Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení bytového rozvaděče s TN-C i TN-S

Od: petrl* odpovědí: 19 změna:

Prosím o posouzení zapojení bytového rozvaděče podle připojeného obr. Jedná se o částečnou modernizaci bytu s ponecháním stávající elinstalace TN-C v nemodernizované části bytu a přechod na TN-S v modernizované části.

1) správnost zapojení?

2) jak se takové zapojení nazývá (TN-C + TN-S, nebo TN-C-S)?

Děkuji

Zapojení bytového rozvaděče s TN-C i TN-S

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

2x

Jen na první pohled - Na jednou rozdělené svorkovnice na PE a N se NESMÍÍ ! znovu připojit vodič PEN. Už jen proto si přiveďte na místo aspoň zkušeného elektikáře na posouzení. Takových věcí tam asi bude víc(třeba chybí pr. chránič), a to vidíme jen malůvku a né řemeslné provedení.

petrl*
hodnocení

Domíval jsem se, že žlutozelený vodič s modrými návlečkami v soustavě TN-C není totéž, co PEN. Pokud ovšem lze toto považovat za opětovné připojení PEN.

Jinak obrázek řeší podstatu zapojení pro TN-C a TN-S. Neobsahuje tedy další potřebné komponenty, jako zmíněný proudový chránič (nebude jeden), možná i prioritní relé a prvky slaboproudu. Asi jsem na to měl upozornit - moje chyba.

dusger*

Modrá návlečka se používá právě proto, aby upozornila na vodič PEN mezi ostatními žlutozelenými. V soustavě TN-C jsou jen vodiče PEN.

hop®
hodnocení

2x

Rozdělení PEN na PE a N je většinou provedeno v bytovém rozvaděči, nikoli domovním či elektroměrovém. Je zbytečné táhnout už od elektroměru pětidrát.

Opravil jsem Váš obrázek podle "svého" zapojení. Modrá svorkovnice (N) je v tomtom případě zbytečná, ale samozřejmě ji lze použít pro nulák nechráněnách obvodů (pokud budete mít něco zapojené mimo chránič) případně jako můstek pro spojení nuláků za chráničem.

Zapojení bytového rozvaděče s TN-C i TN-S #2
petrl*
hodnocení

V prvé řadě Vám děkuji za dobře míněnou radu. Udělal jsem zřejmě další chybu, že jsem neuvedl skutečnost, že domovní rozvaděč je už dávno hotový a zrevidovaný. Před lety, už při první rekonstrukci bytu v jiném patře, byl (samozřejmě odbornou firmou) osazen velký společný rozvaděč. V něm je PEN rozdělen na PE a N. Ke každému z pěti bytů byl z něj přiveden kabel CYKY 5Cx6. Proto připojení k byt. rozvaděči je dané a není možné na něm nic měnit.

Domnívám se, že podle původního obrázku k opětovnému spojení PE a N nedošlo - nebo se mýlím?

hop®

Díky za doplnění. K opětovnému spojení PE a N po rozdělení nikde nedošlo, také to nikdo netvrdí. Došlo k připojení PENu ze starého rozvodu TN-C na již rozdělený PE/N, ovšem to se v praxi v případě potřeby dělá.
Píšete, že jste měl celý byt v soustavě TN-C, pak jste logicky měl "starý" PEN připojen na PE nebo N z domovního rozvaděče, ale neupřesňujete, na který drát (PE nebo N) byl opravdu připojen. Logicky by měl tento PEN být připojen na PE (ochrana je důležitější než pracovní nula) nikoli na N podle Vašeho obrázku...

doplněno 11.12.13 22:31:

... kombinování různých barev na jedné svorkovnici je nepřípustné, je sice zakázané přeznačovat ZŽ vodič, ale je jedna výjimka, a to právě rozdělení PEN na PE a N...

Zapojení bytového rozvaděče s TN-C i TN-S #3
petrl*
hodnocení

Máte pravdu, PEN původní instalace je připojen na PE. Jestli jsem vše správně pochopil, mám tedy v nákresu tuto chybu. ŽZ vodič staré bytové instalace nebude na svorkovnici N, ale na PE. Dále bude tento vodič opatřen modrou návlečkou pro označení, že se jedná o vodič PEN.

Je to tak?

hodnocení

0x
Osobně nevidím v zapojení nějakou chybu či problém. A mělo by se to myslím nazývat TN-C-S

zajixxx*
hodnocení

0x

Nějak jsem ve "scémátu" přehlídl umístění a zapojení proudového chrániče. Bez něj, i když to máte takhle pěkně rozděleno jendá se o TN-C se zbytečným modrým vodičem.

petrl*
hodnocení

Nic jste nepřehlédl, viz třetí příspěvek. Proudové chrániče nepotřebuji řešit. Jedná se mi jen o dočasné současné používání části původní instalace TN-C s modernozivanou s TN-S.

takjan*

Vodič PEN z elměru vede na svorkovnici PEN. Z ní pokračuje PEN do staré instalace. Z ní odbočí Z/Ž vodič na svorkovnici PE, a z PEN také odbočí modrý vodič na svorkovnici N pro instalaci TN-S. PEN by měl být na koncích označen modrou návlečkou. A vodič N je prostě modrý už z PEN a ne napůl, to je blbost.

petrl*
hodnocení

Už jsem psal, že do bytu je z domovního rozvaděče (obsahující pochopitelně elměry a HDO) byly do všech bytů zavedeny nové kabely CYKY 5Cx6 tedy PE a N. Původní kabel s PEN byl při tom odstraněn a nemůže tak být připojen na původní instalaci. Ta je připojena na PE a L1 nového kabelu.

takjan*

V tomto případě neexistuje možnost, která by neodporovala normám. Vše do TN-S. Přinejhorším se vrátit k TN-C a to spojením PE a N paralerně (12mm2). Je to ovšem poloprasárna, ale lepší, než patlat do sebe soustavy, které to neumořňují.

zajixxx*

Ale samozřjemě že po doplnení fíčka to tam tak může být. Pak se bude jednat o soustavu TN-C-S

petrl*
hodnocení

to takjan:

Tak to mě mate. Při tažení nových kabelů jsem firmu upozorňoval, že budu časem modernizovat jen část bytu a tedy potřebovat připojit starou TN-C i novou TN-S. A provedli to tak, jak je popsáno výše. Teď se dovídám, že to tak nelze. Podle norem (pokud jsem pozorně studoval) Starou instalaci není povinnost rušit - trhat kabely ze zdí - ale do další rekonstrukce se může ponechat. Zatímco v rekonstruované části bytu je to povinnost a to od projektu až po revizi (změna na třífázový odběr a s tím související změna distribuční sazby). Tzn. že se nemohu vrátit - ani nechci - k TN-C!

to zajixxx:

Tak nějak jsem si to představoval. Znamená to, že původní nákres bude v pořádku, ovšem s přepojeným Z/Ž vodičem ze svorkovnice N na PE?

Dále v TN-S části budou mimo povinné fíčko, osazena další na každém zásuvkovém obvodu? V souvislosti s tím ještě dotaz na počet zásuvek na jeden obvod. Bývá to 10. Počítá se kabelový vývod pro zásuvku jako jedna zásuvka, bez ohledu na to, jestli bude osazena jednoduchá, nebo dvojitá zásuvka?

takjan*

Dvojzásuvka se počítá jako jedno zásuvka. A těch 10ks není dogma. Obyčejné obvody v obývacích místnostech jich klidně mohou mít více. Spotřebiče většínou mívají malý příkon a část je stejně nevyužitá. A fi je optimální: koupelna, kuchyň, ostatní zásuvky. Lednici mimo a zásuvku na kotel revizák většinou schválí, pokud se do nich nebude zapojovat nic jiného.

hop®
hodnocení

0x

Ještě se musím vrátit k vašemu dotazu, máte docela konstruktivní (a urýpané) otázky ;)

Předpisy je dán maximální počet světel nebo zásuvek na jeden okruh, jeto 10 (slovy deset :) ), a má to svoje opodstatnění - jde o počet spojů mezi pevnou instalací a "tím ostatním". Takže dvojzásuvka je na jednom kabelu, je to tedy jeden vývod. Křišťálový lustr s 50ti žárovkami je napojen přes jednu čokoládu, je to také jen jeden vývod...
A když máte pětirámeček s pěti zásuvkami, tak je to pět zásuvek, protože je při kompletaci propojujete drátem.
Samozřejmě mnoho věcí revizáci tolerují a podepíšou...

doplněno 13.12.13 23:00:

O zásuvkách "vyhražených" a "laicky přístupných" už se tady psalo ikskrát... :)

petrl*
hodnocení

Všem děkuji za rady a podněty.

Petr

kjubas

mohl by někdo doplnit schéma které tu dal kolega o proudovy chránič?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]