kratkodobe zatizeni kolem 30A a jistic by jeste nekolik okamziku nevypnul a chranic by nebyl vubec ohrozen. U 25A chranice hrozi kratkodobe prekroceni jm.proudu nez vypne jistic, ale podle me je to bez ohrozeni chranice.
doporucuji mj :
Díky za odpověď, principielně chápu, že může krátkodobě dojít k přetížení hlavního jističe a tedy i chrániče za ním. Jen nevím, zda je chránič na takové přetížení dimenzován nebo ne. Předpokládám použití nějakého slušného chrániče - např. od Eatonu.
Vzal jsem jako priklad chranic BONEGA Proudový chránič PEP-10P63 25A / 4P / 30mA / 10kA
Ten ma Jmenovitá podmíněná zkratová odolnost: 10000 A a
Max. předřazená pojistka proti zkratu: 80 A
Tzn. ze nehrozi nebezpeci pri zkratu pri jisteni 40A. Zustava ale nejisteni pred dlouhodobym pretizenim nad jm.proud chranice 25A.
Eaton ma ovsem i chranice s vestavenou nadproudovou ochranou (PFL6, 7) , coz by bylo asi vhodnym resenim.
Na chrániči je uveden maximální možný proud, takže 25A bude vyhovovat s rezervou.
Trošku mne zaráží počet sedmi chráničů na dům, to je buď činžák, nebo je projektant tak trošku pacient...
Taky už jsem se setkal s takovým projektem na jednopodlažní RD bylo myslím 6 chráničů. Nejlepší bylo v dětském pokoji dělat 8 jednoduchých zásuvek pro připojení PC aj. přes dva chrániče a jističe.
Jinak k otázce - 25A bude vyhovovat, ale je na hraně, pravděpodobně vydrží o něco kratší dobu než 40A , ale to je spíš o náhodě, záleží co je to za dům, a jestli je možné v budoucnu předpokládat navýšení příkonu a osazení 32A ijstiče. Pokud ano, vyplatí se teď investovat do vedení a jištění.
Tak více chráničů je pokud vím lepší pro případné hledání problému na nějakém okruhu. Nakonec ale asi dám chráničů u něco méně a část 25A a část 40A tam, kde by hrozilo dočasné přetížení.
Je to stejně jednoduché, jak to vypadá: pokud budete mít před chráničem jištění 25A, tak není důvod dávat chránič 40A, ale postačí také 25A. Elektropřístroje jsou v tomto ohledu dostatečně a s rezervou dimenzovány, takže spekulace o tom, že 25A jistič může mít nějaký vyšší krátkodobý proud (to samozřejmě může), který ohrozí 25A chránič, jsou mimo. Ovšem podmínka je, že chránič dáte selektivně opravdu až za jistič.
doplněno 20.12.13 11:18:Jo a nad tím počtem chráničů se opravdu zamyslete, méně je někdy více. Na byt stačí jeden chránič, na barák řekněme dva, ale víc je opravdu zbytečnost. Případné hledání poruch, které nastane třeba jednou za 15 let, bych stejně radši zadal odborníkovi.
To je nesmysl, jeden chránič. Alespoň kuchyň, koupelnu a ostatní zásuvky zvlášť. Těch pár stovek nikoho nezabije. A je to nadlouho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.