Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Selský voskovaný stůl odstranění vosku

Od: allesgute odpovědí: 14 změna:

Dobrý den.Mám vyrobený na zakázku dřevěný kuchynský stůl z masivu.Povrchová uprava je voskování.Chtěl bych si nyní stůl trochu "oživit".Odstranit vosk,horní desku trochu přimořit a znova navoskovat.Jen nevím jak nebo čím odstranit ted stávající vosk.

díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nebylo by lepší, kdybyste zavolal do firmy, která stůl vyráběla? Oni vědí, co použili a čím se to dá odstranit. A to proto, protože si myslím, že vosk vsákl do hloubky dřeva a to mořidlo nepříjme. Si myslím, protože jsem jednou takhle zrasovala dětskou židličku.

allesgute
hodnocení

Firma/truhlářství už skončilo.Ale vím že tenkrát při přebírání stolu mi bylo řečeno že pro obnovení stačí vosk odtranit(jak jem neregistroval nebo zapoměl) a znovu navoskovat a přeleštit.Proto se ptám zde.

díky

michalov*
hodnocení

0x

Jediný možný způsob je odhoblování (eventuálně odbroušení) vrchvní vrstvy dřeva ve které je vosk vsáknutý jinak není možné užít moření a další úpravy.

allesgute
hodnocení

aha tak to jste mi moc "nepotěšil" já si pamatuju že mi bylo řečeno že právě u voskovaného nábytku je odstranění a udržba nejjednodušíí.Stačí prý vosk nějakým přípravkem (nevím jakým to jsem neregisroval)stáhnout.Zůstane mi zase jen dřevo (mořené).to jsem si chtěl trochu domořit do tmavšího odstínu (ze stávajícího světlejšího) a převoskovat.

michalov*

Ne.Ten vosk vždy vsákne do dřeva stejně jako nátěrové hmoty. U těch vosků to lze přečistit nějakou spec.vatou.Ač jsem vyučen v truhlařině s tímto se přiznám nemám zkušenosti. Doporučuji se vykašlt na moření a prostudovat někde či se poptat u výrobců nátěrových vosků jak lze obnovit tuto povrchovou úpravu. Mám dojem,že to lze snadno,protože se voskují i podlahy. Jinak já osobně dávám přednost lakům.

Jojo, podlahy, přesněji parkety, se voskovaly, ale při dalším úklidu se drátkovaly nebo brousily. Ale i pak se znovu voskovalo, pastovalo. Odtud vím, jak hluboko je ten vosk vsáklý. *plac* Ještě dnes, když si na to vzpomenu, tak mě všecko rozbolí, jaká to byla dřina.

jezevecmoudry
hodnocení

0x

Ten vosk už tam za tu dobu bude dost vsáklej, navíc ŽÁDNÁ chemikálie ho nevytáhne 10% takže riskuješ, že stůl bude po namoření jako po skvrnitym tyfu.

Takže já bych ti poradil nejrychlejší řešení - kup si na flexu takovej kotouč se suchým zipem a k němu prodávají kolečka brusnýho papíru taky se suchym zipem. Kus ca. 8,-Kč, kotouč tak stovku. Kup si ty kolečka hodně jemný (zrnitost 100 - 120) a za půl hoďky bude stůl jako novej...

michalov*

Kotoučovou brusku nedoporučuji.V truhlařině je kotoučová bruska podřadný nástroj a to ať je to stolová a nebo jako flexa. Hlavní problém je ten,že na obvodu bere více než uprostřed kotouče (rozdíl obvodové rychlosti).Když brusku tak pásovou.Lepší je ale hoblíh a nastavit malou třísku.

jabraka*
hodnocení

0x

Existují ocelové škrabky na opracování dřeva,tak zvané "cidliny"Je to pro ruční odstranění povrchových laků i vosků to nejlepší.Používal jsem dokonce místo cidliny i zlomek skla,je to náročnějčí,musí se pracovat v rukavicích,nebezpečí zranění.Povrch dřeva je pak jako po čerstvém hoblování.

JABRAKA

allesgute
hodnocení

Děkuju.Tak tyhle rady už zní příznivěji.No vrtačku s kulatým nástavcem a suchým zipem a kulaté smirkly mám takže je pravda že do hodiny by to mělo být hotovo...a čisté dřevo,v nejhorším případě.Pak je tu varinata kterou mi ted poradilo jedno truhlářství.Koupit vosk tmavě hnědy s tmavým pigmentem.A přes stávající vosk tam vtírat postupně tmavě hnědý deska stmavne.To asi zkusím v nejhorším případě osmirkluju vrtačkou znovu na čisté dřevo.

díky

jabraka*

Uvědom si,že kruhové broušení smirkem ti potrhá vlákna dřeva a povrch zůstane trvale chlupatý.Pokud chceš použít mechanické opracování,tak elektrický hoblík,nebo nejvýš rovinnou brusku a brusnou síťku.Brousi t po letech.

JABRAKA

michalov*

Přesně! Je nutné brousit pouze po vláknech!

hodnocení

0x

Brousit stůl lamelovým kotoučem do flexy, tak za půl hodiny ten stůl rozřeže do kamen, protože to bude úplně úděsnej výsledek.Nelze v žádným případě brousit nábytek kotoučovou bruskou a už vůbec ne jakýmkoliv kotoučem na flexu.

Taktéž ohoblování ručním hoblíkem dopadne katastrofálně, neb každý tah bude vidět a pak to rozbrousit...prostě to je krok nestranou, ale zpátky.

Otázka je, jak to udělat, jak to přitmavit. Dobrý je, že to chceš dělat tmavší, kdyby to mělo být světlejší, byla by jen jedna možnost.

Osobně bych napřed zkusil sehnat tmavší vosk a zkusit to navrh trochu přitmavit, i s tím, že se to nemusí povést. Ale vidím to tak půl na půl, že se to povede a bude to nejjednodušší a nejlevnější řešení.

Pokud to nevyjde, je jen jediná možnost jak to udělat aby to k něčemu vypadalo. Desku sundat, odnést do truhlárny a obrousit. Málokdo bude mít dostatečně širokou protahovačku aby se to napřed protáhlo, takže zbyde jen brousit a brousit.

Obrousit to nějak doma ručně je předem odsouzeno k nezdaru. Bude to vypadat úplně příšerně. Rozhodně to nebrus doma ručně. Buď v truhlárne na šlajfce a nebo to prohnat kalibračkou, pak to bude vypadat k světu a nebudeš si rvát vlasy jak to strašně vypadá.

zajixxx*

To vám žádný stolář jen tak brousit nebude, totálně si zlikviduje brusný pás, a né jeden...

Budete muset hodně přemlouvat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]