Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká norma na to, v jaké výšce umístit vnitřní hlavní jistič. Děkuji
Ahoj. Je otázka, co se myslí hlavním jističem? Pokud je to hlavní třeba bytový jistič, tak třeba v panelácích, kde jich může být víc, můžou být ve dvířky krytých a uzamykatelných na čtyřhranný zámeček, skříních hned i s elektroměrem kousek nad zemí. Dolní část třeba 40 cm nad zemí. U starých provedení je to bez krytí nějakými dvířky v takové výšce, aby se na to nedostaly malé děti. Tak asi kolem 170-180 cm.+-.
Ahoj mám na mysli nový jistič v novostavbě - nevyšel nám kabel cca o metr - tak jestli ho budeme muset "nastavovat" nebo můžeme jistič umístit "nezvykle" níže...asi ho teda zasvorkujeme. - ono by to asi stejně vypadalo blbě někde metr nad mezi pojistky - ale stejně se ptám. Děkuji
Milá Lívie, kdyby jste ještě přidala info od kud kam vede ten kabel, bylo by to skoro dokonalé. Jestli třeba z podlahy a končí metr nad zemí? Nebo se to nalézá v prostoru, kam máte přístup jen vy a nikdo jiný? Co se tím bude jistit a jaké to má Ampéry? Řešil jsem něco podobného a tak jsem koupil plastovou el. krabici velkou asi 25x30 s bytelnou svorkovnicí, tu jsem zasekal a zazdil do zdi a v ní jsem pod 8mm šrouby uchytil 10 měď. Krabice má víko na čtyři šroubky v rozích.
Jde o novou el.přípojku z venkovní boudičky do rodinného domu...šlo mi jen o nějaké bezpečnostní normy nebo co...dneska jsou normy snad na všechno, tak jsem se raději zeptala, aby pak nebyl problém při kolaudaci stavby nebo tak... Zkrátka jestli je nějaké "nařízení", že pojistky v rodinném domě musí být - nevim (- 1,7m nad zemí...nebo tak něco... Jinak nad variantou - zasekání do zdi - také přemýšlíme...ale i zde pointa dotazu zůstává...děkuji! Hezký večer.
...jo teda samozřejmě vede z podlahy uvnitř ... a zatím právě končí asi tak ten metr nad zemí - což původně nemělo - počítali jsme s delším, ale někde
vyvstal problém - buď nám to blbě naměřili v prodejně nebo jsme to špatně změřili
ikdyž "fóra" jsme si dali - tak nevim)
Paní Lívie, trochu mě mate, že to má být jen jeden jistič. Ten hlavní, co bývá u elektroměru by měl být na tom druhým konci toho kabelu. Jestli to je hlavní přívod z něho, do podružného rozvaděče, kde potom budou odjištěny další bytové obvody( zásuvky, světla), tak se to dá řešit tou krytou bytelnou svorkovnicí. Popište, co to bude vlastně jistit? A kde to bude umístěný? Chodba?
Asi jsem se nepřesně vyjádřila - samozřejmě mi šlo o celou tu "krabici" se všemi pojistkami - momentálně se jedná jen o jeden - nevim jak to nazvat - provozní - stavební - jistič - tak jsem mluvila o jističi v jednotném čísle - ale ptala jsem se spíš na budoucí stálý stav, až tam budeme mít kompletní elektroinstalaci, tak zda se to poté bude muset přesvorkovat do nějaké výšky. Nehledejte v tom nějakou složitost (s těma třeba přijdu někdy později) Doufám, že nyní už je to srozumitelné - možná, že je ten dotaz pro někoho tak banální, že hledá problém, ale já se raději na vše 100x (né no tak 10x
) zeptám, než aby se pak muselo všechno překopávat. Prostě může se vnitní pojistková skříňka se všema jističema umístit v rodinném domě ve vchodové místnosti do JAKÉKOLIV VÝŠKY? Ale myslím, že jste mi to v diskuzi dostatečně osvětlil. Děkuji za váš čas a námahu...trochu si připadám jak blb - v diskuzi face to face byste snad pochopil, že nejsem tak natvrdlá
) hezký den!
Metr nad zemí...to není zrovna nějakej velkej vodvaz. Čili rozvaděč byste měli tak 50 cm nad zemí. Ten se bude nacházet kde přesně? Chodba? Technická místnost? Osobně bych to asi přesvorkoval, je to sice takový řešení znouzectnost, ale jináč to nevidím. Rozvaděč by měl být aspoň tak těch 120 nad podlahou.
Zdravím a přeju hezký den. Vůbec se neomlouvejte za to, že něčemu nerozumíte. Každej někdy něčemu nerozumí. A když to zrovna není jeho obor. Když nevím, tak se zeptám. Já jsem se vás taky přece zeptal. Ty jističe pro bytové rozvody budou nakonec v plastové zazděné skříňce a když se u ní zámečkem, takovým lehce pojistným otvíráním otevřou ty dvířka, budou ty samotné jističe až po ty natahovací rukojeti pod zakrytím. Ty živé dráty nebudou vůbec přístupné a nebudou vůbec vidět. Mělo by to být takhle bezpečné vůči malým dětem. Až to tam v té chodbě budete umisťovat natrvalo, rozmyslete se, co tam kde budete mít za nábytek. Ať to potom nekoliduje. Doporučuji z toho rozvaděče v tom jeho místě vytáhnout někam šikovně poblíž zásuvku. A vůbec nešetřit na těch zásuvkách. Těch není nikdy dost, když se začne po bytě rozestavovat nábytek. A klidně si nechte odjistit každou místnost zvlášť.Sice na jednom jističi může být až 10 zásuvek, ale když něco vyletí v jedné místnosti, nemusí zhasnout celé patro. To samé se světelnýma okruhama. Přidal bych si do rozvaděče i několik jističů jako rezervu navíc. Když nějaký odejde, tak se to jen přepojí na nejbližší o stejné hodnotě. Je to pár korun na víc, ale další bydlení ukáže, že se ta investice vyplatila. Já jsem si třeba odjistil každý podlaží, celkem 3 samostatným rozváděčem a pak se nemusí lítat až do přízemku, nebo z garáže, nebo z dílny. Kdyby vás ještě něco zajímalo, klidně se ptejte. Hezký den.
Normalne se osazuje stred rozvadece ve vysce oci, tj cca 150 cm. JInak po delsim prochazeni internetu jsem nedohledal nic, co by resilo vysku rozvadece. Spis jde o to, aby Vam tam nedosahli male deti
Dobrý den,
normy na to samozřejmě jsou (bohužel Vám teď z patra přesně nevysypu jaké konkrétně), avšak důležitější je pohled revitního technika, který bude dům po dokončení revidovat. Jeden nad tím mávne rukou a přehlédne to, druhý to bude považovat za příšernou závadu na instalaci.
Mě samotnému by se to při revizi taky nelíbilo. Jednak je to takové neestetické, svým způsobem je to i nebezpečné a určitě i nepraktické a nelogické. Osobně bych kabel nasvorkoval - v místě,kde stávající kabel končí zasekat elektroinstalační krabici vhodné velikosti tak, aby se dala zavíčkovat a víčko by pozdějí splývalo s finální omítkou. Po přemalování to nebude tak nápadné a v případě potřeby se dá spoj kdykoliv zkontrolovat. Dokonce jde krabice zapustit ještě hlouběji, zavíčkovat (vodotěsně, třeba pomocí silikonu) ještě před omítkami, víško špachtlí trochu poškrabat, nebo jí dát pod perlinku a finální omítkou celou krabici přetáhnout. Pak už sice nebude možné spoj kontrolovat bez rozbití zdi, ale když se spoj kabelů udělá pořádně, nebude důvod. Nemějte obavy, je to celkem obvyklá záležitost. Podle mě lepší, než se celý život dívat na rozvaděč u kolen.
Rozvaděč pak umistěte normálně do 1,5 - 1,6 m nad zem, jak už tu zaznělo.
Já to řeknu takhle - kdyby ten revizák neměl dobrý den a chtěl by si to obhájit, tak určitě v základní řadě 33 2000-1 by se něco našlo, ta je napsaná tak "šikovně" že jde na tyto věci napasovat skoro vždycky. Většina z nich by nad tím mávla rukou, ale určitě by se alespoň podivili, protože normální to zkrátka není. Rozvaděče se umistjují v bytové zástavbě spíš víš než níž.
Co tu ovšem ještě nepadlo - zásadní je projekt, pokud projekt není, nebo v něm není uvedeno, že rozvodnice ude u země, tak bych raději revizáka nedráždil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.